Vad hände efter kl 15:15 på Hillsborough?

Bild till nyheten Vad hände efter kl 15:15 på Hillsborough?
Panelen som ska gå igenom de hemligstämplade Hillsborough-dokumenten kommer att göra allt för att bringa klarhet i vad som hände efter klockan 15:15 den där ödesdigra dagen i april 1989 då 96 Liverpoolfans klämdes till döds.
Detta är första gången på 22 år som offentligheten får insyn i händelserna.

De drabbade familjerna i Hillsboroughkatastrofen har i åratal hävdat att det finns bevis för att många av deras anhöriga var vid liv efter klockan 15:15. Tidpunkten är avgörande eftersom offentliga myndigheter under den första rättegången 1991 åstod att ingen av de omkomna kunde ha levt efter denna tidpunkt.

Anhöriga har å andra sidan hävdat tvärtom; att många kunnat räddas om de bara fått medicinsk hjälp. 1997 fick de stöd av en läkare som påstod att flera av offren hade puls efter klockan 16:00.

Nu får Hilllsborough Independent Panel tillgång till de dokument som kan bringa klarhet i detta. Anhöriga ser det som ett viktigt genombrott i kampen för rättvisa.

"Ända sedan den första rättegången har tidpunkten 15:15 påverkat alla. Vi har hela tiden önskat att få veta vad som skedde efter det, men myndigheterna har aldrig släppt på uppgifterna", säger Margaret Aspinall i Hillsborough Family Support Group till Liverpool Daily Post.

"Nu har vi blivit lovade att alla dokument ska fram och det är mycket goda nyheter. Förhoppningvis får vi fram hela sanningen om Hillsborough".

Anne Williams, som miste sin 15-årige son Kevin, hoppas också att det ska bli ett genombrott nästan 22 år efter katastrofen.

"Vi har så många bevis på att Kevin var i livet efter 15:15 och kanske kan vi äntligen få svar på varför 44 ambulanser inte fick köra in på stadion och varför våra barn aldrig fick förstahjälpen", säger hon.
 

  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
Stöd våra sponsorer