Krönika: Statistik som skrämmer

Bild till nyheten Krönika: Statistik som skrämmer
Jag vet inte om det bör klassas som en krönika, för några egna värderingar kommer jag knappt att lägga in. Men åt er - har jag grävt i arkiven för att tyvärr kunna konstatera det jag själv länge misstänkt. Liverpool gör en av sina sämsta säsonger på länge.

Så sent som i fredags uttalade Kenny Dalglish sig om att Liverpool i år visat prov på god utveckling och en förbättring i förhållande till tidigare år. Något som fick mig att nästan trilla av stolen. Den sanning jag själv kunnat konstatera några dagar tidigare - då jag satt och frossa i statistik - sa nämligen något helt annat. 

Vid ett otal tillfällen under årets säsong har Kenny Dalglish, spelarna och flera övriga ledare pratat om "utveckling" i klubben och truppen. Hur spelet kontinuerligt blivit bättre och hur hoppet om Champions League ständigt närvarar. Dessvärre finns det väldigt mycket statistik som tyder på att detta enbart är på grund av hur andra lag underpresterat. För tyvärr gör Liverpool just nu en av sina sämsta säsonger på väldigt många år. 

Kort och gott kan vi nämligen konstatera att Liverpool INTE hade varit i närheten av Champions League om inte Arsenal och Chelsea tagit väsentligt mycket färre poäng än vad de brukar göra. Vår poängskörd och målfabrikation är nämligen skrämmande låg. 

Fakta är att vi idag står noterade för 39 poäng i Premier League och mäktat med endast 29 mål. Vi ligger 7:a. Detta efter 25 matcher.

Till det kan vi dessutom konstatera att, medan optimisterna blickar mot 4-poängs-gapet vi har till Champions League, så är vi också bara 4 poäng framför 8:an i serien - NORWICH. 

Med 39 poäng efter 25 matcher ger det också ett genomsnitt på 1,56 poäng per match - vilket i slutändan av en säsong skulle ge oss 59 totalt. EN poäng mer än ifjol. Säsongen som jämfördes med pest, kolera och hemorojder på en och samma gång. Det är dessutom samma poängskörd som Manchester City redan uppnått i år. 

Totalt är det dessutom 3 poäng FÄRRE än de 62 poäng som Liverpool noterades för 2009/2010. En säsong då Rafa Benitez fick sparken. 

Tittar vi tillbaka på de 5 senaste säsongerna har 59 poäng heller aldrig gett Champions League-plats - inte ens en femteplats. 59 poäng i Premier League har under de senaste åren gett 6:e, 9:e, 7:e, 7:e och 6:e plats. Fakta. 

Målfabrikationen är sedan ett än mer skrämmande kapitel där vi är noterade för 29 mål på 25 matcher. 1,16 mål per match. Knappt ETT mål per match. Och vi har mött lag som Swansea, QPR, Wolves, Bolton, Norwich mfl. på Anfield. Vår borg. 

Fortsätter målfabrikationen i denna lamslagna takt slutar vi på 44 seriemål totalt. 4 fler än vad Cristiano Ronaldo ensam gjorde för Real Madrid ifjol, trots att han bara spelade 32 matcher - och det är Liverpools sämsta notering sedan säsongen 2003/2004. En säsong som slutade med att Gerard Houliier lämnade Liverpool.  

Summa sumarum kan vi dessvärre sluta säsongen på bottennoteringar i både poäng- och målkolumnen. På sämre noteringar än de som sparkade våra två senaste, "långvariga", managers (då Roy Hodgson får ses som sitt eget lilla kapitel) och Kennys första säsong måste tyvärr isåfall sumeras som ett stort fiasko. 

Nu har visserligen Dalglish 13 Premier League-matcher kvar på sig att rädda detta och ge mig en rejäl jävla käftsmäll. Men som det ser ut just nu, så är det helt enkelt FAKTA att Liverpool gör en värdelös säsong. Och detta efter att vi investerat nästan 500 miljoner kronor i somras - på spelare som enligt Kenny Dalgish och Damien Comolli i främsta hand skulle skapa oss offensiv framgång med chanser och mål.

Ponera bara att Rafa Benitez suttit med de pengarna någon gång...

... och självfallet gläds jag något kopiöst över våra framgångar i cuperna. Men dessvärre tar det oss ändå inte till Champions League - och det är på DEN scenen vi hör hemma. 

YNWA!

____
För fler personliga tankar och åsikter från mig. Följ genom Twitter:
@robinbylundLFC

  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
Stöd våra sponsorer