LFC-Everton: Ur en motståndares synvinkel

Bild till nyheten LFC-Everton: Ur en motståndares synvinkel
Som en del i Big Match Build Up har vi Everton-supportern Per Malmqvist Stolt som är redaktör för Evertons Svenska Fans sida för att ställa några frågor inför de stundande Merseyside-derbyt.

Hur kommer de sig att du "valde" just Everton?

På lekis skulle vi ”tinga” ett favoritlag. Detta var någon gång 1976. Två lag hade jag hört talas om – Manchester och Everton. Manchester var dessutom mina favoritbyxor, även om jag aldrig fick några coola sådana. Men givetvis var det en kille med mer ”cred” i gruppen som tingade Manchester United först, och City visste jag ju inte att de existerade. Och då blev det Everton. Ingen magnifik eller utomjordisk upplevelse eller så, utan det bara blev som det blev och på den vägen är det…

 

Hur är skadeläget i erat lag?

Nästan alla är friska, faktum är att jag tror även Phil Jagielka kommer vara spelklar till helgen. Men där får jag lämna en liten brasklapp. Däremot är ju Tim Cahill i Asien – och det är ett svårt avbräck.

 

Hur går tongångarna bland era fans?

Det är lite uppåt just nu, efter en mycket besvärlig säsong hittills. Jag tror de flesta är oerhört glada att Moyes satsade på 4-4-2 i Tim Cahills frånvaro. Louis Saha har blomstrat och gjort två riktigt bra matcher. Det behövde vi – och han.

 

Sedan är det väl lite uppgivet när det gäller transferfönstret. David Moyes har ju varit tydlig med att det endast finns ekonomi för lån, men inte ens där verkar det vara något på gång. Däremot lär väl både Yakubu och Steven Pienaar lämna.

 

Vad säger du om Liverpools säsong hittills?

Ja, ni verkar ju vara på väg mot än ännu sämre säsong än vi, vilket knappast är möjligt. Det är givetvis tråkigt för fotbollen i Liverpool. Även om det såg svårt ut mot Blackpool, så tror jag det kan komma en Dalglish-effekt mot Everton. Kan tänka mig att det är en oerhört viktig mental riktningsvisare för Liverpool. Dalglish come-back på Anfield bör helst inte sluta med en förlust mot Everton. Det var ju efter 4-4-matchen i ett FA-cupomspel på Goodison 1991, för bra precis 20 år sedan, som Dalglish valde att avgå.

 

Vad talar för och emot er i denna match?

Formen borde tala för oss. Vi har ryckt upp oss lite de senaste matcherna. Och även om det är en viktig match för oss, så vilar den tyngsta pressen på er. Det som talar emot är att Kenny Dalglish kommer se till att alla i det röda laget är extremt motiverade.  

 

Vad betyder denna match för er?

Den betyder givetvis oerhört mycket, inte minst historiskt. Det klart att digniteten är ju inte lika framstående som på 80-talet eller ännu tidigare, men fortfarande finns det en magi kring kampen. Kryddan just nu är att Dalglish är tillbaka. För oss idag handlar det om att bygga vidare på en formkurva som pekar svagt uppåt. Vi har haft liknande situationer vid ett par tillfällen tidigare denna säsong, men då fallit tillbaka.

 

Har du några minnen från matcherna mot Liverpool? Bra/dåliga?

Jag har massor med minnen, och de är svårt att välja ut några få. Dan Goslings avgörande mål i FA-cupsemin för ett par år sedan sticker ut bland mer sentida minnen. Smärtan efter att vi schabblat bort dubbeln till er 1986, vilket manifesterades i en hemsk andra halvlek på Wembley, känns fortfarande.

 

FA-cupfinalen 1989 har jag också svårt att radera från näthinnan. Andra små höjdpunkter var när Wayne Clarkes mål på Goodison avslutade er vinstorgie säsongen 1987-88. Ja, och så sviten av omspel i FA-cupen 1991, som bland annat innehöll 4-4 på Goodison och Dalglish avgång samt ett avgörande av Dave Watson i nästa omspelsmatch. Ja, det finns en del…

 

Vilka spelare borde ditt lag se upp för hos oss?

Steven Gerrard är den mest fruktade alla kategorier, men han är ju avstängd så då är det väl främst Fernando Torres vi bör hålla ett extra öga på. Särskilt nu när han kommit igång med målproduktionen. Dirk Kuyt är också ett hot. I helgen tror jag dock att det främst är kollektivet Liverpool vi ska se upp för.

 

Vi på Liverpoolfc.nu tackar Per för att han var vänlig nog att svara på våra frågor och hoppas på en bra match!

  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
Stöd våra sponsorer