Inför: Norwich-Liverpool

Bild till nyheten Inför: Norwich-Liverpool
Efter en cupvinst mitt i veckan fylld av ungdomlig entusiasm är det dags för ligalunken igen och en bortamatch i provinsiella Norwich i fortsatt hopp om att ta säsongens första treapoängare i ligan

The Kop Last Stand

Tidigare möten lagen emellan

Förra gången Liverpool gästade Carrow Road var det storträff för svenska Liverpool-supportrar i Göteborg. Och de av oss som var mest glada och druckit mycket äppeljuice stod på stolar och sjöng Suarez-låten då han denna matchen stod för ett imponerande hattrick när vi vann 3-0. 

Matchen lagen emellan på Anfield slutade 1-1 tack vare mål av Craig Bellamy och Grant Holt. 

Innan dess var senaste gången lagen möttes i ligasammanhang säsongen 04/05 då Liverpool på hemmaplan vann bekvämt tack vare mål av Milan Baros, Djibril Cissé och Luis Garcia. Trots inhopp av Djimi Traore, Salif Diao och Igor Biscan. Medan den säsongens match på Carrow Road slutade med en 2-1 seger till bortalaget trots att Ryan Jarvis(nu i Torquay) gjorde sitt första PL-mål eftersom även Luis Garcia och John-Arne Riise gjorde varsitt mål.

Den senaste gången Norwich slog Liverpool i en PL-match var otroligt nog den sista hemmamatchen inför The Kop innan man tvingades bygga om. Se bilden ovan. Matchens enda målskytt var Jeremy Goss. 

 

Norwich

 

Norwich har haft en tuff men inte särskilt oväntad start på säsongen med tre oavgjorda och två förluster. I premiären föll man väldigt tungt med 5-0 mot Fulham och senast mot Newcastle förlorade man knappt. Det är dock värt att nämna att man är obesegrade på hemmaplan, även om man "bara" mött West Ham och QPR hittills.

 

Likt Liverpool gick Norwich in i denna säsongen med en ny manager. Efter att Paul Lambert som förde dem till Premier League från League 1 värvats av Aston Villa ersattes han av Birmingham managern Chris Hughton. Vilket som vi redan fått erfara betyder en del vad det gäller förtroende för vissa spelare och taktik bland annat. Det är alldeles för tydligt för att tydligt prata om skillnaderna mellan Hughton och Lambert, särskilt som de båda har en likhet i att man inte är det minsta fäst vid någon enskild taktik utan tycker om att ändra beroende på olika faktorer. Lambert framför allt som ett tag spelat 3-5-2, vann uppflyttning till PL främst med ett 4-1-2-1-2(diamant på mittfältet) men därefter gick över till att förlita sig väldigt mycket på kantspel. Vilket medför att Hughton har ett multifunktionellt lag men samtidigt också måste lära sig ett annat lag och hitta rätt taktik.

 

Hittills har det varierat mellan något åt 4-2-3-1 hållet med antingen en mittfältare som den centrala offensiva mittfältaren eller en anfallare där i vad som mer varit ett 4-4-1-1. Eller ett 4-4-2. Det rimligaste är att Hughton som är en i grunden defensiv manager väljer något åt 4-5-1/4-2-3-1 hållet med en mittfältare bakom anfallaren för att störa vårat passningspel och ha en extra man bakom bollen. En taktik som i hans Newcastle även fungerade som en offensiv taktik tack vare Kevin Nolan och som användes i Birmingham när man just mötte svåra lag/spelade på bortaplan. Faktiskt var det just så som Paul Lambert spelade mot oss på Anfield. Då King Kenny ställde upp med Charlie Adam och Gerrard ensamma på innermittfältet så kunde den offensiva mittfältaren Wes Hoolahan få gott om yta bakom dem och utnyttjade det för att skapa det målet som räckte till en poäng för dem. Ett mål som dock inte betytt något om någon offensiv Liverpool-spelare gjort mål på alla sina chanser. Just Hoolahan spelade senast mot Newcastle bakom Steve Morison i anfallet och det är möjligt att det blir samma uppställning igen.

 

I Norwichs backlinje har det hänt en del till denna säsongen. Javier Garrido som en gång värvats till Man City av Svennis har tagit platsen till vänster, Sebastian Bassong och Leon Barnett(som spelade som besatt mot oss ifjol) verkar få chansen att bli Norwichs mittbackspar och till höger är det Russell Martin som i fjol ibland spelade mittback och då mest blev känd som Norwichs andremålvakt för hans förmåga att rädda avslut på mållinjen men är som högerback mer känd som "Norfolks Cafú" för hans offensiva löpningar även om de är färre nu än i Championship. Det är dock också möjligt att f.d. Sunderland och Hull-mittbacken Michael Turner spelar, som har viss historia med Liverpool efter ha varit inblandat i ett kontroversiellt mål där han omedvetet slog en frispark vilket Fernando Torres och Dirk Kuyt utnyttjade.

 

På mittfältet har man numera tre före detta Leeds-spelare i vänsterfotade högeryttern Robert Snodgrass som imponerat stort inledningsvis med både sin vilja och härliga vänsterfot. Jonny Howson är också han en tidigare Leeds-lagkapten och har etablerat sig på innermittfältet tack vare sitt hårda arbete, tacklingar och även en del offensiva förmågor. Likt under en tid i Leeds har han i Norwich spelat tillsammans med Bradley Johnson som är än mer defensiv än Howson men medan Howson mer är en löpare är Johnson mer bekväm med bollen och bra på att läsa spelet. De har också Anthony Pilkington som kan spela på båda kanterna och under perioder gjorde succé ifjol trots att han kom direkt i ifrån League 1 vilket också en annan ytter Elliott Bennett gjorde och båda är av "kantslickar"-typen men har också förmågan att gå in i planen och hota därifrån. Man ska inte helt glömma nyförvärvet från Rennes – Alexander Tettey som gjorde mål i veckans match mot Doncaster men att han just spelade i den matchen gör att han inte lär spela.

 

En spelare som fått mycket speltid av Hughton är Andrew Surman som är en mer kreativ central mittfältare men som också kan spela ute på kanten. Och så till sist – Wes Hoolahan. "The Leprechaun Maradona" som åtminstone jag gillar att kalla honom har inte spelat så mycket förutom senast mot Newcastle men är en härlig kreativ offensiv spelare med bra spelsinne och dribblingsförmåga.

 

I anfallet kan det bli två men troligare än. Blir det två kan kanadensaren Simeon Jackson komma att få starta men blir det bara en står det mellan Grant Holt och Steve Morison. Och eftersom Holt inte riktigt fått till det inledningsvis och spela hela matchen mot Doncaster i veckan lär det bli Steve Morison som är åt Holt-hållet men rörligare om än inte lika mycket av ett målhot eller lika mycket av en ledare på plan. Elvan nedan bygger mycket på att man vilade många spelare mot Doncaster i ligacupen vilket gör att jag tror ingen av dem spelar från start.

 

Vad det gäller skador är lånet från Spurs Harry Kane borta i minst en månad, Simon Lappin inte aktuell för spela pga skada och Steven Whittaker långtidsskadad. Sebastian Bassong och Anthony Pilkington är tveksamma till spel. 

 

Matchtrupp enligt premierleague.com: Ruddy, R Martin, Bassong, Barnett, Garrido, Snodgrass, Howson, Johnson, Pilkington, Jackson, Holt, Surman, Hoolahan, Morison, Tierney, Butterfield, E Bennett, Tettey, R Bennett, C Martin, Turner, Fox, Bunn.

Trolig startelva enligt skribenten: Ruddy; Martin, Barnet, Bassong, Garrido; Snodgrass, Howson, Johnson, Surman; Hoolahan; Morison

 

Liverpool

Det flesta artiklar i media pratar om vår dåliga start, men de mer nyanserade av dem har ändå lyft fram att det fortsatt finns tro på laget tack vare oftast ett fungerande spel och förstås de barnsligt förtjusande segrarna i Europa League och Ligacupen. 

Som Robin Bylund sa det i sin krönika efter WBA matchen "Lite mer cupspel i ligan, tack" vilket det bara är att hålla med om. För även om det delvis berott på motståndet har "cup-Liverpool" framför allt mot Young Boys varit mycket mer effektivt. Och det många supportrar säkert med mig tar med sig in till Norwich matchen är den härliga känslan från de matcherna vilket förhoppningsvis även gäller för spelarna, alla spelare även de som vilades de matcherna men som såg hur inspirerade de allra yngsta spelarna var.

Chansen är dessutom stor att vi kommer få se spelare som övertygat i de matcherna redan till helgen. Martin Kelly skadade sig mot Man Utd och José Enrique har sedan försäsongen haft problem med en skada som nu håller honom borta igen, något som folk som räknar ut honom kanske borde notera, vilket innebar att en plats i backlinjen är ledig. Flyttar Glen Johnson tillbaka till sin vanliga plats på högerbacksplatsen lär det innebära att Jack Robinson som var bra och bekväm som vanligt mot West Bromwich kommer starta till vänster men ett annat alternativ är Andre Wisdom som har imponerat och gjort mål mot Young Boys i den för honom inte helt naturliga högerbacksplatsen. Det skulle även gå att spela Daniel Agger om han blir spelklar till vänster och spela Coates/Carragher tillsammans med Skrtel om man skulle tänka rent på att maximera kvalité men jag ser hellre en frisk Agger i mitten och med en naturlig vänsterback i Jack Robinson. 

En annan spelarvalskonsekvens av Man Utd matchen är att Jonjo Shelvey inte är tillgänglig. Men även om han har imponerat finns det gott om andraval. Kanske framför allt Nuri Sahin som gjorde två mål likt just Shelvey men som spelats in lugnt med tanke på hans avsaknad av speltid under en längre vilket gör att han kanske återigen ställs åt sidan men jag hoppas han är/anses vara i tillräcklig fysisk form trots matchen i onsdags och kan starta denna matchen. Ett annat bra alternativ är annars Suso som nu två matcher i rad legat bakom mål. Först 1-0 målet mot Man Utd då han spelade fram Glen Johnson(typ) och mot WBA spela fram Assaidi när han serverade Sahin för 2-1 målet mot WBA. Just med vilket självförtroende, spelsinne och klass han gjorde de aktionerna och flera andra saker under sin framträdanden alldeles nyligen gör han säkerligen till ett alternativ, som en mer offensiv spets på mittfältet. Likaså vad det gäller Dani Pacheco som många gånger inte tagit de få chanserna han fått men imponerade också mot WBA, och visade att han vuxit till sig en del och mognat med lite A-lagspel i Spanien. Vi har dessutom Henderson som trots att han fortsatt är bra när han väl spelar centralt glöms bort för att han inte är lika offensiv men skött det defensiva bra och det ack så viktiga att hålla bollen inom laget. 

Om det inte blir Suso eller Pacheco till exempel hoppas jag verkligen Gerrard uppmuntras spela mer offensivt än han gjort så här långt då det behövs löpningar och ännu bättre mål från mittfältet vilket han visade mot Man Utd att han fortfarande har i sig.

Den offensiva trion kan vi vid det här laget - Borini, Suarez, Sterling. Sterling som mer renodlad ytter, Suarez centralt i något åt "falsk nia"-hållet(Ingen Sindelar men vem är det?) och Borini som en tänkt striker på kanten vilket jag fortfarande tror på. Men även om det är tydligt att Sterling får fortsatt förtroende i och med att han vilades i veckan och Suarez är gjuten öppnar Borinis möjliga skadefrånvaro för intressanta möjligheter. Senast kom Suso in men sedan vi då var 10 man var det en annorlunda situation då han snarare spelade centralt. Baserat på matchen i veckan skulle man kunna tänka sig Assaidi som självskriven då han imponerade storligen men samtidigt har han också haft skade- och matchform problem för att inte nämna att han är en olik spelartyp jämfört med Borini till exempel. Downing är det säkra alternativet för även om han försvann i andra skuggor mot WBA har han inte varit dålig inledningsvis men fortsatt i limbo mellan att vara en överflödig i ett lag utan någon att slå inlägg i och att faktiskt se ut som att han kan bli bra, där han befunnit sig i ett år drygt. 

Ett alternativ om man ska ersätta Borini med en anfallare är att spela Samed Yesil i hans position, i vilken Adam Morgan prövade i en av Hearts matcherna. För att inte nämna att Suso som en offensiv mittfältare ute på kanten kan fungera men rimligast är väl att Borini startar. Eller Assaidi, eller Downing. Eller Gerrard i en fri position till höger där han låter Glen sköta kanten och snarare spela centralt bakom Suarez. Eller om man flyttar fram Glen Johnson. Okej nu räcker det.

 

Skadeläget nämns i texten men för att förtydliga är Martin Kelly, Lucas Leiva, José Enrique och Jonjo Shelvey inte tillgängliga och förutom att trädgårdstomten Joe Coles status alltid är ett frågetecken är det inte helt säkert om Daniel Agger eller Fabio Borini kan komma till start efter lättare skador mot Man Utd.

Matchtrupp enligt premierleague.com: Reina, Johnson, Wisdom, Agger, Skrtel, Carragher, Robinson, Gerrard, Allen, Sahin, Borini, Sterling, Suarez, Jones, Coates, Assaidi, Henderson, Suso, Yesil.

Trolig startelva enligt skribenten: Reina; Johnson, Skrtel, Agger; Robinson; Allen, Sahin, Gerrard; Borini, Suarez, Sterling

Övrigt

Matchen startar 16.00(svensk tid) och går att ses på Viaplay.

Vilket lag tror du att Brendan Rodgers väljer att starta med? Hur tror du matchen slutar? Logga in och dela med dig av dina åsikter i kommentarsfältet.



9 kommentarer

  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
Stöd våra sponsorer