Inför: Sparta Prag - Liverpool FC

Bild till nyheten Inför: Sparta Prag - Liverpool FC
Nu är det äntligen dags för europaspel igen, trots att det inte är i den största europeiska turnering så är det likt förbannat roligt att följa. Under säsongen så står LFC obesegrade utanför England och förhoppningsvis kan man hålla sig kvar på denna linje även efter matcherna med Sparta Prag i den första utslagsrundan i Europa League.

Liverpool stod som vinnare av sin grupp och tjeckerna hamnade tvåa i sin grupp, hela 7 poäng efter det vinnande laget CSKA Moskva. Rent poäng mässigt så låg lagen väldigt nära varandra efter gruppstadiet då Liverpool endast hade en poäng mer än Sparta.

Lagen har aldrig tidigare mötts så matchen på torsdag är en historisk händelse för de båda lagen. Visserligen har Sparta Prag mött engelskt motstånd hela 14 gånger tidigare och Liverpool har bara mött tjeckiskt motstånd två gånger tidigare.

Sparta Prag  sparta prag

De tjeckiska mästarna gick in i Champions League kvalet i den 2 utslagsrundan och fick möta Liepajas Metalurgs från Kroatien och drog hem ett ganska bekvämt slutresultat med hela 5-0 efter två matcher. I nästa kvalificeringsrunda, innan playoff, var det Lech som stod för motståndet. Även polackerna gick bet då Sparta vann med 1-0 i båda mötena.

Gruppspelet till Champions League låg vid tjeckernas fötter men tyvärr så snubblade man på den sista tröskeln vid namn Zilina. Tidigare i kvalet hade man lyckades med att hålla nollan i samtliga matcher men denna gång var det tvärtom, man lyckades inte med att göra mål, man släppte in 3 och Europa League var ett faktum.

Väl i gruppspelet så lyckades man med att knipa åt sig en andra plats, en bra bit efter starkt presterande CSKA Moskva. Man kammade hem nio poäng efter att ha vunnit två matcher, spelat lika i tre och en förlust. Trots dessa poäng så hamnade man till sist hela sju poäng efter gruppettan.

I Europa League så är man fortfarande oslagna på hemma plan då man vann en av sina matcher och spelade två lika. Dock så visar resultaten på att de inte är särskilt duktiga på att hålla igen då målskillnaden på hemmaplan slutade på 7-6, på bara tre matcher.

Trots att laget grundades 1893 så vann man inte ligan förrän 1994 första gången. Men efter dess har det ramlat på, då man vunnit hela 11 gånger sedan dess och hamnat på andra platsen vid fyra tillfällen under samma tid. Man har även vunnit den gamla turneringen som kallas för Mitropacupen, ett slags CL för klubbar från endast mellersta Europa, vid två tillfällen.

Kända spelare som spelet i klubben tidigare är tex. Petr Chech, Pavel Nedved, Jan Koller, Tomas Rosicky.

Inför mötet med Liverpool så har man faktiskt gjort sig av med sin bästa målgörare under turneringen hittills, Wilfred Bony, som mäktade med fem mål på sex matcher. Han såldes till Vitesse i Holland under januari fönstret.

Jozef Chovanec inför matchen

Kommer snart

Sparta Prags trupp enligt UEFA.com

Daniel Zitka, Jaromir Blazek, Tomas Repka, Ondrej Kusnir, Jiri Kladrubsky, Adiaba Bondoa, Erich Brabec, Manuel Pamic, Jakub Podany, Libor Sionko, Marek Matejovsky, Kamil Vacek, Lubos Husek, Martin Biholong, Andrej Keric, Milos Lacny, Leony Kweuke, Vaclav Kadlec, Jiri Jeslinek, Lukas Tresnak, Tomas Pekhart

Trolig startelva enligt skribenten

Zitka; Brabec, Bondoa, Hejda, Pamic; Sionko, Vacek, Husek, Podany; Keric, Kadlek

Spelare att se upp för

kadlec = Vaclav Kadlec, en ung och kvick anfallare som är uppväxt i klubben och som endast är 18 år ung. Han är född i Tjeckien och spås som en möjlig framtida stjärna. Finns ofta med i lagets startelva och har mäktat med två mål i turneringen hittills.

 

 

kladrubsky =Jiri Kladrubsky, en klassisk stor mittback som inte gärna släpper förbi sig motståndare. Har dragit på sig två gula kort i gruppspelet och är ständigt farlig i fasta situationer. Två mål och en assist har kommit från mittbacken ute i Europa.

 

 

Liverpool FC  liverpool

Efter en rad med vinster, fyra för att vara exakt, så såg det ut som att en femte var på ingång i senaste matchen mot Wigan. En ganska vanlig syn, den senaste tiden, hände även under denna match då Meireles stod som målskytt. Dock så lyckades man inte hålla undan då Wigan fick ett mål med sig, och matchen slutade 1-1.

De röda har inte förlorat på sex matcher, då man även vunnit över Chelsea med 1-0 bland dessa matcher, och man visar upp en kämparglöd som man inte har sett på väldigt länge i klubben. Och som vi supportrar, journalister, spelare, spelarlegendarer m.fl varit överens om så är det till stor del tack vara King Kennys återkomst.

Spelare efter spelare gåt ut i media och lovordar Dalglish efter matcher samt träningar och var spelarna står i frågan om han skall bli permanent manager efter säsongen är klar. Än så länge visar resultatet det samma och förhoppningsvis fortsätter det efter torsdagens match att visa samma sak.

Den gångna veckan har handlat en del om Suarez underbara insats mot Wigan då han visade oerhörd vilja och kreativitet och förhoppningsvis kan han blomma ut till den spelare som vi alla hoppas på. Även ungdomsspelaren Sterling har visat framfötter i veckan då han gjorde hela FEM mål mot Southends i FA Youth Cup i veckan. Denna uppvisning kan vara orsaken till att den unge engelsmannen fick en biljett med på planet till Tjeckien.

Gerrard och Agger stannar hemma på merseyside pga av skador och även Poulsen stannar kvar du hans fru väntas föda inom de närmsta dagarna. Shelvey är som bekant skadad sen tidigare och borta under resterande delar av säsongen. Även Spearing är på bättringsväg men stannar hemma.

Kenny Dalglish inför matchen

"Det blir svårt att vinna Europa Leauge eftersom det är flera bra lag och det är en stark turnering. Men jag vill gärna tro att vi är ett av de bästa lagen."

"Vi kommer inte till start med vårt bästa lag mot Prag. Vi har en del skador, men det är sådant som ingår i fotbollen. Därför har vi tagit med några av de yngre förmågorna som spelade juniorcupen och Tom Ince är också med. Men vi är förstås förnuftiga och realistiska med dessa."

"Sparta är ett bra lag som kom tvåa i sin grupp ganska komfortabelt. Sedan dess har dom haft en rejäl paus och jag tror inte att de har haft en riktig tävlingsmatch sedan december (vinteruppehåll). De har också köpt ett par nya spelare. Vi vet var de står och det blir en svår match. Men förhoppningsvis blir det dubbelt så svårt för dom".

Liverpools trupp enligt liverpoolfc.tv

Reina, Jones, Gulacsi, Johnson, Flanagan, Aurelio, Robinson, Kyrgiakos, Wilson, Carragher, Kelly, Skrtel, Meireles, Cole, Maxi, Jovanovic, Lucas, Coady, Ince, Sterling, Pacheco, Kuyt, N’Gog

Trolig startelva enligt skribenten

Reina; Kelly, Carragher, Skrtel, Johnson; Cole, Maxi, Lucas, Meireles; Kuyt, Ngog

Statistik

 

  • Sparta har mött engelskt motstånd 14 gånger innan. V:3, L:2, F:9 
  • Sparta har varken vunnit eller gjort mål på sina 5 senaste matcher hemma mot engelskt motstånd 
  • Liverpool har bara mött tjeckiskt motstånd två gånger innan, mot FC Slovan Liberec. 1-0 hemma, 3-2 borta 
  • Sparta är oslagna de senaste tre europa hemmamatcher, varav två lika. 
  • Sparta har inte vunnit en Europa match, under vårtid, sedan 2002. 
  • Liverpool har inte förlorat på sina fem senaste europa bortamatcher, varav alla i gruppspelet slutade lika. 

Övrigt

Matchen kan följas via Canal+ Fotboll. För er som inte har ovanstående kanal så kan ni streama matchen och ta hjälp av vår streaming guide härpå liverpoolfc.nu

  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
Stöd våra sponsorer