Holmgrens Hörna - Silly Season so far

Bild till nyheten Holmgrens Hörna - Silly Season so far
Så var då halva Silly Season avverkad, och jag tycker inte att man överdriver när man säger att Liverpool varit en av de mest aktiva och mest omskriva klubbarna i transferkarusellen. På gott och ont, kan jag känna.

Det kan ju inte vara helt enkelt att vara John Henry den här tiden på året. Det är många som ska bli nöjda, och hur han än vänder och vrider på sig så har han ändalykten där bak. En av de saker som verkar dela supporterskaran i två delar är det här med pengar. Vissa har rätt och slätt gjort det till sin grej att fullkomligen ge blanka fan i vad vi som klubb lägger ut på en spelare. “Det är ju inte våra pengar”. Nej, inte riktigt, men det är klubbens pengar, och låt mig slå fast en sak för att er som rycker på axlarna åt att vi lägger ut £20M på Stewart Downing: Bara för att vi lägger ut mycket pengar nu så betyder det inte att vi kan göra det i vareviga fönster för all framtid. De spelare vi köper nu är de spelare som ska ta oss tillbaka till toppen. Köper vi spelare som floppar nu så är det nog mer än tveksamt ifall vi kan göra en ny storsatsning med samma ägarplånböcker om två år igen. Här finns också FIFA:s regler om ekonomi att ta hänsyn till. Det här fönstret är så äckligt viktigt för klubbens framtid. Så alla ni som heligt skiter i vad för summor vi lägger ut på våra nyförvärv - jag måste fråga er; Hur f-n tänker ni?

Missförstå mig rätt, jag tycker att det är ljuvligt att vi idag har en organisation som fungerar. King Kenny och Comolli verkar veta vad de vill ha och när det väl gäller så slängs pengarna upp och affären kan bli av. Vi kommer inte att missa spelare vi verkligen vill ha för att säljande klubb vill ha £2M till, och de som faktiskt ska förhandla med agenter och nya spelare verkar göra just det istället för att ligga i en solstol på Bahamas á la Rick Perry. Så långt är jag nöjd. Jag är dock mindre nöjd med att vi så uppenbart blivit snuvade på spelare av våra konkurrenter och rivaler. Clichy, Jones, och Young var ju garanterat spelare vi jobbade på att få till Anfield. Alla valde de andra klubbadresser. Det är uppenbart att missat Europaspel och 20 år utan en ligatitel påverkar statusen på vår klubb och därmed också möjligheten att attrahera de absoluta toppspelarna. Vi kan inte göra mycket åt det i detta just nu, förutom då att värva spelare som tar oss tillbaka till Champions League.

Har vi gjort det då? Än så länge är det tveksamt, om ni frågar mig. Själv är jag fortfarande själaglad över köpet av Henderson. Jag är övertygad om att Jordan kommer att bli en stor Liverpoolspelare, jag är övertygad om att £16M kommer kännas som ett rea-pris om 2-3 år. Jag tror faktiskt att ynglingen kommer bidra redan denna säsong. Köpet av Adam är det många som hyllar, men jag är kluven. Nu gillar jag verkligen Charlie Adam, det råder ingen tvekan om att skotten har kvaliteter i sitt spel. Däremot anser jag att de kvaliteterna redan fanns i truppen till stor del, och jag är extremt tveksam till Adams fysik. Ja, han har bättre omgivning nu, och ja, han spelar i ett lag som kommer ha större bollinnehav i fler matcher än vad Blackpool hade förra säsongen. Ändå. Adam är inte i fysiskt toppskick, för att vara Premier League-spelare vill jag faktiskt hävda att han är för dåligt tränad. Detta i kombination med att vi redan har en Steven Gerrard som kanske är bäst i värden på att slå passningar över trettio meter, gör att jag inte ser Charlie Adam som ett nödvändigt £7M-tillskott, även om priset faktiskt blev rätt humant i slutändan.

Jag har redan nämnt Downing. För mig är detta köp en gåta. Jag är den förste att erkänna att Downing har en fin säsong i Villa bakom sig. Han har imponerat mer den gångna säsongen än exempelvis Young. Med Carroll i laget ska vi också ha en riktigt vass inläggsfot på mittfältet, jag förstår tänket. Men kom igen nu. Vi pratar om en spelare som aldrig lyckats bli ordinarie i landslaget, som vid 27 års ålder inte kan visa upp mer på CV:t än en ansvarsfull roll i bottenlaget Middlesborough och en bra säsong i mittenlaget Villa. Ett målsnitt på 0.1/match, begränsad i offensiven och med dålig karaktär. Den här spelaren betalde vi nästan Suarez-stålar för, den här spelaren ska bli ordinarie i ett lag som redan denna säsong ska ta tillbaka sin CL-plats, och som inom några år ska vinna ligan. Johnson, Nasri, Valencia, Nani, Silva, Lennon, Bale och Malouda är ett axplock av de kantspelare som finns hos våra konkurrenter. Är det någon som på allvar vill hävda att Downing är i klass med dessa? Nä, jag trodde inte det.

Liverpool köper spelare för riktigt pengar igen, det blåser positiva vindar i klubben, vi kopplas ihop med intressanta namn, vi har en levande legend som manager, på akademin går det tretton lovande ungdomar på dussinet, och vi avslutade förra säsongen fint. Varför slänga ihop en krönika med så mycket negativt snack? Bra fråga, och jag ber lite om ursäkt. Men bara lite. Anledningen till krönikan är förstås att jag anser den behövas. Jag känner hur många av mina medsupportrar håller på att bli fartblinda och nästan börjar få lite nyrikt skit i prislappen-beteende. Jag är emot sådant. Jag försöker absolut inte få er läsare att ogilla köpet av Downing, är ni anhängare av honom, så fine by me. Det jag vill ha sagt är att vi fortfarande bör agera ödmjukt. Efter att Bill och Bull förödmjukat klubben och lamslagit den med sina tomma plånböcker så förstår jag glädjen i att se FSG låta kulor rulla. Men vi ska inte slänga pengar runt oss och vi ska inte betala galna summor pengar för spelare som inte bevisat tillräckligt. Just nu undrar jag ifall vi inte håller på att göra just det.

I övrigt när det gäller transfers längtar jag fortfarande maniskt efter en vänsterback värd namnet, en mittback som går in i elvan och kan vi få in ytterligare en ytter som till skillnad från Downing faktiskt är irrationell och kan utmana sina motståndare så kan det bli rätt bra till slut. Men skulle säsongen dra igång med de nyförvärv vi gjort än så länge så kommer jag faktiskt känna stora portioner ångest och oro. För mig är det givet att det nu är dags att lyfta på blicken och kolla på spelare även utanför öarna. Jag köper resonemanget om att det är klokt att inhandla spelare med PL-erfarenhet. Men det ena behöver inte utesluta det andra. PL har sett x antal lyckade importer passera i revy de senaste tio åren. Det går inte att döma ut spelare för att de inte sparkat boll på en bakgata i Liverpool eller Glasgow.

Än så länge har vi gjort en godkänt transferfönster, absolut inte mer än så. Och här är grejen, det har jag hävdat precis hela tiden: Ska vi ta en CL-plats måste vi göra ett bra transferfönster, inte ett godkänt. Tiden finns. Ta till vara på den.



  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
Stöd våra sponsorer