Inför Everton FC - Liverpool FC

Bild till nyheten Inför Everton FC - Liverpool FC
Då är det dags för säsongens första Merseyside derby och det är Liverpool som får ta bussen över Stanley Park för att spela på Goodison Park och mäta sig med den blå sidan av staden.

”The Friendly Derby” som det tidigare har kallats är det derby som har spelat under längst tid i Englands högsta liga. Denna tradition började när Liverpool tog sig upp i högsta ligan för sista gången år 1962.

The Toffees och The Reds har för det mesta alltid legat till väldigt högt upp i tabellen och under tidigare decennier vann alltid något av lagen en buckla under en säsong. Trots att Liverpool som fotbollsstad är Englands bästa igenom tiderna så var det ett tag sen något av lagen fick stå överst på pallen. Kan det vara dags denna säsong?

Förra säsongen var det Everton som drog det längsta strået under säsongen då de på Goodison Park vann med 2-0 och på Anfield, som även var Dalglishs comeback på Anfield, så blev det 2-2.

Head-to-Head

Matcher i ligan: Everton – 57, Lika – 57, Liverpool – 70

På Goodison Park: Everton – 34, Lika – 27, Liverpool – 31

Everton FC

Säsongen började inte riktigt som fansen ville för The Toffees då de genomförde ett ganska horribelt fönster i de blåas ögon. Man blev av med publikfavoriten Mikel Arteta till Arsenal och man tappade även en av de bästa anfallarna förra säsongen till Svennis Leicester City, nämligen Jermaine Beckford. Även Yakubu fick lämna för Blackburn.

Även rent spelmässigt så såg det väldigt mörkt ut till en början då man första började med att få sin premiär match inställd borta mot Tottenham. De goda nyheterna i det var att man istället fick spela premiären på Goodison Park mot nykomlingarna QPR.

Det man inte visste då var att man skulle spela en fotboll som inte var särskilt inspirerande och man blev smått överraskad av nykomlingarna, som de flesta PL lag blir i början av säsongen. Man lyckades inte ta vara på sina chanser och det lyckades däremot QPR med, framförallt deras stjärna Taarabt som lyckades sätta 0-1 som även blev slutresultatet.

Men de två senaste matcherna har man lyckas att visa upp ett finare spel då man första spelade mot Wigan och vann med 3-1 på hemma plan. Därefter åkte man till storspenderande Manchester City på Etihad Stadium. Moyes mannar spelade då ett mycket mer defensivt spel och visade upp en fin taktik.

Det som stack ut mest under matchen var Jack Rodwells punktmarkering på David Silva, vilket stopppade det mesta i Citys anfalls spel. Men så kom luckan och Silva spelade fram till 1-0 och direkt där efter kom även 2-0 och slutresultatet var ett faktum.

I matchen mot Liverpool kommer nog Moyes ha lite huvudbry då han har två av sina främsta anfallare på skadelistan, Tim Cahill som skadade sig mot City och även Anichebe som varit borta ett längre tag.

Nyförvärv

Denis Stracqualursi – En nya argentinsk anfallare som kom direkt från den argentinska klubben Tigres. En anfallare som använder sin tyngd som främsta egenskap och kan lätt trycka undan. En 24 åring som har kommit på ett säsongs långt lån.

Royston Drenthe – Ännu ett säsongs långt lån men som kom från en lite större klubb nämligen Real Madrid. Även denna spelare är 24 år gammal men kommer ifrån holland. Spelar på vänsterkanten, främst som mittfältare men kan även figurera som vänsterback.

David Moyes inför matchen

“Jag tycker vi har haft en bra vecka,” säger Moyes. ”Jag tycker att mentaliteten kommer på många sätt ifrån managern. Spelarna märker hur jag är – jag skulle kunna vara med stressad än vanligt eller lugnare än vanligt – de känner vibbarna direkt.”

”Men vi har varit glada hela tiden. Vi var nöjda med vad vi åstadkom mot City förra veckan – jag vet att vi inte fick med oss ett resultat vi önskat – men vi gjorde många saker rätt och vi har haft en ganska avslappnad vecka.

Evertons sex senaste matcher

Man City – Everton    2-0

Everton – West Brom 2-1

Everton – Wigan        3-1

Everton – Aston Villa  2-2

Blackburn – Everton    0-1

Everton – Sheff United 3-1

Evertons trupp enligt premierleague.com

Howard, Heitinga, Hibbert, Neville, Distin, Jagielka, Baines, Barkley, Fellaini, Osman, Rodwell, Drenthe, Cahill, Stracqualursi, Mucha, Bilyaletdinov, Vellios, Gueye, Saha, Coleman.

Trolig startelva enligt skribenten

Howard; Hibbert, Jagielka, Distin, Baines; Coleman, Neville, Fellaini, Rodwell, Osman; Saha

Liverpool FC

De röda har startat säsongen på ett OK sätt ändå må sagas. Trots poängtapp i premiären mot Sunderland och även den snöpliga förlusten mot Stoke efter ett straffmål men framförallt förnedringen på White Hart Lane med hela 4-0 och man ligger för tillfället på en femte plats i ligan och är sex poäng bakom ettan och två poäng ifrån fjärde platsen.

Veckans största snackis har självklart varit ifall Captain Fantastic kommer att vara med i startelvan under lördagen. Både han själv och Kenny Dalgslish vill inte gärna flagga med vilka som startar eller vem som sitter på bänken. Men vi som är supportrar sitter som på nålar längtandes efter Gerrards första start igen.

Det är tidigt på säsongen men ändå blåses matchen upp lite till en måste match då ifall man tar tre poäng så kommer man fortsätta att hänga med i toppen. Men vid förlust så kommer Everton upp från sin 11 placering och kommer ligga på samma poäng som storebror och men tappar mark i tabellen igen.

En sak som är väldigt skön att följa är alla spelare i truppen som suktar stort efter att få starta vecka in och vecka ut. Detta är dock svårt med tanke på den stora konkurens som har kommit in i laget nu. Exempelvis på sådana spelare är den trogne slitvargen Kuyt som alltid briljerat med sin kämparglöd och blivit en publikfavorit, trots det har han suttit en del på bänken under säsongen.

På de senaste 11 mötena på Goodison Park så har det slutat i tre poäng för nåt av lagen, varav 8 av dessa matcher var till Liverpools favör. Så det man kan förvänta sig av matchen sett till senare tid är att vi inte kommer få se något kryss under lördagen.

De spelare som finns på skadelistan för tillfället är faktiskt bara Glen Johnson och Daniel Agger. Men dansken har börjat träna igen efter att ha rekord återhämtat sig från en revbensskada men bör ej vara klar för spel och Johnson kommer förmodligen göra sin comeback mot United i nästa omgång.

Dalglish inför matchen

"Det är viktigt att ha en bra stämning i omklädningsrummet och vid sidan av planen. Om spelarna bygger upp den på egen hand så är chansen större att nå framgångar. Vi har dock inte haft några problem med relationerna spelarna emellan. Det är bara bra för lagandan om de står nära varandra också utanför planen."

"Jag minns när jag var spelande manager. Då var det en spelare som var mycket upprörd när han inte blev uttagen. Den spelaren var jag själv!"

"Jag tog ett snack med Marina (hustrun) och sa att det inte är hållbart! Det var svårt för mig att snacka med någon om saken. Men jag tror, tack och lov, aldrig att Liverpool har haft problem sedan dess! Om någon nekar till att spela så har du fått ett problem på halsen. Men lyckligtvis har vi inte dom problemen i Liverpool FC."

Truppen enligt premierleague.com

Reina, Kelly, Carragher, Skrtel, Enrique, Lucas, Adam, Kuyt, Downing, Suarez, Carroll, Doni, Flanagan, Coates, Spearing, Gerrard, Henderson, Bellamy, Maxi

Trolig startelva enligt skribenten

Reina; Kelly, Skrtel, Carragher, Enrique; Kuyt, Gerrard, Lucas, Downing; Carroll, Suarez

Statistik

  • Ian Rush var den senaste att göra ett Hattrick I derbyt
  • Dirk Kuyt är den enda spelare som har gjort 2 straffmål i derbyt
  • Liverpools nästa mål kommer vara deras 250 mål i derbyt
  • LFC har gjort mål i 8 av de senaste 11 matcher på Goodison
  • Dalglish har bara förlorat 3 derbyn av 23
  • Om Henderson får spela blir det hans 100:e match i PL
  • Kuyts nästa mål i PL blir hans 50e för LFC
  • Vid vinst blir det Dalglishs 150 vinst som manager

 Övrigt

 

Matchen kommer att visas på Viasat Fotboll, Viasat Fotboll HD och Viasat Premier League HD. Du kan även streama matchen ifall du inte har dessa kanaler och var du kan göra det kan du se på vår Streaming guide här på hemsidan.

  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
Stöd våra sponsorer