Inför: SC Braga - Liverpool

Bild till nyheten Inför: SC Braga - Liverpool
Kenny Dalglishs Liverpool spelar åttondelsfinal mot portugisiska SC Braga på torsdagen. Liverpool och Braga har aldrig tidigare mött varandra. Gerrard stannar på Merseyside för behandling av skada.

Notera följande: Eftersom matchen visas på Canal+ Sport Extra 4, en kanal som större delar av supporterklubbens medlemmar och besökare antagligen inte har, kommer supporterklubben istället köra liveuppdatering kring Kenny Dalglish och Liverpools jakt på EL-titeln - som varit en succé sedan starten.

Vi börjar klockan 18.45 med kort snack inför matchen och sedan rapporterar undertecknad så fort något händer från Portugal. Diskussioner och åsikter från medlemmar och besökare kommer publiceras.

SC Braga
Under årets ligakampanj har det gått betydligt sämre för Braga jämfört med när man kom på en andra plats den gånga säsongen. 31 poäng på 22 matcher och hela 31 poäng bakom ligaledande FC Porto för tillfället.

I helgen besegrade klubben dock ligatvåan Benfica med 2-1 efter att ha vänt ett underläge. Hugo Viana och Mossoro målskyttar. Sist nämnda efter en riktig kanon som du kan se HÄR.

Braga besegrade Arsenal på hemmaplan med 2-0 i höstas. Matheus, som gjorde båda målen, lämnade under januaris fönster. Försvarsspelaren Moises lämnade också.

Rapporter från insatta journalister i Braga och Portugal anser dock att dagens Braga är sämre än det laget som slog London-klubben för ett par månader sedan.

Anfallaren Lima har gjort flest matcher för laget denna säsong. Målvakt Artur har tidigare spelat två säsonger i AS Roma samt en vardera i Siena och Cesena. Hugo Viana är troligen den mest kända liraren utanför Portugals gränser med förflutet i Valencia, Osasuna och Newcastle.

Bragas spel i Europa denna säsong började med en tuff match mot Celtic i kvalets tredjerunda - en skräll skulle komma att ske.

Sporting Clube de Braga vann på hemmagräs med 3-0 och förlorade på Celtic Park med 2-1. Sevilla, ett av Spaniens bästa lag de senaste åren och till likaså vinnare av UEFA Cupen för ett par år sedan stod för motståndet i fjärde och sista rundan.

Många trodde att SCB:s 1-0 vinst på Estadio AXA skulle vara ett tamt resultat för att slå ut Sevilla. Braga chockade i returen. Sevilla vann matchen visserligen med 4-3, men på grund av Bragas tre bortamål hade Sevilla inte en chans att nå Champions League.

Braga, för många en outsider, hade nu skickat ut både Celtic och Sevilla. Resultatet var ett faktum - avancemang för Braga. Europeiska fotbollens finrum väntade.

Arsenal, Shakhtar och Partizan gruppmotståndare i CL. 6-0 förlust mot Arsenal på Emirates i den inledande matchen bäddade inte gott. Men trots allt klarade man att ta tredje placeringen efter bland annat ha besegrat just Arsenal på hemmaplan. Höjdpunkter från matchen i Portugal hittar du HÄR.

Polska Lech Poznan i Europa Leagues 32-delsfinal härnäst. I en eventuell åttondelsfinal mötte man vinnaren mellan Liverpool och Sparta Prag. Eftersom både Liverpool och Braga lyckades ta sig vidare står nu Braga kanske för sin tuffaste utmaning genom tiderna men de har inget att förlora.

Bragas fem senaste matcher:
6:e mars, SC Braga 2-1 Benfica (Liga Sagres)
28:e februari, Naval 0-0 SC Braga (Liga Sagres)
24:e februari, SC Braga 2-0 Lech Poznan (Europa League)
20:e februari, SC Braga 1-1 P. Ferreira (Liga Sagres)
17:e februari, Lech Poznan 1-0 SC Braga (Europa League)

Bragas trupp (ej bekräftad): Artur, Alberto Rodríguez, Paulão, Kaká (på lån från Hertha BSC),Vinicius, Ukra, Mossoró, Paulo César, Hélder Barbosa, Ladji Keita, Quim, Miguel Garcia, Lima Zé, Meyong, Elderson, Andrés Madrid, Leonardo Salino, Marcos, Custódio, Sílvio, Alan, Marco Ramos, Guilherme, Hugo Viana, Aníbal, Vandinho.

Trolig startelva enligt skribenten: Artur, Miguel Garcia, Kaka, A Rodriguez, Silvio, Hugo Viana, Custodio, Vinicius, Alan, Lima, Ukra.

Manager Domingos Paciência inför matchen: Kommer senare. Presskonferens inom närmsta timmen.

Spelare som kan sätta stopp för Liverpool:

= Brasilianske anfallaren Lima är en man att hålla ögonen på. 27-åringen har redan spelat för 12 klubbar i sin karriär men har kommit till rätta i Braga sedan han skrev på under sommaren 2010.

Lima har gjort sex mål för Braga i Liga Sagres denna säsong vilket gör honom till klubbens bästa målskytt inom ligaspelet. Fyra av målen har kommit efter årsskiftet.

= Hugo Viana, troligen mest kända spelaren utomlands i dagens Braga. Viana har tidigare förflutet i Newcastle, Valencia, Osasuna och Sporting Lissabon.

25 landskamper för Portugal innan han la av i landslaget 2007. Mittfältare som kan göra det oväntade från sin position. Hittat nätet två gånger denna säsong, senast i helgen mot Benfica.

= 32-årige brasilianaren Alan sänkte Lech Poznan i förra matchen vilket resulterade i att Braga är i åttondelen mot Liverpool. 20 ligamatcher denna säsong av 22 möjliga.

Haft det trögt med målskyttet men kan mycket väl kliva fram när det väl gäller. Bildar Bragas anfallspar tillsammans med Lima.

Största seger i en UEFA-turnering:
13/09/1978, Braga 5-0 Hibernian, Braga.

Största förlust i en UEFA-turnering:
15/09/2010, Arsenal 6-0 Braga, London.

Matcher och mål:
Framträdanden i UEFA Champions League: 1
Framträdanden i UEFA Cup Winners' Cup: 3
Framträdanden i UEFA Europa League: 10
Framträdanden i UEFA Intertoto Cup: 1
Flest matcher i UEFA sammanhang: Vandinho, 40 stycken.
Flest mål inom UEFA-turneringarna: Roland Linz & Matheus, 8 stycken.

Vilka är SC Braga?
Sporting Clube de Braga, också kända som SC Braga, är ett portugisiskt fotbollslag från den nordligaste delen av Portugal. Braga grundades 1921 och har på senare år växt fram till en klubb på uppgång i Portugal.

Portugisiska ligan har tidigare handlat om de tre stora: Benfica, Porto och Sporting Lissabon. Men under ett par år har en klubb smugit fram i bakgrunden och blivit bland de bästa lagen i landet.

Braga slutade på en andra plats i Primeira Liga 2009/10, fem poäng bakom ligaledarna Benfica, som Liverpool slog ut ur Europa League under den gånga säsongen.

Braga i Europa de senaste säsongerna:
2006-2007 tog Carlos Carvalhal över klubben och det började trögt under starten av säsongen. Förlust mot AZ i UEFA Cupen följdes dock upp med seger mot Slovan Liberec (4-0). En vinst mot Chievo tog laget vidare. Carvalhal lämnade rodret som manager och ersattes av Rogerio Convalves, som inte lyckades besegra Sevilla vilket betydde att Braga fick tacka för sig i UEFA Cupen.

Bara ett tag därefter hoppade Convalves av jobbet som manager för klubben. Det har med andra ord varit många tränarbyten i Braga under se senaste 6-7 åren.

Jorge Costa, som tidigare varit assisterande tränare, tog över laget tills vidare. Parma besegrades i första matchen med 1-0 men när Tottenham väntade i 16-delsfinal blev det för tufft. 6-4 totalt till Spurs.

Braga tog sig till kval i UEFA Cupen inför nästkommande säsong där svenska Hammarby IF väntade. Bajen vann på Råsunda med 2-1 men nere i Portugal åkte svenskarna på en 4-0 förlust och för Os Arcebispos (Bragas smeknamn), väntade gruppspel mot Bolton, Bayern München, Röda Stjärnan och Aris. Portugiserna tog sig vidare men i 16-delen blev tyska Werder Bremen ett nummer för stort.

2008-2009 kvalificerade man sig till UEFA Cupens gruppspel ännu en gång. Portsmouth, Milan, Wolfsburg och Heerenveen i samma grupp som Braga. Portugiserna tog sig återigen vidare från sin grupp efter bland annat vinst mot Portsmouth & Heerenveen. Dominerade även större delar av matchen borta mot Milan.

Braga hade tidigare kammat hem Intertoto Cupen och blev det första laget av totalt tio stycken att ta sig längst i UEFA Cupen sätt till samtliga vinnare av Intertoto under åren UEFA ägde turneringen.

Intressant fakta:
Man spelar sina hemmamatcher på Estádio Municipal de Braga som har en kapacitet för 30 154 åskådare. Arenan är väldigt speciell och lär vara en tuff sådan att besöka för Liverpool.

Estádio Municipal de Braga har inga kortsidor utan bara två långsidor. På ena kortsidan finns det ett berg i höjd med hela arenan och på andra sidan är det helt öppet vilket gör att du kan se ut över staden. Undra hur många nya bollar Braga får investera i inför varje säsong.

Arenan invigdes i december 2003 och användes ett par gånger under EM 2004. Estádio AXA, som den också heter sedan 2007 på grund av sponsorer, har fått fyra stjärnor i betyg av UEFA, vilket är lika mycket som Anfield har tilldelats.

Braga har också gått under namnet Arsenal do Minho eftersom de ändrade sina matchtröjor i mitten av 40-talet från grönt och vitt till Arsenals klassiska röda tröjor med en touch av vitt.

Orsaken sägs vara att dåvarande presidenten José Antunes Guimarães var en stor supporter till London-klubben, en annan historia säger att Josef Szabo, en ungersk coach som älskade Arsenals sätt att spela fotboll, bad presidenten att ändra färgerna på matchtröjan.

I vilket fall som helst gick man upp till högsta divisionen efter bytet. Arsenal de Braga blev kommande smeknamn för ungdomarna.

Sporting de Bragas klubbemblem består av stadens skyddsvapen Mother Mary som håller barnet Jesus i sina armar. Statsvapnet har dock blått i sig, men Braga har valt rött på grund av matchtröjornas färger. På toppen av märket finns Mural Crown of Braga. Supportrarna säger att Mother Mary ger dem tur.

Liverpool har alltid ett par matcher man kollar upp så fort spelschemat släppts. För Bragas del är det tuffa derbyt mot Vitória de Guimarães en match som handlar om mer än bara fotboll. Barn under 13 år kommer inte in på arenan utan vuxet sällskap. Rivaliteten handlar om en incident i staden mellan de båda delarna längre bak i tiden.

Klubben sponsras av italienska företaget Macron som sysslar med sportkläder. Sponsrar bland annat också West Ham, Leeds och Sheffield United i England.

Hemmatröjan är i samma stuk som Arsenals, med röd tröja och vita ärmar, vita shorts och röda strumpor. Bild kan du se ovan.

Titlar, manager och trupp:
Klubben tränas av Domingos Paciência, en före detta aktiv spelare inom fotbollen. Närmare 300 matcher och över 100 mål för FC Porto, plus 35 landskamper för Portugal. Domingos tränar Braga sedan 2009. Paciencia ersatte Jorge Jesus som gick till Benfica. Jesus som blev utslagen av Liverpool i Europa League förra säsongen.

Domingos fick en tuff start när man åkte ut mot IF Elfsborg i Europa Leagues tredje omgång. Där kom vändpunkten. Managern ledde Braga mot en väldigt framgångsrik säsong - bland den bästa historiskt.

Ligaledning i större delar av säsongen, dock lyckades Jorge Jesus och hans Benfica knipa guldet i slutskedet. Trots allt en andra placering och Champions League väntade. Nu är Braga i åttondelsfinal av Europa League.

Dagens trupp består till mesta del av inhemska spelar men även 10-talet brasilianska spelare, en peruan, en senegales, en nigerian samt en argentinare.

Titelskåpet ser ut enligt följande:
Första divisionen: Andra plats 2009–2010.
Cupen (1): 1965-1966. Tredje plats: 1976–1977, 1981–1982, 1997–1998.
Supercupen: Andraplats 1982, 1998.
Portugisiska andra ligan (2): 1946–1947, 1963–1964. Andraplats: 1956–1957, 1974–1975.
Liga Intercalar: Andra plats 2007–2008.
FPF Cup (1): 1976–1977.
UEFA Intertoto Cup (1): 2008.

Liverpool
Efter helgens vinst mot Manchester United med 3-1 hoppas Liverpool kunna bygga vidare och fortsätta på den positiva trenden. Det var en fantastiskt genomförd match mot ligaledarna i söndags.

Luis Suarez har funnit sig till rätta i Premier League och England oerhört snabbt och redan gjort ett mål i debuten samt snurrat upp två backlinjer i West Ham och Man Uniteds. Sist nämnda vid tre tillfällen.

Största besvikelsen och som mycket väl kan kosta oss en eventuell EL-titel i år är enligt mig att Luis inte får spela på grund av cuptied reglerna. Stort avbräck.

Välinformerade Dominic King i Daily Mail och Rory Smith i Daily Telegraph samt Liverpool Daily Post skriver att Andy Carroll troligen kommer börja på bänken i morgondagens match.

Steven Gerrard reser inte med till Portugal utan stannar istället på Merseyside för behandling av sin ljumskskada. Rätt beslut med tanke på att Liverpool ska kunna få med sig ett bra resultat utan sin lagkapten nere i Portugal. Gerrard var bra mot Man United men behöver vila.

Martin Kelly, Jonjo Shelvey och Martin Hansen reser med till Portugals tredje största stad trots att samtliga är skadade. Troligen för erfarenheten. Liverpool har därmed fyra målvakter med i truppen. Luis Suarez har också flugit ner med resten av laget för att hålla sig i form och delta i träningspassen.

Fabio Aurelio är borta i fyra till fem veckor efter sin skada han ådrog sig mot United i söndags. Emmanuel Mendy, 21, och John Flanagan, 18, har fått chansen av Dalglish att resa med till Europa League-mötet. Om duon får speltid är oklart.

Manager Kenny Dalglish inför matchen: Kommer senare. Presskonferens inom närmsta timmen.

Liverpools trupp enligt LFC.tv: Jones, Johnson, Meireles, Carroll, Cole, Pacheco, Kyrgiakos, Maxi, Kuyt, Lucas, Wilson, Carragher, Ngog, Reina, Spearing, Poulsen, Skrtel, Gulacsi, Flanagan, Mendy.

Trolig startelva enligt skribenten: Reina, Johnson, Carragher, Skrtel, Wilson, Cole, Lucas, Meireles, Maxi, Kuyt, Ngog.

På grund av skador på Kelly, Agger och Aurelio tror jag att Danny Wilson får chansen på vänsterbacksplatsen. Cole och Maxi startar på varsin kant medan Lucas och Meireles börjar centralt.

Kuyt, som fungerat så bra i anfallspositionen sedan Liverpool sålde Fernando Torres, bildar anfallspar med David Ngog. Andy Carroll startar på bänken och kommer in med 20-25 minuter kvar.

Vilket lag tror du att Kenny Dalglish väljer att starta med? Logga in, kommentera och dela med dig av dina åsikter.


Kommentarerna
Custódio Castro, SC Braga: - Raul Meireles är en vän till mig som jag spelade ett flertal år tillsammans med i Portugals yngre lag. Självklart vill jag vinna över honom, men en sak är säker, det kommer inte bli enkelt eftersom Liverpool har ett bra lag.

Danny Wilson, Liverpool FC: - Det hade varit fantastiskt att spela en final där med Liverpool och trycket på arenan hade varit enormt, men innan vi kan börja tänka på det ligger vår fokus nu på Braga.

Statistik
* Braga har fyra vinster, två oavgjorda och fyra förluster som facit på sina tio senaste matcher i alla turneringar.
* Det är första gången någonsin Braga och Liverpool möter varandra.
* Liverpool har spelat sex bortamatcher i Europa sedan förlust.
* Portugiserna har spelat mot engelskt motstånd vid tio tillfällen och förlorat sju av matcherna.
* Liverpool har hittills inte förlorat en enda match i Europa League denna säsong.
* Pool har vunnit UEFA Cupen - tidigare versionen av denna turneringen - tre gånger vilket gör dem till den mest framgångsrika klubben kvar i turneringen.
* Kenny Dalglishs Liverpool har hållit nollan i de tre senaste matcherna, men har bara lyckats göra mål i en av fighterna.
* Liverpool har vunnit 25 procent av bortamatcherna mot portugisiskt motstånd, två segrar på åtta matcher inför denna match.

* Som tidigare nämnt har Liverpool aldrig mött Braga tidigare, men man har mött en del andra lag från Portugal:
* Gerard Houlliers Liverpool mötte Raul Meireles första klubb Boavista i gruppspelet av Champions League 2001/02. Båda matcherna slutade 1-1. Danny Murphy målskytt på bortagräs och Michael Owen på Anfield.
* Liverpool har nyligen mött Benfica två gånger. I kvartsfinalen av Europa League 2009/10. Rafael Benitez Liverpool förlorade bortamatchen med 2-1 men körde över Benfica på hemmaplan med 4-1 och gick vidare med totalt 5-3.

* Liverpool fick dock se sig besegrade mot Benfica 2006. Luisao nickade in matchens enda mål i 1-0 förlusten på Estadio da Luz. När de väl gästande Anfield gick det inte bättre. Benfica vann med 2-0 efter bland annat en fullträff från Simao. Reds besegrade Benfica 1978 och 1984 - båda tillfällena vann man Europacupen.
* 2007 drabbade Liverpool samman med för tillfället ligaledande Porto i gruppspelet av CL. Matchen slutade 1-1 i Portugal. Dirk Kuyt målskytt när Liverpool spelade med tio man i drygt 35 minuter efter Jermaine Pennant sett rött.
* 4-1 seger för Liverpool på Anfield. Fernando Torres tvåmålsskytt samt varsitt från Steven Gerrard och Peter Crouch.

Övrigt
Matchen sparkas igång klockan 19.00 på Estádio Municipal de Braga i Portugal. Morgondagens domare heter Serge Gumienny och kommer från Tyskland.

Eftersom matchen visas på Canal+ Sport Extra 4, en kanal som större delar av supporterklubbens medlemmar och besökare antagligen inte har, kommer supporterklubben istället köra liveuppdatering kring Kenny Dalglish och Liverpools jakt på EL-titeln. Vi startar 18:45 med kort snack inför mötet och uppdaterar sedan matchen igenom.

  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
Stöd våra sponsorer