Inför: Oldham-Liverpool

Bild till nyheten Inför: Oldham-Liverpool
Trots väderproblem över hela landet ser det ut att bli match på Boundary Park där Liverpool gästar League 1-laget Oldham Athletic i FA-cupens fjärde omgång.

Boundary Park tidigare i veckan

Oldham Athletic

Även när det inte snöar är Oldhams arena känd som en av landets kallaste. Till den grad att Joe Royle kallade den för "Ice Station Zebra" och det faktum att den ligger 155 meter över havet gör den till landets tredje högst belägna arena. Två saker som direkt hör ihop och i slutet på 80-talet och några säsonger inpå 90-talet hade man dessutom en tidig (hälsovådlig) variant av konstgräs som gjorde arenan ännu mer svårintagen och just under den tiden tog man sig som andradivisionslag både till Ligacupfinal och FA-cup semi samt uppflyttning till högstadivisionen.

Förutom sin arena och den korta framgångsperioden på konstgräs har man inte mycket att stolta med. Det är deras enda sejour i högstadivisionen denna sidan av världskrigen och kort efter man nådde första divisionen som sedan blev till Premier League åkte man ner till tredjedivision där man har blivit kvar. Och de senaste säsongerna har det sällan handlat om framgångar utan snarare om att man mest hoppas kunna fortsätta få spela på Boundary Park eller överleva överhuvudtaget då man likt så många andra engelska klubbar haft ekonomiska problem. Det positiva i det är iallafall att man nu till några procentenheter är supporterägda och därmed har någonting att säga till om till skillnad mot så många andra.

Just nu ligger man på nittonde plats i League 1, blott fyra poäng ifrån en nerflyttningsplats vilket är ganska förväntat. Med en arena som bara tar in 10,000 och de finansiella problem man har haft ett tag går det inte riktigt att förvänta sig mer men man har en del förhoppningar. Man är nämligen bra på att plocka upp fynd och få ut det mesta av dem samt spela ganska trevlig fotboll. Sedan den före detta Arsenal och Man City-anfallaren Paul Dickov tog över har man haft ambitionen att efterlikna till exempel Doncaster som med små resurser inte var många meter ifrån en Premier League plats men man har inte lyckats med något mer än att bara hålla sig vilket dock är en bedrift man inte ska underskatta. Inför förra säsongen hade man slutat på 16:e plats men ändå charmat många med sin fotboll framför allt tack vare att man gjorde årets mål (som ni kan se här) men man slutade återigen nere på nedre halvan och nu ser man ut att göra det igen men man har redan slagit ut Nottingham Forest i FA-cupen och nu till helgen har man chansen att sänka en ännu större jätte.

Just med tanke på Oldham ligger i nordvästra England, en längre utspark nordöst om Manchester, gör att man har gott om kopplingar till Liverpool. Men också andra lag i regionen. Till exempel är det så att Manchester United legendaren Paul Scholes är Oldham-supporter och bland hans favoritspelare hittar du inte George Best, Ryan Giggs eller Cantona utan det är den före detta Oldham-anfallaren "Frankie Bunn". Medan han var pensionerad fanns det gott om rykten om att han skulle ta över Oldham som spelande-manager.

Det finns också en klar koppling till Everton då Oldhams nuvarande anfallsstjärna är Jose Baxter som för ett par år sedan blev Evertons yngste spelare som 16 åring och förutsågs bli den näste Wayne Rooney. Men det blev inget genombrott i Everton delvis för att han kanske inte är bra nog och delvis för att många medelstora klubbar med ambitioner om europaspel som Everton, West Bromwich och Newcastle börjat att negligera sina egna ungdomar till fördel för billigare utländska spelare. Baxter kom till Oldham denna säsongen då han inte fått förnyat kontrakt och nu 20 år ganska bortglömd men han har imponerat och gjort 11 mål på 24 matcher vilket lett till att gott om klubbar i The Championship intresserat sig för honom. Baxter som är uppväxt i Bootle, likt Jamie Carragher, Steve McManaman och Roy Evans, är trots sin bakgrund i Everton en Liverpool-supporter och i en intervju hoppades han just på att få möta Liverpool.

Han är heller inte den enda Liverpool-supportern utan det delar han med vice-kaptenen James Wesolowski som kommer vara kapten på söndag och dessutom är deras australienska målvakt Dean Bouzanis en före detta Liverpool ungdoms- och reservlagsspelare som ,förutom att bli väldigt bra på FM09, fortfarande håller kontakten med några av hans forna lagkamrater som Jonjo Shelvey och Martin Kelly.

De har ett ganska fullt manskap tillgängligt men lagkaptenen Dean Furman spelar Afrikanska Mästerskapen med Sydafrika, anfallaren Christian Montano är lårskadad och Matt Derbyshire som var på lån tidigare i klubben ifrån Nottingham Forest har blivit återkallad och utlånad till Blackpool istället för Oldham.

Trolig startelva enligt skribenten: Bouzanis; Wabara, Byrne, Mvoto, Grounds; Croft, Wesolowski, Changama, Simpson; Baxter, Smith

Liverpool FC

Eftersom detta är en cupmatch är ju ligan ointressant just nu om man bortser det att nästa ligamatch redan är på onsdag mitt i nästa vecka vilket gör att det kanske än mer än många andra gånger är nödvändigt att vila de viktigaste spelarna. De som visserligen ändå planeras att vilas just för att de inte bedöms behövas men som ändå ibland får en bänkplats för att de ska kunna slängas in om det går dåligt. Därför är det än mer än vanligt väldigt intressant att spekulera vilka som vilas och vilka ungdomar/reserver som får chansen. Ser man till tidigare cupmatcher är Reinas skada orelevant då Jones ändå brukar få chansen och i övrigt brukar det vara en till stora delar reservbetonade elva men med någon närmast ordinarie. Som mot Mansfield var det Jones, reserv-backlinje men Lucas, Allen, Downing och Sturridge spelade.

Till denna matchen har Rodgers sagt att både Suarez och Sturridge reser med men likt mot Mansfield lär ingen av dem spela mer en 45-60 minuter om ens det. Det är svårt att förutse elvan men Rodgers har också sagt att han inte vill vara respektlös eller vårdslös och spela ett för svagt/ungt lag vilket är vettigt men det vore väldigt kul att se några ungdomar. Med tanke på att Jon Flanagan och Martin Kelly är skadade, Glen Johnson inte kommer spela pga lite småskavanker och Andre Wisdom med stor sannolikhet kommer spela mot Arsenal i José Enriques skadefrånvaro så hoppas jag få se Ryan McLaughlin som högerback. Jag ser inte mycket på U-18/21 men det jag har sett och hört så ska han vara väldigt lovande och han var trots allt med i A-laget i USA på försäsongsturnén. Tufft att slå igenom på just den platsen bara men kanske öppnar det upp sig i och med att Kelly och Wisdom i grunden är mittbackar. På vänsterbacken är Jack Robinson inte säker på en start men han startade ju mot Mansfield vilket gör det högst troligt.

Tidigare under säsongen hade det varit självklart att Carragher och Coates startar i mitten i denna match men Coates ryktas bli utlånad/såld och Carra spelade trots allt från start mot Norwich så vissa frågetecken finns det men jag tror ändå de startar.

På mittfältet finns det som alltid gott om alternativ och inför matchen har Rodgers nämnt Shelvey och Suso så de utgår jag ifrån att de startar. Gärna hade jag sett Conor Coady också som trots allt startade bortamatchen mot Anzhi. Blir det samma mittfält mot Arsenal som mot Norwich kanske även Allen startar då tillsammans med Shelvey och Coady med Suso på en kant eller blir det Coady, Shelvey och Suso kanske.

Med tanke på att Sturridge inte verkar vara i full match form(tidiga byten) borde han kanske inte starta men får gärna vara inhoppare. Inhoppare tillsammans med Suarez till och med? Sterling är en klart trolig startman då han inte lär starta mot Arsenal. Inte omöjligt är det heller att Yesil eller Morgan får en plats men sett till hur starkt laget var mot Mansfield är det till och med troligare att både Suarez och Sturridge startar. Borini känns som en trolig startman då han verkligen kan behöva speltid.

Mycket spekulationer och ni lär ha en annan elva än mig men jag tror att vi mot Arsenal får se samma lag som mot Norwich bortsett från Carra(ersatt av Skrtel) och möjligen Reina om han är frisk men de andra lär inte starta denna match eller åtminstone inte spela mer än 60 minuter.

Skadade – Enrique, Reina, Kelly, Flanagan. Och Assaidi är iväg i Sydafrika där han representerar Marocko i de Afrikanska Mästerskapen.

Möjliga elva enligt skribenten: Jones; McLaughlin, Carra, Coates, Robinson; Coady, Allen, Shelvey; Suso, Borini, Sterling

Matchen spelas 17.00(svensk tid) och sänds ej på svensk tv men har du tur så har någon närliggande pub den rätta engelska kanalen.

Domare för dagen är Lee Probert.


0 kommentarer

  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
Stöd våra sponsorer