Liverpool kan ha nyckeln för att stoppa City

Bild till nyheten Liverpool kan ha nyckeln för att stoppa City
Castrol EDGE Performance analys visar att Liverpool kan ha hittat formationen för att stoppa Manchester Citys offensiv, som hittills stått för 42 baljor på 12 matcher.

Det senaste mötet vann Liverpool med klara 3-0 och en stor anledning till det var att Liverpool lyckades stressa Citys mittfält på ett effektivt sätt. Manchester City fick endast iväg två skott mot Liverpools mål under den matchen, vilket kan jämföras med ett snitt på 5,32 skott på mål per match under säsongen 2010/11. Den här säsongen har Manchesterlaget ett snitt på 7,42 skott på mål hittills.

Ett lag som nyligen, med framgång, anammade Liverpools mittfältsstrategi från i april var Bayern München när laget tog emot City i Champions League. Bayern ställde upp i en 4-2-3-1-uppställning som liknande Liverpools och avväpnade Man City genom ett lås med två defensiva innermittfältare samtidigt som tre offensiva mittfältare stressade motståndarna. Tyskarna vann matchen med 2-0.

Liverpools uppställning samt inställning möjliggjorde att laget hela vann 35 tacklingssituationer i aprilmötet, en siffra laget bara kom upp till i två andra matcher under förra årets säsong.

De gånger Manchester Citys har haft problem i år är när laget har släppt in det första målet, vilket har varit fallet i båda mötena med Napoli i Champions League liksom i förlustmatchen mot Bayern München. När Manchester City har gjort det första målet har laget flera gånger gått fram som en ångvält, till exempel mot Tottenham (5-1), Blackburn (4-0) och Manchester United (6-1). Enligt Castrol EDGE Performance är det Premier Leagues två defensivt starkaste lag som möts på Anfield på söndag. Lagen har endast släppt in 11 mål var den här säsongen.

City har släppt in flest mål i andra halvlek - 8 stycken. Tyvärr för Liverpools del är detta en av deras svagaste offensiva perioder under matcherna i år, framförallt på Anfield där de endast har gjort ett mål framåt mellan den 61 och 90 minuten i Premier League.

Källa: Castrol