Krönika: Holmgrens Hörna - Vad är fel med vår offensiv?

Bild till nyheten Krönika: Holmgrens Hörna - Vad är fel med vår offensiv?
Chips, Coca Cola och Six and the City på TV. Inte ens det sköna upplägget kan få mig att helt förtränga gårdagen. 1-1 hemma mot Norwich kan aldrig vara godkänt. Det är inte heller första plumpen i protokollet den här säsongen. Är det inte dags att det börjar lossna snart?

Jag vet, jag vet, det var one of those days. Bollen ville inte i mål. Men så sa vi faktiskt mot Stoke också. Hur många gånger under en säsong ska man ge sig själv tillåtelse att dra i den växeln? Nu tycker ju inte jag att gårdagen var en katastrof rakt igenom, framför allt inte när jag tänker på det antalet chanser vi skapade. Och det mot ett lag som hittills denna säsong varit förvånansvärt skickliga just på att reducera sina motståndares målchanser till nära noll. Fråga Man United, de var illa ute på Old Trafford mot kanariefåglarna. Men de vann förstås. En dag som denna känns det kanske lite snurrigt att i positiva ordalag referera till Man United. Men de måste jäklar i mig vara världsbäst på att få med sig avgörande skitmål (gärna sena) även när spelet inte fungerar. Vi tycks inte kunna få med oss de skitmålen ens när spelet fungerar. Det håller inte.

Vi har gjort 12 mål på 9 matcher. Det är lika många som Newcastle och Bolton. De två klubbarnas spjutspetsar heter Demba Ba och Kevin Davies. Vi har Suarez och Carroll, som tillsammans har kostat över £50M. Det är inte ok att göra 12 mål på nio matcher då. Varför blir det då så här? Ja, till en början med kan vi ju alla konstatera att Carroll inte levererar. Nu tycker ju jag att det är för tidigt att döma ut honom som en floppvärvning, och jag hoppas fortfarande att han blir viktig för oss. Men just nu kan ingen människa vid sina sinnens fulla bruk påstå att han tillför särskilt mycket. Ärligt talat så tycks inte Kenny anse att han ens platsar. Det är illa, och jag tror att Andy känner sig duktigt låg just nu. När det gäller Andy Carroll så tror jag att just hans psyke kommer att avgöra hur bra eller dåligt det kommer att gå för honom i vår klubb. Jag ansåg inte att vi, trots priset, köpte en färdig spelare. Jag ansåg inte att vi köpte en spelare som ska vara given i precis varenda fight. Jag är besvärande medveten om hur viktigt det är kunna ha även en bänk som man spenderat en hel del pengar på, och med Andy i truppen tog vi ett steg i rätt riktning just ur den aspekten. Frågan är ju dock hur Andy Carroll definierar sig själv och hur de egenställda kraven ser ut. Förväntar han sig att vara i centrum och given i elvan som han var i Newcastle, eller är han beredd att bida sin tid, arbeta hårt och ta chansen när den kommer? För mig är detta centralt, och även om jag tror att han med stora mått målmedvetenhet kan bli en stor spelare för oss så oroar jag mig för att han saknar det han åtnjöt i Newcastle; legendstatus och en bofast plats i elvan.

Vårt målskytte, ja hela vår jäkla offensiv, står och faller just nu med ett teatralisk litet bollgeni. Och med risk för att bli lynchad så hävdar jag att det är illavarslande. Dels för att en hel offensiv aldrig ska stå och falla med en enda spelare, och dels för att spelaren i detta fall inte är en naturlig målskytt. Ni som nu tänker överösa mig med siffror från Suarez målskörd i Holland behöver inte bemöda er. Mateja Kezman, Afonso Alves, Dirk Kuyt och Pierre van Hooijdonk har alla gjort över 25 ligamål i Holland de senaste tio åren. Ingen av dem har blivit notoriska målskyttar i någon av de större ligorna, och jag börjar tvivla på att Suarez någonsin kommer bli en skytteligavinnare i England. Jag anser honom vara bland de absolut bästa i världen på att ta sig till avslut. Vändningar och kroppsfinterna på små ytor är fotbollserotik, och han lyckas ta mig fanken komma till skott på precis allting. 40 skott har uruguayanen avlossat denna säsong. 17 har gått på mål, 4 har gått i mål. Det glasklart för mig: Det är inte godkänt, simple as that.

Jag vet inte exakt vad nyckeln är till att gå igång Suarez målskytte och vår offensiv i stort, men något måste hända, det är uppenbart. Vi har redan tappat en del mark till Spurs, och höstens stora krislag, Arsenal, är inte mer än två pinnar efter oss. Jag tror fortfarande att vi grejar en CL-plats, och framför allt tycker jag att de som kallar loppet för kört är på gränsen till patetiska. Det är väl ganska självklart att det inte är kört, eller?

Steven Gerrard har 90 minuter till under bältet nu, och det tackar vi för. Jag tror att han kommer bli väldigt viktig för att få igång vårt anfallsspel. Suarez behöver någon att kombinationsspela med, och alla som minns “Torrard” vet hur vass Stevie är på det. I övrigt behöver vi också yttrar som bidrar poängmässigt, om inte med rena assist och mål, så illa fall med hockeyassist. Kuyt verkar har tagit tillbaka sin startplats, och det är inget jag gnäller över. Nu tycker jag dock att det är dags att låta Bellamy eller Carroll starta mer kontinuerligt på bekostnad av Downing. Jag var en av de som ställde mig negativ till värvningen Downing, jag stod för det då, och jag står för det nu. Han gör inte bort sig, men han bidrar inte heller. Han är rent osynlig i långa stunder, och för mig är det en spelare som gömmer sig när det går motigt. Man kan nästan gråta av frustration när man kollar på Downing och sedan ser killar som Silva i City eller Mata i Chelsea.

Jag ska inte älta sommarens värvningar eller dra Carroll-diskussionen ännu ett varv. Vi har vad vi har, och ärligt talat är det ganska bra. Spurs och Gunners kommer säkert bjuda oss duktigt med motstånd, men jag tror som sagt att vi är tillräckligt starka för att gå till CL. Förutsatt att vi är klara med one of those days-matcherna nu. Dags att börja göra mål, det är ju trots allt vad fotboll handlar om. Bill Shankly var en klok man som gillade det raka och det enkla. Kenny borde citera honom och rikta orden till Suarez: “If you’re not sure what to do with the ball, just pop it in the net, and we’ll discuss your options afterwards”.

I övrigt…

…Många gnällde på Kennys byten igår. Jag hade inga bekymmer med dem.

…Jag vill se 4-4-2 så lite som möjligt under resten av den här säsongen.

…På tok för många av våra inlägg saknar adress. Varför ska vi över huvud taget spela så utpräglat inläggsspel när Carroll sitter på bänken?

…Många var det som pratade om Reinas tvätthängande igår, men det var Charlie Adam som bokade tiden i tvättstugan genom att tappa boll i ett läge där man absolut inte får tappa boll.

…Jag avskyr allt som har med ekonomisk doping att göra, och ja, jag har svårt att kalla det City pysslat med i två år för något annat än just ekonomisk doping. Icke desto mindre: Att se United förlora med 6-1 hemma på Old Trafford är hänförande vackert.

…Vem spelar bredvid Carra på onsdag? Jag föredrar Agger alla dagar i veckan

…Gästboken är stängd. Vad hände? Är vi inte bättre än så? Trist.

  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
Stöd våra sponsorer