FA tvingades till ny ursäkt

Bild till nyheten FA tvingades till ny ursäkt
Det räckte inte med 23 år för FA (Football Assocation) att komma med en ursäkt för Hillsborough. När FA igår till slut kom med en ursäkt, fick den genast kritik då FA inte erkände sin roll i katastrofen. David Bernstein tvingades senare under dagen till en ny separat ursäkt.

Det tog mer än 23 år för sanningen om Hillsborough att bli offentlig. Hyllningarna till de 96 omkomna, familjerna och Liverpoolfansen har dominerat nyhetsflödet de senaste 48 timmarna. Det har även tvingat flera myndigheter och organisationer till att slutligen be om ursäkt för deras roll och uppförande före, under och efter Hillsborough katastrofen.

Engelska FA klarade inte att få fram någon ursäkt under onsdagen och när en ursäkt väl kom på torsdagen, fick den genast kritik eftersom FA valt att fortfarande inte erkänna sin roll i katastrofen. Hillsborough saknade säkerhetscertifikat och valet av stadion och att tilldela Liverpoolfansen (betydligt fler till antalet) den mindre Leppings Lane sektionen var grova misstag, samtidigt som man ignorerat tidigare varningar om Leppings Lane och de problem som uppstod inte minst i FA-cupsemifinalen ett år tidigare.

FA's ordförande David Bernstein tvingades senare igår till en ny separat ursäkt och erkänna FA's delaktighet i katastrofen.

"Vi är djupt ledsna att denna katastrofen inträffade på en stadion som FA valt ut.

"Matchen spelades i FA's egna tävling och på fotbollsförbundets vägnar ger jag en fullständig och oreserverad ursäkt och uttrycker kondonleaser till alla anhöriga till dem som förlorat sina liv och för alla som har kopplingar till staden Liverpool och Liverpool Football Club."

Hur man än vänder och vrider på det, var Hillsborough ett olämplig val för denna typ av match. Att FA fram till nu spelat oskyldiga visar vilken roll de haft i mörkläggningen av Hillsborough.

Bernstein kommenterade även Hillsborough panelens rapport och erkände att katastrofen aldrig skulle fått inträffa.

"Det här skulle aldrig ha fått inträffa. Ingen ska behöva förlora livet för att åka och kolla på en fotbollsmatch och det är extremt beklagligt och tragiskt att det har tagit så lång tid för de här uppgifterna att publiseras och få fram sanningen.

"I 23 års tid har familjerna drabbats av outhärdlig smärta och vi har djup sympati för dem.

"Jag vill berömma det professionella arbete som Hillsborough Independent Panel har utfört, samtidigt som jag även vill uppmärksamma den outröttliga hängivelse som så många människor har visat genom att fortsätta kampen för rättvisa, särskilt från familjegrupperna.

"FA har samarbetat fullt ut med panelen under den här processsen och frigjort all dokumentation enligt deras begäran. Jag vill också tydliggöra att FA självklart kommer att samarbeta fullt ut vid ytterligare utredningar.

"FA och engelsk fotboll har förändrats totalt och har lärt sig många läxor under de senaste 23 åren. Genom förbättrad säkerhet och investeringar i arenorna, så är engelsk fotboll nu mycket säkrare och mer välkomnande för familjer."

Källa: Liverpool Echo


  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
Stöd våra sponsorer