Ett år med Fenway Sports Group

Bild till nyheten Ett år med Fenway Sports Group
Som om det inte vore motiverande nog att stiga upp ur sängen med vetskapen om att vi har en alldeles underbar match mot United framför oss om bara några timmar är det idag också exakt ett år sedan Fenway Sports Group tog över styret i Liverpool Football Club och räddade oss från Tom Hicks och George Gillett.

Tyvärr ser det ut som att John W. Henry dessvärre inte kommer att kunna närvara på Anfield idag när Liverpool tar sig an Manchester United kl. 13.45. Men avtrycket han gjort i klubben under ett år som ägare av den (genom FSG) är sannerligen enastående. Nedan listar vi, från Liverpools officiella hemsida, 10 ögonblick som varit de kanske absolut största under Fenways tid som ägare. 

1: Övertagandet!
Det finns många fantastiska dagar i Liverpools historia. Men den 15 Oktober 2010 skall sannerligen räknas till de absolut viktigaste. Efter år av lögner och svek från två giriga ägare klev Fenway Sports Group (då NESV) in och gav oss tron tillbaka. Efter flera tvister i både styrelserum och domstol kunde man till sist genomföra köpet och förkunna sig själv ägare av Liverpool Football Club.

När John W. Henry kommer ut från den sista domstolsförhandlingen med bland andra Martin Broughton, som gjorde en heroisk insats under de kaosartade dagarna, och förmedlade att köpet nu var klart, kunde en sten som länge tyngt oss fans lätta från våra hjärtan. 

2: John W. Henry's första Anfield-besök
Bara timmar efter att alla förhandlingar avslutats i London dök John W. Henry upp i Liverpool, redo för en tur på Anfield. Han ville säkra sig om att han lärde känna klubben från dess grund och att ta sig tid med fansen har han gjort sedan dag 1. 

3: Damien Comolli anställs
Efter några dagar i England med ett besök på Goodison Park för mötet mellan Everton och Liverpool (som slutade 2-0) åkte FSG tillbaka till Boston och började smida planer för framtidens Liverpool. 

Det första som sågs över var ledningsgruppen och personerna i ansvarspositioner. 

Således startades också nybygget med att hitta rätt folk som för framtiden skulle kunna bygga Liverpool till ett storlag igen och den förste som hämtades in var Damien Comolli som sedan sin tid i Arsenal och Tottenham varit ett välkänt ansikte i den engelska toppfotbollen. 

Efter att han anställts sade John W. Henry bl.a;
"Nu är vi igång och vi kommer inte att vila förrän vi gjort Liverpool till den storklubb som fansen förtjänar att den är!"

4: Ägarna i stor intervju med LFC TV
Efter att Tom Hicks och George Gillett's tid i Liverpool till största delen handlat om en hel massa snack, men knappast några rent faktiska resultat, i exempelvis stadionfrågan etc. valde John W. Henry, Tom Werner och Ian Ayre (då anställd som Kommersiell Direktör) att ställa upp under en helkväll på LFC TV så att fans kunde ringa in och ställa just sina frågor till den ledande gruppen. 

Man ville sända en tydlig signal att man lyssnar på sina fans och sedan dessa dagar har det exempelvis också varit ytterst tydligt att en delad stadion med Everton absolut inte är ett alternativ. 

De 90 minuter som FSG tog i TV skapade ett enormt förtroende direkt och visade prov på vilka nya typer av människor vi nu hade fått in i ledningen. 

5: King Kenny återvänder!
Som om det egentligen skulle behövas någon förklaring till hur viktigt just detta var...
Men efter månader av fiaskoartade insatser från Liverpool under Roy Hodgson klev FSG in och visade styrka och ledarskap när man tog tag i problemet och såg sig om efter en ny ledare. Telefonsamtalet gick direkt från John W. Henry himself till Kenny Dalglish som just då njöt av en härlig semester med sin fru Marina... 

Resten är väl, som man brukar säga, redan historia... 



6: Man lanserar Supporterkommitén
Det kanske absolut viktigaste orden från ägarna under sin inledande tid var att de verkligen skulle lyssna på fansen. Och man bevisade snabbt att det inte bara var smörja för att tjäna populäritet. 

I januari 2011 upprättade man nämligen en Supporterkommité som numera fungerar som länken mellan fans och ledningsgrupp. Ordförande i kommitéen är ingen mindre än Karen Gill, barnbarn till Bill Shankly, och med totalt 18 utvalda Liverpoolfans bland 3705 sökande har Liverpool nu en grupp som sannerligen ser till att "The Liverpool Way" följes även från absolut högsta håll. 

7: Luis Suarez & Andy Carroll hämtas in
Januarifönstret skulle bli ägarnas första riktiga chans att visa om snacket kring att göra Liverpool till ett storlag igen faktiskt var något man var beredda att satsa 'all in' på. Och ja, det må man väl säga. 

Trots att Fernando Torres valde att lämna in en TR med bara några timmar kvar av fönstret hade man redan innan dess säkrat sig om Luis Suarez tjänster och med snabba förhandlingar lyckades man också värva Andy Carroll, som dittills kanske varit Premier Leagues bästa anfallare under hösten, för hiskeliga 35 miljoner pund istället för att nöja sig med den enorma vinsten man annars gjort vid försäljningen av Torres. 

Liverpool bevisade i Januari att vi återigen skulle kunna tampas om de riktigt stora spelarna. 

8: Ian Ayre anställs som Managing Director
Efter att ha spelet en stor roll som Kommersiell Direktör under FSG's inledande period som ägare av Liverpool utsågs Ian Ayre i Mars 2011 till Managing Director i Liverpool istället. 

FSG var så nöjda med hans jobb på det ena planet att man tyckte han var redo att överordnat styra Liverpool i rätt riktning. Man hade flera kandidater utifrån till att ta jobbet men när man såg till Ayre's historik och det faktum att han dessutom är från Liverpool, vägde det över till slut. 

Att Ayre i dagarna hamnat i hetluften på grund av det Internationella TV-avtalet som diskuteras flitigt måste också bara ses som en mindre del i ett stort sammanhang, där Ayre just nu jobbar stenhårt med att stärka Liverpool som både fotbollsklubb och varumärke. 

9: Kenny får treårskontrakt!
Efter månader av spekulationer kom så också dagen vi alla fans nog hade väntat på. Med bara två matcher kvar av säsongen och en vår där vi klättrat i tabellen och sett vårt älskade Liverpool besegra både Chelsea på Stamford Bridge och Man United på Anfield, utsågs Kenny Dalglish till permanent manager och skrev ett treåskontrakt med klubben.

Även Steve Clarke skrev ett permanent kontrakt med LFC under dessa dagar och Kenny var nöjd när han mötte den samlade pressen efteråt;

"Jag sa tydligt i Januari att jag gör allt för att hjälpa den här klubben även om det bara vore för resten av säsongen. Men nu har John och Tom, tillsammans med sin expertis, frågat om jag och Steve är intresserade av att stanna för ett tag framöver och jag kan inte säga annat än att vi är lyriska över att ha fått skriva kontrakt för en längre period med Liverpool.  

10: Transfersommaren 2011
Om januarifönstret var en första möjlighet för FSG att visa allvar och styrka så var sommaren 2011 det stora provet på hur starkt Liverpool som varumärke hunnit bli igen på ett halvår med King Kenny som ledare av klubben. Damien Comolli fick knappast någon semester och det var intensiva dagar på Melwood för det medicinska teamet.

Liverpool var beslutsamma om att stärka truppen och FSG stod beredda med plånboken när den skulle behövas. Jordan Henderson, Stewart Downing, Charlie Adam och Alexander Doni var de första fyra spelarna att hämtas in och i de tre förstnämnda fick Liverpool killar som alla var med på Topp-10 listan över målchanspoducenter under säsongen 2010/2011 - något FSG sägs ha tittat mycket på, precis som man gjort på liknande vis när man värvat spelare till Boston Red Sox i Basebollen. Därefter följde José Enrique, Sebastian Coates och på den allra sista dagen Craig Bellamy innan Liverpool kände sig nöjda med sin trupp inför säsongen. Även på ut-kontot var det skyttetrafik och alla spelare som inte bidrog eller "kostade mer än vad de smakade" fick se sin tid i Liverpool avslutas under sommaren.
-

Just idag tycker jag således vi säger HIPP HIPP HURRA till Liverpool - och oss själva - som nu fått ha världens kanske bästa ledning under ett års tid, samtidigt som vi riktar ett stort TACK till Fenway Sports Group.

Vad är ditt eget, bästa, minne från året med FSG?
Logga in och kommentera! 


TACK!

  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
Stöd våra sponsorer