Inför: Liverpool - Man City

Bild till nyheten Inför: Liverpool - Man City
Två lag vars relation till varandra tidigare varit som en fiendes fiende förenade av Robbie Fowlers fyra fingrar. Men som nu är ett möte mellan ett lag som definierar sig efter sin titelrika historia och mot ett som definieras av hur man försöker skapa sig en titelrik historia.

Andy Carroll Man City

Jag är mycket för regional rivalitet, särskilt i fotboll där det tar uttryck i de allra flesta rivaliteter. Vilket gör att man förstås som Liverpool-supporter (Scouser, if a may) bör hata allting Manchester. Men likt "Intercity" kärleken mellan Manchester United och Everton frodas (bland utländska fans till lagen) har jag och troligen många andra utländska Liverpool-supportrar haft en viss öm punkt för Manchester City. Robbie Fowlers fyra fingrar går inte att komma ifrån (vilket Man Utd fick erfara) men bortom det har de haft även Kevin Keegan och Steve Mcmanamanamanamanaman i laget förutom att vara en sympatisk förlorare som varit nere i Tredjedivisionen och som länge var nöjda så länge man slog Manchester United. Dessutom kan jag personligen tillägga att man via en otrolig slump fått både en styvfar och bror som håller på dem ljusblå vilket gav gjorde punkten extra öm och vilket gav mig chansen att i Maj detta året  tillsammans med dem på Wembley se City vinna sin första titel sedan Francis Lee fortfarande vann straffar.

Men även om jag på grund av mina familjeband och närvaro där på Wembley fortfarande gillar dem lite så är det numera trots allt på ytan en helt annan klubb än den lilla ljusblåa underdogen som inte riktigt var där.

Head-to-head (i ligaspelet):

75 vinster, 35 förluster och 40 oavgjorda
På Anfield: 46 vinster, 14 förluster och 17 oavgjorda.

Sex senaste på Anfield

26.02.2006 Liverpool - Manchester City 1-0
25.11.2006 Liverpool - Manchester City 1-0
04.05.2008 Liverpool - Manchester City 1-0
22.02.2009 Liverpool - Manchester City 1-1
21.11.2009 Liverpool - Manchester City 2-2
11.04.2011 Liverpool - Manchester City 3-0 

Man City crestManchester City

Säkerligen har ingen missat Manchester Citys framfart denna säsongen som resulterat i att man inför helgen leder ligan med fem poäng med en målskillnad på 31. Vilket alltså säger att man i snitt nästan vunnit sina matcher med 3 mål.

Citys fem senaste ligamatcher

15/10 Man City - Aston Villa, 4-1 (Balotelli, A.Johnson, Kompany & Milner)
23/10 Man Utd - Man City 1-6 (Mål av Balotelli x2, Agüero, Dzeko x2 & Silva)
29/10 Man City - Wolverhampton 3-1 (Mål av Dzeko, Kolarov & A.Johnson)
5/11   QPR - Man City 2-3 (Mål av Dzeko, Silva & Yaya Touré)
19/11 Man City - Newcastle 3-1 (mål av Balotelli, Richars & Agüero)

Som man kan se på deras senaste ligamatcher också är man inte direkt i någon formsvacka utan man har faktiskt sju raka segrar och är hel obesegrade i ligan, fram tills denna matchen.

Däremot har man haft stora problem under sin jungrusäsong i Champions League där man senaste förlorat borta mot Napoli. Dess effekt på ligan är oklar då det likaväl kan leda till revansch som besvikenhet men jag skulle faktiskt tro att förlusten vilket gör det svårt för dem att ta sig till slutspel påverkar dem negativt. 

Men även om det skulle påverka dem negativt är det svårt att argumentera emot ett lag som i stort sett "måste" peta minst två av Milner/Nasri och Dzeko/Balotelli/Agüero till varje match. Skrämmande. Vad det gäller skador är enda lilla orosmomentet Balotellis feber men som inte stoppade honom från CL-matchen mot Napoli i veckan.

Tre spelare att se upp för

Bara tre?

David Silva - Denna lilla flyfotade Spanjor som har en boll fastsydd på skon hade kunnat bli vår om Rafa fått som han ville men har i stället i City utvecklats till en av ligans och världens bästa spelare. 

Yaya Touré - Olikt ifjol inte deras offensiva mittfältare då han tack vare mer vågad taktiskt disposition fått flytta ner ett steg men det är trots allt därifrån han avgjorde förra FA cup finalen och där han passar allra bäst.

Mario Balotelli - Går ej att förklara på detta lilla utrymme men rent spelmässigt är han stor, snabb, teknisk och målfarlig. Livsfarlig för allt och alla, även på plan. 

Matchtrupp enligt Premierleague.com;

Hart, Pantilimon, Richards, Zabaleta, Kompany, Lescott, K Toure, Savic, Clichy, Kolarov, Nasri, Milner, Barry, De Jong, Y Toure, Johnson, Silva, Balotelli, Aguero, Dzeko.

Trolig startelva enligt skribenten:

Hart; Richards-Kompany-Lescott-Clichy; De Jong-Touré; Silva-Agüero-Milner; Balotelli


LFC crestLiverpool

Vi fortsätter frustera genom att inte vinna matcher vi "borde" vinna men vinner matcher som vi "inte borde" vinna som senast borta mot Chelsea. Hemskt frustrerande men när man blickar tillbaka på det och när vi inte vinner de matcher vi borde men när vi vinner "oväntat" är det helt underbart.

Den taktiska kampen i helgen är väldigt intressant och som vanligt har Anfield Index utgått från just det och statistik - http://www.anfieldindex.com/4276/liverpool-man-city-tactical-stats-preview.html#tb

Det främsta Mancuniaska hotet Silva, Milner/Nasri och Agüero i utrymmet "mellan linjerna" som är det mellan mittfält och backlinje. Där är man som bäst men med en högt ställd backlinje i Skrtel-Agger och städgumman Lucas och en underskattat disciplinerad Adam framför dem liggandes lågt så komprimeras ytan och man har gott om spelare som kan försvara mot Citys positionella förflyttningar, snabba passningsspel och lirkande. 

Det är viktigt att våra ytterbackar ligger rätt i positionerna så man inte går för långt inåt tillsammans med deras centrerade yttrar vilket öppnar ytor utanför dem men samtidigt måste se upp så att man inte ligger för långt ut då deras ytterbackar faktiskt inte är i närheten av hotet från det offensiva mittfältet/anfallet. 

För oss framåt gäller det att likt mot Chelsea att anfalla med fart då de kan vara lite sega i vändningarna och med många spelare långt fram. Spelar Barry istället för De Jong är det viktigt att utnyttja våra spelares snabbhet jämfört med Barrys som till exempel en Suarez/Bellamy som söker boll i de områdena. Dessutom är det intressant att se våra yttrar (Maxi & Kuyt?) mot deras då Clichy & Richards inte är de bästa positionspelarna medan Maxi och Kuyt är väldigt rörliga, förvisso har de en fördel med snabbheten men förhoppningsvis kan Kuyt och Maxi utnyttja att de ibland kan vara slarviga i positionspelet eller för att de inte hanterar positionsförflyttningar väl.

Skadeläget

Gerrard. Som vanligt.

Matchtrupp enligt Premierleague.com:

Reina, Johnson, Agger, Skrtel, Enrique, Kuyt, Adam, Lucas, Downing, Suarez, Bellamy, Doni, Kelly, Carragher, Spearing, Rodriguez, Henderson, Carroll.

Trolig startelva enligt skribenten:

Reina; Johnson-Skrtel-Agger-Enrique; Kuyt-Lucas-Adam-Maxi; Bellamy; Suarez.

King Kenny Dalglish inför matchen:

http://liverpoolfc.nu/news/?21698 - "Dalglish fruktar inte City"

 http://www.liverpoolfc.tv/news/latest-news/kenny-no-need-to-rush-carra

"I think we defended well (at Chelsea), Along with Man City, we now have the joint best defensive record in the league so we must be doing something right.

"It's not just Pepe (Reina) and the lads at the back who are responsible for that. It's everyone.

"The game was our ninth without defeat in all competitions. That's a good response to the losses at Stoke and Spurs back in September. We'll just keep going now and see how far we can stretch this run."

"It will be difficult against Man City, we know that. They have a fantastic array of players there, probably two for each position, if not more in some cases.

"They're top of the league and are playing very well.

"Not being in Europe means we have a week to prepare for their visit. City had a Champions League game on Tuesday night and might make a few changes to their line-up.

"We'd much rather be in Europe than not be. But for us it's not about having the time to get ready, it's how we use that time to prepare. We'll do that properly and see what the weekend brings."

Statistik

 

  • Liverpool har inte förlorat hemma mot Man City på de åtta senaste matcherna , sex vinster och två oavgjorda.
  • Liverpool har inte förlorat i ligan mot något av Manchester lagen, Chelsea eller Arsenal sedan 2-3 förlusten mot Man Utd September -10.
  • Liverpool är inne i en svit på sju obesegrade matcher, den längsta sviten av obesegrade matcher sedan King Kenny tog över.
  • Nio av Liverpools senaste elva mål har man släppt in i andra halvlek
  • Manchester City har gjort 42 mål på sina tolv inledande liga matcher, vilket är det mesta av ett lag på det antalet matcher på 48 år.
  • Man City har i sex raka ligamatcher gjort minst tre mål och minst två mål de senaste 14 matcherna.
  • Av Premier Leagues tre spelare som gjort över tio mål denna säsongen har Man City två - Sergio Agüero och Edin Dzeko som gjort tio mål var. Samtidigt som Mario Balotelli gjort nio mål på sina tio senaste matcher.
  •  

    Övrigt

    Matchen sänds på Viasat Fotboll (med eller utan HD) och Viasat Premier League.

    Domare är Martin Atkinson. 


    2 kommentarer

    • Annons
    • Annons
    • Annons
    • Annons
    • Annons
    • Annons
    Stöd våra sponsorer