EXKLUSIVT: Intervju med Kristoffer Peterson

Bild till nyheten EXKLUSIVT: Intervju med Kristoffer Peterson
En dag då Liverpool startade med en 17-, 18- och 19-åring i startelvan kan det väl nästan inte bli mer passande än att läsa vad vår svenska talang i Liverpool - Kristoffer Peterson - tänker om livet i Liverpool, och framtiden under Brendan Rodgers. Supporterklubben mötte honom i samband med Liverpools möte med Manchester United förra helgen - och nedan följer intervjun i sin helhet.

Klockan är strax efter 19.00 en fredag kväll i Liverpool och vi har bestämt möte med Kristoffer Peterson på restaurang ’Nandos’ vid Liverpool One.

Något tidiga försöker vi fixa ett bord i helgträngseln, men hänvisas till ”15 minuters väntan”.

Samtidigt som Kristoffer glider in genom dörren är vårt bord dock klart. Det vi fått vänta på i 15 minuter på grund av en ”full restaurang”, enligt servitören som tog emot oss.

Kristoffer vet dock att där finns bättre bord och låter snabbt servitören ta följe på honom istället; ”Vi kan väl ta här nere istället?”, och så traskar vi på.

Väl nere vid ett perfekt bord, slår vi oss ner och Kristoffer – trots sina 17 år – utstrålar redan en karisma likt en superstar. Hans skinnjacka sitter välslimmat och både klocka och armband är välblingat.

”Just skinnjackor är jag verkligen galen i. Inte så att de behöver vara några galet dyra, utan jag älskar till exempel allt från ZARA.

Kristoffer Peterson flyttade till Liverpool för drygt 18 månader sedan - i början av 2011 – trots den ringa åldern av 16 år.

Hemma i Sverige rasar ofta debatten om det är rätt eller fel att ta vägen utomlands, istället för att fullfölja studier hemma och försöka etablera sig i Allsvenskan först. Kristoffer ångrar dock inget.

”Jag var kanske lite nojig i början – och jag hade också anbud tidigt om att skriva på för Örgryte istället och få chansen till a-lagsfotboll när jag bara var 15 år.

”Marcus Allbäck kom bland annat och hämtade mig i skolan och sånt”, berättar Kristoffer samtidigt som man ser hur det gnistrar till lite i ögonen.

Örgryte är laget i hjärtat och klubben han alltid hade drömt om att få spela för.

”Men jag är rätt nöjd att allt blev som det blev istället", ler han.

En stor anledning till att det till slut blev Liverpool och inte ÖIS är troligen Kristoffers styvfar - som mycket tragiskt gick bort i cancer för bara några veckor sedan. En förlust som såklart tagit Kristoffer otroligt hårt.

I samband med de hemska veckorna talar Kristoffer dock om hur fantastiskt Liverpool har behandlat honom, om hur lagkamrater har stöttat honom och hur mamma till slut uppmanade honom att bara fortsätta kämpa på med sin fotboll.

”Klubben var verkligen helt fantastisk när allt hände.

”Egentligen ska vi alltid betala och lösa våra resor själva när vi flyger hem och så, men här hade Liverpool löst allt från början till slut. Det var första klass och taxibilar som stod och väntade överallt. Jag behövde inte tänka på något.

”Mina lagkamrater var också helt fantastiska. Jag hade kanske förväntat mig att att typ Ryan (McLaughlin, som Koffe bor med) och Raheem (Sterling, som är en god vän) skulle höra av sig. Men det var liksom alla som messade, ringde och twittrade till mig. Det var enormt.

”Självklart är vi lagkamrater, men i slutändan slåss vi också om samma sak – nämligen att ta oss till a-laget – och för någras del kanske den vägen skulle bli enklare om jag inte kom tillbaka till min tidigare nivå”, förklarar Koffe samtidigt som man ser hur rörd han blir när han talar om det.

”Det var heller ingen press från klubben att jag skulle snabba mig tillbaka. De gav mig den tid jag behövde även om mamma ganska tidigt ville att jag skulle tillbaka till fotbollen. Hon vet att det är fotbollen jag mår bra av och jag tror att om jag mår bra så kan hon på något sätt också må bättre.

”Men självklart är det som en ny människa man kommer tillbaka nu. Fotbollen kommer aldrig någonsin att komma i första hand som den kanske gjorde tidigare. Nu är det alltid familjen först", understryker han.



Men annars är det bara fotboll som gällt sedan barnsben och sporten har alltid varit livet för Kristoffer. Redan från uppväxten med kompisgänget i Sävedalen har det varit fotboll, fotboll och åter fotboll. Jag frågar själv om det är fler som kommit långt från gänget – och hur det kunde komma sig att lilla Sävedalen kanske är byn som producerar Premier Leagues nästa supersvensk.

”Asså grejen är att vi var helt sjuka med bollen”, förklarar Koffe.

”Vi gjorde nog aldrig något annat än lirade boll. Du vet, spelade runt med one-touch och så skulle man göra mål. Efter ett visst antal insläppta blev det ”rövning” på den i målet. Vi tränade passningsspelet konstant.

”Från det gänget jag lirade med är där ju killar som gått vidare till ÖIS och Häcken bland annat, så det var bra fotbollsspelare och framförallt så jävla goa människor. Det är kanske det man saknar mest med att ha dragit över här.

”Jag kan ju knappast leva livet som en vanlig tonåring liksom. Du ser här till exempel, det är vatten och Ceasar-sallad för mig", säger han och tittar ner på dagens beställning.

”Men det är verkligen inte så att jag ångrar något. Jag lever livet. Och när jag har fått den här chansen ska jag ta den fullt ut.

”Jag svävar inte iväg och tror jag är stjärna och kan börja leva lyxliv och gå ut och festa. Sånt finns inte. Jag har sett alldeles för bra talanger slösa bort sin framtid genom att bete sig så. Det finns inte i min värld. Jag ska göra allt för att ta mig hela vägen nu.”

I Liverpool har Brendan Rodgers också kommit in med nya idéer och nya tankar. Flera spelare från akademin har fått chansen på den stora scenen och i Kristoffers värld är han själv inte alldeles för långt bort. Även om han ses som ”ännu yngre” i England, än sina 17 år.

”Grejen med England är att man inte räknas efter året man är född, utan ’säsongen’. Jag som är född i november är liksom ett helt år yngre än de som är födda i juli, enligt systemet här. Det är knäppt, men så är det.

”Det är väl kanske därför jag också får räkna med mycket spel i U18 inledningsvis nu, även om jag siktar på reserverna redan i år. Jag tror jag kan nå dit under årets säsong i alla fall."

Jag frågar också hur mycket det motiverat att killar som Sterling, Wisdom och Suso fått chansen i den riktiga hetluften.

”Det är såklart väldigt kul. Sterling är ju en av mina bättre vänner och vi tävlade som fan mot varandra när jag kom hit. Höll koll på statistik och sånt. Så det är sjukt coolt att det har gått så bra för honom. Och om du tittar så är han egentligen bara ännu bättre när han får spela på den högsta nivån. Så tror jag också att jag kan utvecklas på det sättet. Får jag ännu större utmaningar kommer mitt spel att växa ytterligare.”

Ett annat ’steg’ är spel i NextGen Series – ett Champions League för U19-lag – och när vi möts är Liverpool nyss hemkomna från just en bortamatch i Milano, mot Inter, dagarna innan.

”NextGen är jävligt coolt. Det är liksom ’på riktigt’ och en grym upplevelse. Att komma till arenor i Italien och Tyskland och möta lag och spelstilar man annars inte får chansen till.

”Jag minns liksom när vi spelade i Sävedalen och det var coolt om man lottades mot typ Charlton i Gothia Cup. Tänk då att åka till Milano och möta Inter. Det är helt sjukt.”

Tyvärr blev det dock ett nederlag i Milano och trots två mål av Krisztjan Adorjan blev det torsk med 3-2 för Liverpool. Kristoffer fick dryga 30 minuter efter att The Reds startat med ett mer fysiskt lag istället, för att mäta sig med de tuffa italienarna.

”Det var sjukt fysiska så vi körde med Baio som en extra centralt istället. Han är verkligen ett djur, så det var rätt väntat.

”Men jag ser mig som en ordinarie del av NextGen-laget och ser man till det spelade ju liksom Suso, Sterling m.fl. här förra säsongen. Även Adam Morgan spelade ju här och började faktiskt helt i U18. Så på en säsong gjorde han egentligen resan genom alla lag och upp i a-laget.

”Jag hoppas väl också kunna göra nått liknande och i alla fall nå en trupplats till några Europa League-matcher typ nästa säsong.

”Det vore en dröm i alla fall”, avslutar Kristoffer – och jag tror att vi är flera som håller med.

  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
Stöd våra sponsorer