Krönika: Holmgrens Hörna - Oldham

Bild till nyheten Krönika: Holmgrens Hörna - Oldham
Resultatet var smickrande för oss. Så sa King Kenny efter matchen. Det hade han sannerligen rätt i. De första 30 minuterna mot Oldham igår var ångestframkallande. Icke desto mindre är det första steget mot Wembley taget. Lång väg kvar att vandra, men jag tror på en storsatsning på FA-Cupen denna säsong, och jag välkomnar det.


Jag hade många timmars hangtime på vår fina hemsida under gårdagen. Det var småtrevliga diskussioner i gästboken, men framför allt var det en kollektiv jakt efter ett sätt att se gårdagens match. Beskedet om att Viasat skulle visa matchen kom strax efter offentliggörandet av startelvan. Lika många som blev lyckliga över beskedet om en TV-sänd match, lika många blev besvikna över hur startelvan såg ut. Var är kidsen? Kenny är en fegis! Så lät det på rätt många håll och kanter. Jag har svårt att förstå det. Tro mig när jag säger att jag längtar precis lika mycket som alla andra efter att få se egna produkter ta sig hela vägen upp till A-truppen och allra helst ända in i startelvan. Jag är extremt nyfiken på att se hur en kille som Sterling skulle greja tvättäkta seniormotstånd. Men antalet spelminuter för våra ungtuppar är underprioriterat matchernas utgång. Visst tycker jag att någon av dem hade kunnat ta plats på bänken, men vad hade hänt om 0-1 hade stått sig till 70e minuten och vi hade haft en snittålder på 18 bast på bänken? Gissar att Kenny hade fått en skopa ovett i det läget också.

För mig är det rätt att skicka en tydlig signal om våra ambitioner för FA-Cupen denna säsong. Vi må ha mött ett på pappret svagare lag igår, men ändå mönstrades en  relativt rutinerad och stark startelva. Vi vill inte riskera ett fiasko i FA-Cupen denna säsong. Det är vår bästa chans till en prestigefull titel. Vi tänker gå för det. Jag tänker då inte gnälla på Kenny för det. Ska det gnällas på något om gårdagen så ska det gnällas på spelarna och det de visade upp under matchens första halvtimma. Det var oengagerat och det var riktigt usel fotboll. Tjongbollar utan adress, och inga vettiga intentioner i offensiven. I defensiven såg Carra, men framförallt Coates, ut som sprattelgubbar utan någon som helst koll på hur man ska agera i varken duell eller positionsspel. Shefki Kuqi fick matchens första kalasläge, och våra mittbackars agerande innan den målchansen var parodiskt att se.

Oldhams pärla till ledningsmål verkade i alla fall fungera som en liten väckarklocka för pojkarna i rött. Vi fick en snabb kvittering, och strax innan halvtid så tryckte Stevie in en straff (skönt med någon som kan sätta dit sådana) och vi kunde gå in i omklädningsrummet med en ledning. Utan att ha imponerat för fem öre. Det ska sägas att jag aldrig var särskilt orolig. Andra halvleken handlade mest om Liverpool, och även om vi inte tog någon med storm så petade vi in fem mål, vi tog en komfortabel seger och Wembley-drömmen lever. Det finns förstås nedslag att göra, saker att ta med sig, situationer att diskutera och kanske till och med en eller annan slutsats att dra.

Fört det första fick vi lufta en del spelare igår. Fabio Aurelio lirade en dryg timma och gjorde det gokänt. Han får gärna hålla sig frisk ifall något skulle hände med den gode Enriqe, som ju för övrigt fick vila igår. Det var välbehövligt. Martin Kelly var tillbaka i startelvan, och frågar ni mig så får han faktiskt gärna stanna där. Han är kanske ingen Cafu, men rent hopplös i offensiven är han då rakt inte. I defensiven ser jag honom som ett betydligt starkare kort än Glen Johnson. Kenny verkar helt klart se Johnson som den ordinarie av det två. För mig skulle Glen kunna vara en fundraiser i sommar. Finns det någon klubb som faktiskt kan tänka sig att slänga ut närmare £15M är jag inte främmande för en försäljning.

Vad mer? Stevie fick 90 minuter, och han var överlag bra igår. Jag vet att vissa i princip gett upp tanken på att återigen få se en Captain Fantastic dominera matcher som han gjorde i fornstora dagar. Jag får tillstå att jag ibland är en naiv nostalgiker, så jag har nog faktiskt inte gett upp den tanken. Det ska också sägas att även om min förhoppning inte blir verklighet så kommer vi ändå kunna ha stor nytta av Stevie ett par år till. Ligger han på 85% av sin form från 2009 så är han fortfarande en spelare i yppersta världsklass, och jag tror att Stevie i slutändan förlängt sin karriär, med tanke på att han tvingats vila en hel del det senaste året.

Någon som fått en hel del ofrivillig vila den senaste tiden är Carra. Han spelade sig inte närmare en plats i elvan igår, om ni frågar mig. Han såg rätt skakig i vissa moment. Tyvärr var det dock så att han var vår överlägset bäste mittback igår. Det ska sägas direkt att min förkunskap om Coates är begränsad, men av det jag sett av honom i landslaget så har jag varit imponerad. I Liverpooltröjan har han däremot inte rosat marknaden än så länge. Jag börjar faktiskt bli lite orolig över vad vi köpt. Det finns en anti-tajming i duellspelet som inte direkt är njutningsfullt att se på. Hans positionsspel (även vid bollinnehav) innehåller stundtals elementära fel, sådant man ser på hos spelare som gör sin första seniorsäsong. Det känns sådär. Det kan självklart bero på matchovana, taskig engelska och nerver. Vi får hoppas på det, för ska vi gå på det vi såg igår så är det knappast Liverpools näste försvarsgeneral vi pratar om. En utlåning kanske skulle vara något? Psst, Coyle…. Varför inte som ersättare för Cahill i Bolton?

Ska vi prata glädjeämnen från gårdagen så får det bli Jonjo Shelvey som stod för en fin insats med en assist och ett mål, samt förstås favoriten för många Poolsupportrar för tillfället: Craig Bellamy. Snacka om en ny vår i karriären. Mannen sprudlar av energi, och bidrar med kvalitet och poäng. Det var en strålande värvning av staben i somras, och för mig är han just nu en av lagets mest givne spelare. Jag ger blanka fanken i vad killar som Carroll och Downing kostade (kul att båda fick göra mål igår), de bästa ska spela. Och just nu överglänser Bellers de flesta, om inte alla, i vårt kära lag. Ta ut den flygande walesaren i elvan varenda vecka, det är vad som borde gälla för tillfället.

När det däremot kommer till vår flygande (nåja) holländare så är jag inte beredd att basunera ut samma budskap. Jag tycker ju visserligen att Kuyt borde fått fler chanser på bekostnad av Downing denna säsong. Är helt övertygad om att Dirk att hade bidragit med fler poäng än vad Downing gjort om han fått lika mycket speltid. Inte så svårt i och för sig eftersom Downing mäktat med på pricken noll assist och noll mål i ligan denna säsong. Icke desto mindre tror jag att Dirk Kuyts Liverpoolkarriär börjar lida mot sitt slut. Och jag kan inte påstå att det berövar mig nattsömn. Jag tror inte att det är omöjligt att få runt £10M för Kuyt, och de pengarna skulle bli en finfin grundplåt till Junior Hoilett från Blackburn som det ryktats så smått om. Har man sett några Blackburnmatcher det senaste året så vet man att deras offensiv i princip står och faller med den kvicke, tekniske kanadensaren. Det skulle vara extremt intressant att se honom i en bättre omgivning, helst då på Anfield. Det kan kanske vara värt att nämna att Hoilett inte är uttagen i Blackburns trupp i deras FA-Cupmatch mot Newcastle….

Oavsett vad som händer under transferfönstret så måste våren 2012 medföra ett bättre poängsnitt i ligan än vad hösten 2011 gjorde. Jag är övertygad om att det kommer bli en stentuff kamp om fjärdeplatsen, och lika övertygad är jag om att vi kommer hamna före Arsenal. Det räcker dock inte, utan vi måste hamna före Chelsea eller Spurs också. Det blir tufft, men långt ifrån omöjligt. De tuffaste bortamatcherna (förutom Old Trafford) är avklarade och de senaste åren har vi alltid varit vassare på våren än på hösten. Hoppet lever, men det står mycket på spel. Jag har ingen aning om vad konsekvenserna av en spenderad miljard men missat CL blir, men det kan aldrig vara positivt. Speciellt inte ifall vi vill vara med och kriga om högklassiga spelares signaturer i sommar. Det blir en sjuhelvetes spännande vår.

En final på Wembley är egentligen en bonus, men satan i gatan vilken underbart trevlig bonus det skulle vara. Fortsätt satsa på cupen!

  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
Stöd våra sponsorer