Från Hillsborough presskonferensen

Bild till nyheten Från Hillsborough presskonferensen
Tidigare idag höll en presskonferens i Liverpool Angelican Cathedral och ikväll hölls även en känslosam vaka på St Georges Plateau i Liverpool centrum, som avslutades med att Kenny Dalglish, Ian Ayre, Jamie Carragher och Graeme Sharp läste upp namnen på de 96 som omkom i Hillsborough katastrofen innan You'll Never Walk Alone dånade över staden.

Hela rapporten finns att ladda hem och läsa här, men för den som önskar en kortare version kommer här viktigare händelser från presskonferensen.

Biskopen av Liverpool James Jones om panelen...

Vi är inte en utredning, folk har inte kommit och gett uttalande till oss och folk har inte blivit utfrågade. Vårt jobb har helt enkelt varit att se till att alla möjliga dokument verkligen presenterats och skriva en rapport som gör det möjligt för förståelse hos allmänheten. Dokumenten måste därför tala för sig själva.

Jones om hur familjerna reagerade på David Cameron's ursäkt...
Jag satt på främre raden och kunde inte se deras ansikten, men jag kände att där var en försjunken uppmärksamhet och det som togs särskilt bra emot hos familjerna var när han refererade till dubbel orättvisa och talade entydigt om förlåtelse.

Jones om offentliggörandet av dokumenten...

En av de viktigaste aspekterna i vårt arbete är att alla dokumenten nu kommer att finnas online, så att folk kommer att ha möjlighet att undersöka dokumenten och se vad har censurerats och kunna skapa sig sin egen bild av vad som verkligen ägt rum.

Professor Phil Scratton om South Yorkshire polisens ändrade uttalanden...
Betydelsen av de omedelbara efterdyningarna är att självtagna uttalanden togs för internt bruk av South Yorkshire polisen och dessa handskrivna minnen fanns först och främst för att hjälpa South Yorkshire polisen att sätta ihop sitt fall och det var ett i högsta grad ett försvarsfall. Det som korresponsen visar är allt som ansågs vara ohjälpsamt för polisen ändrades eller togs bort. Vi fann att 116 av 164 uttalande ändrades för att ta bort eller ändra kommentarer som var direkt ogynnsamma för South Yorkshire polisen. Processen hade motiverades med att de skulle gå igenom uttalandena och ändra för att ta bort gissningar och synpunkter.

Kirkup om beslutet att möta alkohålnivån i blodet bland de omkomna...
Vi vet att beslutet att mäta alkoholnivån från alla omkomna togs av rättsläkaren, det visar dokumenten. Det finns gott om underlag, framförallt från den medicinska undersökningen som är absolut avgörande, som är nytt. Omvärderingen av bevisen som återanalyserats är avgörande.

Scraton om betydelsens av panelens rapport...

Djupet av analysen är det som verkligen påverkat mig och det som faktiskt tar processen till en ny nivå. Jag tycker att det demonstrerades av premiärministern i underhuset. Det var så kraftfullt att han är utan tvivel att bevismaterialet pekar i den riktning som familjerna under många år hävdat.

Jones om att besöka polisens kontrollbox på Hillsborough...
Ett av de mest avslöjande ögonblicket var att stå i polisen kontrollbox och inse hur synliga sektion tre och fyra var. Det fanns inget behov för mediateknik för att se vad som hände där.

Scraton om dokumenten som gjorts tillgängliga för panelen...
Det var inte bara de visuella bevisen, inte bara de faktiska bevisen från folket i kontrollboxen, men alla andra band och allt annat material som fanns där. Det finns inga hål i händelseförloppet som skulle föreslå att ytterligare två eller fem band skulle ha gett oss mer information än den vi behövde för att basera våra slutsatser på. Inget skulle ha gett oss mer än vi har.


Rapporten visar att 41 liv hade kunnat räddat om myndigheterna agerat annorlunda när katastrofen väl inträffat. Idag har sanningen kommit ut efter 23 långa år för familjer och drabbade. Rapporten visar att Liverpoolfansen agerat som hjältar och räddat liv och officiellt att fansen inte hade någon som helst skuld till katastrofen.

Hillsborough ses som en av de största mörkläggningarna i brittisk historia och den 12 september 2012 kommer därför att ses som en historiskt vid dag för familjerna, staden Liverpool och Liverpool Football Club. Sanningen finns nu tillgänglig. Imorgon börjar kampen för rättvisa som bland annat inkluderar att få dödsorsakerna för de 96 ändrade.

You'll Never Walk Alone.



  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
Stöd våra sponsorer