Krönika: Deadline Day är Bullshit Day

Bild till nyheten Krönika: Deadline Day är Bullshit Day
Det är match mot Wolves ikväll. Jag antar att det här kom som något av en överraskning för rätt så många. Detta eftersom fokus idag ligger på det som kallas Deadline Day men som borde heta Bullshit Day. Det är betydligt fler spekulationer om vilka spelare som inte tillhör Liverpoolstrupp som har setts utanför Melwood än vad det är om vilka av våra faktiska spelare som bör återses i startelvan ikväll. Hör ni själva att fokus hamnat fel?

Jag är en rabiat silly season-motståndare på de flesta sätt och vis. Jag har inga bekymmer med att klubbar har rätt att köpa spelare, och jag tycker också det är roligt när min klubb tar in spelartyper som jag anser oss behöva. Det är ett sjuhelsikes stort steg från det till att ligga sömnlös över rykten eller få hjärtklappning över att en okänd människa twittrar om att han sett Podolski utanför Melwood. När man har de symptomen, då har man hamnat snett. Inte särskilt svårt att göra med tanke på den hets som finns på internet och i media kring silly season. Men absolut, visst fan har man hamnat snett då. Man har hamnat i ett läge där man bryr sig mer om eventuella nyförvärv än om allt annat som pågår rent fotbollsmässigt.

Vi kan hugga ett exempel bara här från sajten. Nyheten där Dalglish basunerar ut att det inte blir någon aktivitet under detta fönster har 3000 läsare fler än den artikel som handlar om att Andy Carroll stormtrivs i staden och laget Liverpool. 19 av 37 kommentarer i Kenny-nyheten handlar om spelare vi borde ta in i detta fönster eller om hur Kenny lägger ut dimridåer. Det finns alltså en sådan besatthet kring värvningar och silly season så att när vår manager går ut och slår fast att inget ska hända, då handlar mer än hälften av kommentarerna kring nyheten om hur han bara luras och om vilka spelare vi ska ta in. Jag pekar inte ut någon eller några nu, jag bara konstaterar att detta är ett extremt märkligt kollektivt beteende.

Vi är knappast ensamma här på sajten. Hela internet drunknar i transferhets, forum för samlade rykten, bloggar om de sista självande timmarna och människor som vill byta osannolika tweets från människor de inte känner. Det kan inte bara vara jag som hör att detta har väldigt lite med fotboll att göra. Eller? Jag är kanske gammal och grå redan vid 31 års ålder, men för mig har det här inget att göra med att hålla på en fotbollsklubb, Idag verkar ganska många människor hålla lika mycket på en transferkarusell. Eller de verkar i alla fall vara mer intresserade av den än en vanlig match i ligalunken.

Fotbollsvärlden har länge dragits med sjukdomssyptom, och det är en cocktail med sjukdomar vi snackar om här. De senaste åren tycker jag mig se hur nästa generation supportar börjar blir smittade och fler och fler insjuknar. Slit och släng-mentaliteten regerar och football manager-fantasierna är verklighet för många idag. Det är en tragisk utveckling, och jag blir rädd när jag pratar fotboll med unga killar och tjejer på skolor idag. De har en åsikt om varenda brasse-talang, trots att de inte sett spelaren ens på TV. De vet precis vem som borde köpas, vem som är transferlistad, vad någon kostade och hur mycket lön den fick. Lösningen på ett lags problem stavas värva eller tränarbyte nio gånger av tio. Jag vet att det låter så här, för jag möter dessa ungdomar i jobbet dagligen. Samma ungdomar kan inte förklara vad zonmarkering är, de förstår inte sambandet mellan press och understöd och de är inte helt sällan vilsna på planen när de själva spelar. Det är en för mig lika sorglig som farlig utveckling.

Fotbollspamparna borde börja med att bomma igen detta erbarmliga januarifönster. Svetsa igen det och förse det med pansarglas. Låt det förbli stängt för all framtid. Hela grejen med ett januarifönster är störtlöjligt. Det är en livlina du inte ska behöva som manager. Det finns en hel sommar där det finns tid för att identifiera truppens svagheter och sedan agera därefter. När det sedan är dags för säsong så får du hoppas att du har gjort rätt. Du har kanske gamblat med truppdjupet på vänsterbacksplatsen, eventuellt hade man velat sälja den där femte anfallaren, och i den bästa av världar skulle en mittback ha hämtats in. Men när augusti blir september har du vad du har. Går det inte som man vill då så får man stå sitt kast. Nej, vänta nu….. Mitt i säsongen dyker den där livlivan ned från taket. Den är bara att rycka i för fulla muggar ifall man ligger efter i tabellen. Speciellt om man är en rik klubb. Hur tror ni City hade agerat om de hade legat i Spurs läge nu? De hade inhandlat förstärkningar, var så säkra.

Det är också grejen med januarifönsret: Det är ännu ett incitament som gynnar de rika klubbarna. Ponera att Newcastles drömhöst hade varat lite längre och att de hade legat fyra med klart häng på tredjeplatsen. Konkurrenterna om de platserna hade kunnat rusta, medan Newcastle som sitter med mindre resurser och en pantad ägare hade fått se sig ifrånåkta av Krösus-klubbarna. Januarifönsteret blir en livlina för de rika klubbarna som fått en dålig start på säsongen. Bara det är en anledning att bomma igen otyget. Argumentet emot blir alltid det här med att vissa lag kan få enorm otur med skador. Ja, jo, visst, och det är ju trist. Men tur och otur är också element inom sportens världs. Deal with it. Dessutom skulle man kunna lösa det genom att klubbar har rätt att nyttja x antal lån på en säsong. Det skulle kunna hjälpa klubbar ur de värsta skadekriserna och det skulle kunna hjälpa spelare som fastnat i frysboxen. Något mer än så behövs inte vid sidan av sommarfönstret.

Vidare måste jag säga att diskussionerna om nyförvärv idag ter sig absolut totalt absurda om man jämför med vilka diskussioner som ägde rum bara för tio år sedan. Gemene ryktesföljare idag verkar totalt sakna förmågan att sålla eller att tänka realistiskt. Hur ett sådant rykte som Cavani till LFC kan få fäste i detta fönster säger allt om den kollektiva dumhet som uppenbarligen tar vid så fort twitter-karusellen börjar snurra tillräckligt snabbt. Sunt förnuft räcker gott för att fatta att den värvningen har ungefär 0.0000001% chans att gå igenom januari 2012. Och de oddsen borde ju inte räcka för att få en halv supporterskara att gå i taket. Men det gör det. Kan någon förklara det fenomenet för mig?

Jag kommer säkert få på nöten för den här krönikan, men det får jag ta i så fall. Jag står för precis vartenda ord jag sagt i den, och jag står för att när det kommer till transfercirkusen så var det bättre förr.

Ja, just det. Det var match idag också. Heja!

  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
Stöd våra sponsorer