Inför: Liverpool - Manchester United

Bild till nyheten Inför: Liverpool - Manchester United
Det är toppmöte mellan Liverpool och Manchester United på Anfield under söndags eftermiddagen. Dalglish hoppas ha nyförvärvet Andy Carroll redo för sin debut i den röda tröjan och United saknar det viktiga mittbackslåset Nemanja Vidic & Rio Ferdinand.
Få reda på ALLT inför ett av Englands tuffaste möten hos den svenska supporterklubben.

Man United förlorade veckans hängmatch mot Chelsea och har nu ännu ett tufft möte på spelschemat. Liverpool fick det betydligt tyngre när man förlorade mot dåvarande tabelljumbon West Ham med 3-1 på Boleyn Ground.

Å andra sidan har Liverpool förlorat båda sina två matcher innan mötena med United på Anfield de två senaste säsongerna för att sedan besegra Manchester-klubben helgen därefter. Om trenden fortsätter även denna gång återstår att se.

Liverpool kan sätta käppar i hjulet för Uniteds jakt på deras 19:e ligatitel vilket betyder att man inte bara går om Pool i antalet ligatitlar, utan även pokaler totalt genom historien. Man United och Liverpool har sedan man grundades 1878 respektive 1892 skrapat ihop vars 58 titlar.

Klubbarna gjorde upp på Old Trafford i mitten av september 2010 och då fick Liverpool se sig besegrade med tre mål mot två. Dimitar Berbatov fullbordade sitt hattrick med en cykelspark i slutskedet. Steven Gerrard gjorde båda målen för Reds - ett på frispark och ett på straff.

I januari spelades ännu ett möte mellan de två mest framgångsrika klubbarna inom engelsk fotboll. Närmare bestämt den 9:e januari, Kenny Dalglish debutmatch som tränare igen efter att ha tagit över klubben som caretaker-manager runt 23-tiden på kvällen innan FA Cup-mötet.

United vann med 1-0 efter två bedrövliga domarbeslut från den ökända supportern Howard Webb. Matchen hade knappt hunnit börja innan man tilldelats en straff och drygt 30 minuter senare fick Gerrard se rött.

Senaste mötet på Anfield inom ligaspelet vann Liverpool med 2-0 efter mål av Fernando Torres och David Ngog.

Head to head (endast ligan):
På Anfield: Liverpool 37 vinster, 18 oavgjorda, United 22 vinster.
Totalt: Liverpool 52 vinster, 43 oavgjorda, United 60 vinster.

Matcher spelade totalt genom historien = 181
Vinster = 60
Oavgjorda = 50
Förluster = 71
Mål gjorda = 232
Mål insläppta = 251

Sex senaste på Anfield:

18.09.2005 Liverpool - Man United 0-0 (Premier League)
18.02.2006 Liverpool - Man United 1-0 (FA Cupen omgång 5)
03.03.2007 Liverpool - Man United 0-1 (Premier League)
16.12.2007 Liverpool - Man United 0-1 (Premier League)
13.09.2008 Liverpool - Man United 2-1 (Premier League)
25.10.2009 Liverpool - Man United 2-0 (Premier League)

Liverpool
Efter en svit på åtta matcher utan förlust skulle Liverpool försöka bygga vidare på sin trend i senaste matchen mot West Ham. Redan i början kunde man se stora brister på mittfältet där Noble, Parker och Hitzelsperger kontrollerade för motståndarlaget. Det blev inte bättre när högerbacken Martin Kelly, till likaså ett av årets genombrott i Premier League om du frågar mig, fick lämna planen med ett skadat baklår.

Scott Parker och Demba Ba’s två mål betydde att Hammers gick ut till pausvilan med en 2-0 ledning mot ett chockat Liverpool. Raul Meireles utbytt fem minuter in i andra halvlek på grund av skada. Mittfältet sjönk ännu mer med Gerrard och Lucas som ensamma fick stå emot West Hams starka mittfält.

Luis Suarez snurrade bort West Hams backlinje och fick fram bollen till Glen Johnson, ett tröstmål och hopp med bara ett mål från oavgjort resultat. Avram Grant slängde in centertanken Carlton Cole som knappt hunnit vara på planen i två minuter innan engelsmannen fastställde slutresultatet.

Pepe Reina hade inte sin bästa match på jobbet med egentligen kanske två av de tre målen han borde räddat. Matcher som förra helgens drabbar i stort sett varje lag minst en gång per säsong. Men visst är det så typiskt Liverpool att tappa poäng på det sättet när man har chansen att plocka in poäng.

Egentligen var spelet bedrövligt redan under matcherna mot Wigan och dubbelmötet med Sparta Prag i Europa League innan pricken över i:et kom senast mot West Ham. Det är också så typiskt Liverpool att förlora/tappa poäng mot på pappret mindre klubbar för att sedan eventuellt vinna mot en storklubb.

Den stora snackisen inför helgens möte har varit om Andy Carroll kommer att komma till spel eller inte. Kenny Dalglish gjorde helt rätt och avslöjade inget på torsdagens presskonferens. - Han kanske inte ens sitter på bänken - han kanske skall se Boyzone, löd Dalglish kommentar.

Personligen tror jag att Carroll minst börjar på bänken. Han har gått bra på de sista träningspassen och deltagit på samma övningar som resten av laget.

Dock oklart om Liverpool vågar slänga in honom i ett stormöte med Man United med risken för att slå upp sin skada igen. Jag tippar på bänkplats - undra vad Dalglish har för tankar. Liverpool Echo tror på debut.

I övrigt kommer Jonjo Shelvey och Martin Kelly vara otillgängliga med skador. Raul Meireles, Fabio Aurelio och Daniel Agger är osäkra - det sägs dock att de två först nämnda är helt återställda. I vilket fall som helst finns alla tre med i matchtruppen. Rapporter från Melwood säger att varken Steven Gerrard eller Daniel Agger gick för fullt på fredagens träning.

Liverpools trupp enligt Premier League: Reina, Johnson, Carragher, Agger, Skrtel, Aurelio, Lucas, Gerrard, Kuyt, Meireles, Rodriguez, Suarez, Gulacsi, Wilson, Poulsen, Cole, Carroll, Ngog, Spearing.

Trolig startelva enligt skribenten: Reina, Johnson, Carragher, Skrtel, Aurelio, Kuyt, Gerrard, Lucas, Cole, Meireles, Suarez.

Med skador på Kelly och Agger i backlinjen tror jag att Skrtel och Aurelio ersätter. Ett mittfält med Dirk Kuyt på ena kanten och Joe Cole på andra. Cole har sett hyfsat pigg ut i sina två senaste matcher och är nu verkligen upp till bevis om han har någon framtid eller ej i Liverpool.

Gerrard och Lucas startar centralt. Suarez ensam på topp med Meireles strax bakom sig. Raul har fungerat fantastiskt bra i denna position sedan Dalglish intåg.

Vilket lag tror du att Kenny Dalglish väljer att starta med? Logga in, kommentera och dela med dig av dina åsikter.


Manager Kenny Dalglish inför matchen: - Det är inte bara Wayne (Rooney) du måste se upp med - det är Manchester United. De är ett klasslag och det är därför de leder ligan för tillfället. Det är svårt att ha fullständig kontroll på sådana spelare under en match, men det är inte svårt att göra upp en plan.

Manchester United

Efter en fin månad bortsett från förlusten mot Wolves hade United segrar mot Aston Villa, i derbyt mot Manchester City samt mot Wigan. Klubben hade också tagit sig vidare i FA Cupen och fått ett godkänt bortaresultat i Champions League med sig hem till returen på Old Trafford.

I tisdags reste United med ett bra självförtroende till London för möte mot före detta ligaledaren Chelsea som de senaste månaderna seglat ner i ligatabellen. United hade på pappret ''råd'' med en förlust för att fortsatt inneha första placeringen.

Wayne Rooney gav Fergusons mannar ledningen efter 30 minuters spel när han ostört utanför straffområdet fick vända och placera bollen vid Cechs högra stolpe. United gick ut med ledningen i paus men i andra halvlek skulle det gå Chelseas väg. I stort sätt omarkerat fick nyförvärvet David Luiz pricka in kvitteringsmålet på ett volleyskott.

Med drygt tio minuter kvar gick Yuri Zhirkov ner i Uniteds straffområde efter att Smalling satt ut benet när ryssen var på väg att skära in. Ingen jättesolklar straff men domaren tyckte att det skedde en viss kontakt och det tackade Frank Lampard för som kunde placera in 2-1 för Chelsea som nu hade vänt på steken.

På stopptid, när Didier Drogba hade maskat i runt 5 minuter tog sig en Chelsea-spelare in i försvaret hos United och Nemanja Vidic satte klumpigt stopp för det vilket gjorde att han missar söndagens match.

United-supportrar har under veckan diskuterat straffen flitigt, men det var helt tyst i senaste matchen mellan Man U och Liverpool när Dimitar Berbatov filmade till sig en straff efter en minut - som rättvist sagt var värre än tisdagens straffspark. Fusk straffar sig i längden och United fick rättvist tillbaka det i veckan.

Michael Carrick och Darren Fletcher har i veckan förnyat sina respektive kontrakt med klubben.

På skadelistan finns Ji-Sung Park, Owen Hargreaves, Antonio Valencia, Anderson samt mittbackarna Rio Ferdinand och Jonny Evans. Nemanja Vidic är avstängd.  Patrice Evra fick en lättare skada i matchen mot Chelsea men sägs vara fit-for-fight.

I övrigt infinner den före detta Liverpool-spelaren Michael Owen sig som vanligt i sjukstugan.
Enligt Premier League kommer Jonny Evans inte vara med i matchtruppen, och inte enligt Ferguson själv heller, men bli inte förvånad om han startar.

Ferguson är känd för att kunna köra smokescreens på skador, speciellt inför stormatcher, och när domaren väl blåser i pipan finns de tillgängliga.

Wes Brown förväntas dock starta matchen och gör därmed sin blott tredje match från start denna säsong. Brown kommer troligen bilda mittlås med Chris Smalling. Vare sig John O’Shea eller unge Rafael startar som högerback har varit en annan snackis - och jag tror det lutar åt att mer rutinerade O’Shea tar den platsen.

Javier Hernandez och Wayne Rooney har spelat större delar av de senaste matcherna tillsammans, men i denna match tror jag Chicharito får göra plats för Dimitar Berbatov i startelvan.

Dels för sina 19 ligamål och dels för att bulgaren satte tre stycken sist mot Liverpool. Hernandez har dock gjort mål mot Stoke, West Bromwich, Blackpool och Wigan - samtliga bortamatcher. Javier har också gjort fem mål som inhoppare denna säsong.

Man Uniteds trupp enligt Premier League: Van der Sar, Kuszczak, Lindegaard, O'Shea, Rafael, Smalling, Brown, Evra, Fabio, Nani, Carrick, Fletcher, Scholes, Gibson, Giggs, Obertan, Bebe, Berbatov, Hernandez, Rooney.

Trolig startelva enligt skribenten: Van der Sar, O'Shea, Smalling, Brown, Evra, Giggs, Scholes, Fletcher, Nani, Berbatov, Rooney.

Man Uniteds sex senaste matcher:
05 februari, Wolves - Man United 2-1 (Premier League)     
12 februari, Man United - Man City 2-1 (Premier League)
19 februari, Man United - Crawley Town 1-0 (FA Cup)
23 februari, Olympique de Marseille - Man United 0-0 (Champions League)
26 februari, Wigan - Man United 0-4 (Premier League)
01 mars, Chelsea - Man United 2-1 (Premier League)    

Manager Sir Alex Ferguson inför matchen: - Du påminner spelarna om deras ansvar, det är allt en del av processen. Vi kan inte låta ett nederlag passera oss utan att agera som ett lag. Det är inte vår stil. Spelarna måste förstå att vi lider lika mycket som de gör. Det är vårt jobb också, vi har alla förberett oss för matcherna - lagt ned mycket tid och möda på att förbereda oss.

Spelare som kan sätta stopp för Liverpool:
= Wayne Rooney, har en tung höst bakom sig. Sakta men säkert börjat hitta tillbaka till sin form igen, gjort ett par mål senaste omgångarna, avgjorde Manchester-derbyt med en cykelspark som supportrarna fortfarande inte trodde gick in. Rooney är en spelare som blir extra taggad i möten med Liverpool.

= Dimitar Berbatov, lyckats finna nätmaskorna vid 19 tillfällen i Premier League denna säsong och leder därmed skytteligan. Satte tre strutar mot Liverpool i senaste mötet mellan lagen som slutade med 3-2 förlust för Liverpool. Kan i stort sett stå still hela matchen men plötsligt explodera och sätta ett mål. Lurig.

= Luis Nani, yttern har verkligen blommat ut denna säsong och bidragit till flest assist i ligaspelet av samtliga spelare under årets upplaga av PL. Bra skott och skjuter ofta en bit utanför straffområdet, kan ibland tänk mer på sitt namn på ryggen än vilken klubb han representerar. Vid vissa tillfällen känd Hollywood-stjärna.

Kommentarerna
Pepe Reina om senaste matchen och helgens möte: - Jag skyller inte på någon. Jag var dålig. Jag erkänner det och måste lära mig av misstagen. Träningsakterna är alltid realistiska och vi kommer väl förberedda till match. Det är viktigt. Och vi kommer att vara redo för Manchester United.

Darren Fletcher ser fram emot mötet efter att senast ha förlorat mot Chelsea: - Det är konstigt att säga det om en match mellan Liverpool och Manchester United men det har blivit en ännu större match efter vad som hände på Stamford Bridge. Vi har studsat tillbaka snabbt och har lagt all fokus och energi på morgondagens möte.

Klubbarna i tabellen

Liverpool har på 28 omgångar skrapat ihop 39 poäng. Manchester United har under samma period tagit 60 poäng. Liverpool har ett facit på 11 segrar, 6 oavgjorda och 11 förluster.  Red Devils har vunnit 17 matcher, spelat lika i 9 samt förlorat vid 2 tillfällen. Senaste förlusten kom i veckan mot Chelsea.
Målskillnad; LFC: 36 mål gjorda, 35 insläppta. Man United: 62 gjorda – 27 insläppta.

Statistik
* Liverpool har vunnit de två senaste mötena mot United på Anfield. Senast man vann tre raka var på Boxing Day 1979 när Dalglish spelade i laget som vann med 2-0 efter mål av Alan Hansen och David Johnson.
* Det är inte ofta mötena slutar 0-0: av 37 Premier League-möten mellan lagen har bara en (!) match slutat mållöst. 0-0 på Anfield i september 2005.
* Steven Gerrard blev den andra spelaren att göra två mål mot United i det senaste mötet i ligan sedan Michael Owen i november 2001.
* I de sex senaste matcherna har det gjorts 21 mål.
* Pepe Reina kan komma till att spela sin 143:e raka ligamatch - senast spanjoren missade en match var i sista omgången för säsongen 2006-07 mot Charlton. 65 nollor under den perioden.
* Martin Skrtel är den enda utespelaren att delta för Liverpool i samtliga ligamatcher hittills denna säsong.

* Steven Gerrard har gjort åtta mål denna säsong - men bara ett mål har kommit innan den 64:e matchminuten på hemmaplan. FK Rabotnicki stod för motståndet i Europa League.
* Kenny Dalglish kommer göra sin 13:e match som manager mot United. Tre vinster, tre förluster och sex oavgjorda är skottens facit hittills.
* Liverpool har gjort mål i nio av de tio senaste matcherna i alla turneringar. Bara Wolves har lyckats se till så att Liverpool inte gjort mål på Anfield i ligan denna säsong.
* Peter Beardsley är den senaste Liverpool-spelaren att göra hattrick mot Man United - i september 1990.

* Steven Gerrards utvisning i FA Cup-matchen i januari var kaptenens sjätte röda i karriären.
* Liverpools största vinst kom i oktober 1895 då United gick under namnet Newton Heath. Liverpool vann med 7-1. Man U har lyckats besegra Liverpool med 4-1 som mest - i december 1969.
* Alex Ferguson gör sin 50:e match mot Liverpool som tränare för Man United.
* Om United vinner kommer de passera Everton i antalet segrar. 23:e vinsten om det går Uniteds väg i morgon - ingen annan klubb har vunnit fler gånger på Anfield.
* Manchester United har förlorat två gånger de senaste fyra veckorna på bortaplan (mot Wolves och Chelsea). United har tagit ledningen men förlorat med 2-1 i båda matcherna.
* United har vunnit på Anfield nio gånger i Premier League jämfört med Liverpool sex.

Övrigt

Phil Dowd dömer toppmötet och assisteras av Dean Mohareb & Glenn Turner. Dowd har delat ut näst flest gula kort denna säsong (102 st). Dömde bland annat matchen mellan Newcastle och Arsenal för någon månad sedan. Newcastle vände ett 0-4 underläge till 4-4.

Matchen visas direkt från Anfield med avspark 14.30 på Viasat Fotboll, Viasat Sport HD & Viasat Premier League HD.
Tävling: Tippa halvtids- och fulltidsresultat samt vilken minut sista målet faller. I prispotten ligger den legendariska Bill Shankly Jacket, som managern hade på sig under glansdagarna. Mer information hittar du högst upp till vänster på startsidan. Lycka till.

  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
Stöd våra sponsorer