Comolli bryter tystnaden

Bild till nyheten Comolli bryter tystnaden
Åtta månader har passerat sedan Damien Comolli fick sparken som Director of Football. Nu bryter han tystnaden och talar för första gången ut om vad som hände på övergångsmarknaden. Comolli anser också att han och Kenny blev dömda alldeles för tidigt...

I april tvingades Comolli lämna sin tjänst efter att ha fått skulden för flera misslyckade spelarköp, som exempelvis Andy Carroll-affären. Några månader senare fick också Kenny Dalglish lämna jobbet som manager.

I en intervju med The Times ger nu Comolli sin egen syn på vad som hände.

"Först måste du kolla helheten. Vi gjorde totalt 26 spelaravtal under min tid i klubben och att det inte blir några felköp är helt orealistiskt. Jag tycker inte att vi gjorde några fel med spelarna som vi skickade bort, men om vi gjorde fel med spelarna som vi värvade kan bara tiden utvisa. Jag tycker att det är fel att döma ut spelare efter sex, åtta eller tolv månader. Ibland tar det två-tre år. Om två-tre år kan du säga: Damien och Kenny, de gjorde fel! Eller: de hade bara behövt lite mer tid."

"Jag vet inte om mitt rykte har tagit skada av det som hände. Jag pratar med folk och de frågar om olika affärer. Jag förklarar och de säger; okej, jag förstår vad du menar."

John W Henry har tidigare sagt att priset på Andy Carroll (35 miljoner pund) var en direkt följd av hur mycket Chelsea betalade för Fernando Torres (50 miljoner). Liverpool ville ha 15 miljoner pund i överskott, vilket Comolli ordnade.

"Om man tittar på Carroll-dealen så var situationen klar. Vi skulle sälja två spelare, Torres och Ryan Babel. Istället skulle vi hämta in två ersättare, Luis Suarez och Carroll. Samtidigt som vi skullegå plus och sänka löneutgifterna. Det var egentligen en affär som involverade fyra spelare."

"Chelsea fortsatte att bjuda mer och mer och till slut nådde vi en punkt då deras första och sista bud hade dubblerats. FSG frågade om riskerna och jag sa att dett om det inte gick bra så skulle klubben förlora en del på Andy, men att det är svårt att värdera på kort sikt. Andy skulle samtidigt kunna spela tio år framåt för Liverpool."

"De frågade Kenny och mig om vi ville gå i land med dealen. Vi sa ja och de tog gladeligen risken eftersom Fernando ville bort."

Carroll gjorde sitt viktigaste mål i Liverpooltröjan strax efter att Comolli hade fått kicken. Det var i cupsemifinalen mot Everton på Wembley. Fransmannen såg inte den matchen.

"Jag stängde av, kunde inte se den. När jag landade i Nice såg jag på telefonen att Liverpool hade vunnit och att Andy hade gjort segermålet. Andy är en bra spelare, men han behöver några år på sig. Det handlar inte bara om enstaka matcher, man måste bedöma en spelare över hela karriären och Andy kan fortfarande bli en stor spelare."

Redan i mars klagade ägarna på att det gick dåligt i ligan.

"Jag for över till Florida i mars för att bo hos John Henry i tre dagar. De var inte nöjda. Vi gjorde för få mål, spelade inte tillräckligt positiv fotboll, så vi hade en diskussion om det. Tom Werner frågade mig om jag ansåg att Kenny är rätt man från jobbet. Jag svarade: definitivt! John Henry höll med. Kenny förtjänade mer tid och jag sa det till ägarna många gånger. Det var helt fel att sparka honom."

Enligt journalisterna Tony Barrett och Rory Smith hade Dalglish och Comolli redan klart för sig vilka tre spelare de skulle värva efter säsongen. Shinji Kagawa, som hamnade i Manchester United, Oliver Giroud, som hamnade i Arsenal, och Demba Ba som fortsatt tillhör Newcastle men som länkas till Liverpool och Arsenal i kommande januarifönster.

"Den stora vändningen var Arsenalmatchen efter att vi hade vunnit Carling Cup. Om vi hade vunnit den (förlust 1-2 trots total dominans i 90 minuter, reds anm) så hade allting varit möjligt. Vi missade en straff, sköt i stolpen och ribban och föll på övertid."

"Men vi hade samtidigt fin utveckling, se bara på akademin! Vi köpte några fantastiska, unga spelare. Ägarna sa att de ville ha det så, men jag sa att det rör sig om en femårsplan. Att vinna en trofé första året och ta sig till FA-cupfinal var starkt och finansiellt var klubben i en bra positionn. Vi hade dessutom reducerat löneutgifterna och ägarna var nöjda med det."

"Jag tycker fortfarande att det är jobbigt att se Liverpool spela. Jag är förbannad, frustrerad och irriterad, för det känns som jag har något ouppklarat där."

Jordan Henderson är en annan spelare som fått mycket kritik, men som fick mycket speltid under Kenny. Enligt The Times föll valet på honom framför den tyske landslagsspelaren Mario Götze.

"Det kommer mer från Jordan! Han har så många kvaliteter. Tiden får utvisa, men jag känner mig komfortabel när det gäller Jordans utveckling."

Samtidigt var det Damien Comolli som lockade Luis Suarez till Liverpool. En spelare som nu räknas en av världens allra bästa.

"Suarez är otrolig. Han är strax efter Messi och Ronaldo. Han är en toppenspelare och en toppenkille. Det är ovanligt att se någon som skapar så mycket som han gör i matcherna och dessutom gör han mål också. När vi köpte honom sa jag att han var en spelare som kunde göra 15-18 mål för oss per säsong, men han ger laget så mycket mer kvalitet på andra sätt också."

Suarez köptes för att bilda ett fruktat anfallspar med Fernando Torres - men det skedde aldrig.

"Jag sa till Fernando att han måste stanna, men han ville ändå gå till Chelsea. Att vi köpte Suarez betydde ingenting för honom. Jag hade älskat att se dom spela ihop."

Comolli säger också att han har haft andra jobberbjudanden sedan lämnade Liverpool, men väntar på att det rätta jobbet ska dyka upp. Han anser samtidigt att hans framtid är i Premier League.

  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
Stöd våra sponsorer