Inför Blackpool FC - Liverpool FC

Bild till nyheten Inför Blackpool FC - Liverpool FC
Under onsdagskvällen kommer hängmatchen mellan Blackpool och Liverpool spelas på Bloomfield Road. Matchen skulle spelas i december, men som i de flesta matcher under den perioden blev matchen inställd pga av vädret och även för att på Bloomfield Road finns där inga värmeslingor under planen. Men nu kommer matchen spelas då vädret har blivit lite lugnare.

Mer än halva säsongen har gått och för de båda lagen är det en ganska överraskande position lagen befinner sig i, om man tittar på tabellen. Liverpool, som förväntas vara ett storlag, har underpresterat kraftigt och ligger efter 20 matcher på 25 poäng och på en 12e plats.

Blackpool däremot, som kan ses som det mest ner tippade laget någonsin i Premier League innan säsongen, har presterat ”över sin förmåga” och har skrapat ihop 25 poäng på 19 matcher. Alltså lika många poäng som Liverpool med en match mindre spelad. Placering i ligan 13e, bara målskillnad skiljer mellan de båda lagen.

De båda ´pool lagen kommer till matchen med en förlust i bagaget då FA-cupen stod på schemat i helgen. Liverpool förlorade som bekant mot United med 1-0, tack vare en filmningen som resulterade i straff efter 20 sekunder. Blackpool fick se sig besegrade mot Southampton i FA cupens tredje runda.

Förra matchen, som utspelade sig på Anfield Road, är förmodligen årets skräll, då Blackpool lyckades med konststycken att slå hemma starka Liverpool med 1-2. Frågan är ifall man kan gå ur de båda mötena med full pott i poäng eller båda lagen landar på 3 poäng var mot varandra?

Blackpool FC

Efter sin fenomenala öppning på sin Premier League-debut den 14 augusti, då man lyckades att bortaslå Wigan med hela 4-0, så har man presterat otroligt bra jämfört med vad som var förhandstippat innan säsongs premiär.

Faktum är att Blackpool är Premier Leagues 3e bästa bortalag sett till hela säsongen. Det är bara Manchester City och Arsenal som är bättre än ”The Seasiders”. De ligger 4 poäng före i bortaspelstabellen. Men dessa siffror kan vara en aning missledande då man även är det lag som har spelat flest borta matcher under säsongens gång.

Det som talar emot Blackpool inför mötet på onsdag är deras hemmafacit. Man ser ganska klart att Holloways mannar tar vara på varenda sekund på bortaplan men att man glömmer bort hur man gör för att ta poäng på hemmaplan. I denna tabell ligger man tveklöst sist. Endast 8 inspelade poäng har det blivit på Bloomfield Road denna säsong. Även denna statistik kan vara ganska missledande då laget endast har spelat 7 matcher på hemma plan. Man har fått ställa in hela 3 matcher pga av vädret.

Den största faktorn kring den framgång som man har haft under säsongen är klart managern för klubben, Ian Holloway. Denna citatmaskin kan mycket mer än att bara säga roliga kommentarer och lite för fräcka meningar om det ena och det andra. Han sägs vara en otrolig man till att samla sina trupper och hålla en god stämmning i laget.

Jag kommer ihåg ett av hans citat innan premiären: ”Efter att jag har tittat på spelschemat så undrar jag bara en sak, hur f*n ska vi kunna få ihop mer än 10 poäng vid säsongens slut.”
Redan innan halva säsongen så hade de spelat ihop mer än dubbelt så mycket poäng som han ”förväntade” sig.

Ian Holloway inför matchen

”Jag hoppas verkligen att saker och ting kommer att gå bra för Liverpool FC pga av deras tradition till klubben, sättet deras fans är, och sången de sjunger innan matchen – det är en äkta fotbollsklubb.”

”Jag vill göra Blackpool lika kända, om inte ännu mer, men det är omöjligt eftersom inte ens Ferguson lyckats med det än, det är en bit kvar.”

Holloway ville även framhålla King Kenny:

”Kenny Dalglish är en legend och jag hoppas det går bra för honom för han förtjänar den statusen enligt mig.”

”Han är en fantastisk man som jag skulle vilja lära känna bättre men jag kommer inte få den chansen då han nu har börjat jobba igen och han kommer vara en motståndare mot mig – men även det är en underbar sak.”

Blackpools 6 senaste matcher

Southampton – Blackpool      2-0
Blackpool – Birmingham        1-2
Manchester City – Blackpool   1-0
Sunderland – Blackpool         0-2
Stoke – Blackpool                 0-1
Bolton – Blackpool                2-2

Spelare att se upp med

Charlie Adam – Blackpools bästa spelare under hela säsongen. En slitvarg i både defensiven och offensiven, men där offensiven är hans främsta vapen. Han slutar aldrig kämpa och han är både en framspelare samt en målgörare. 3 mål och 4 assist.

Dudley Campbell – Blackpools mest målfarliga vapen som är tillgänglig till matchen. Han har mäktat med 6 mål på 16 matcher och han har inte gjort mål i första halvlek än så länge under säsongen. Ännu en stor och stark anfallare som finns med i The Seasiders trupp som är ett ständigt hot omkring straffområdet.

Blackpools trupp enligt Premierleague.com

Kingson, Eardley, Cathcart, Crainey, Evatt, Adam, Phillips, Vaughn, Varney, Taylor-Fletcher, Campbell, Sylvestre, Grandin, Euell, Southern, Ormerod, Edwards, Baptiste, Rachubka.

Trolig startelva enligt skribenten

Kingson; Eardley,Catchart, Evatt, Crainey; Phillips, Adam, Vaughan; Taylor-Fletcher, Campbell, Varney.

Liverpool FC

En av de mest omtumlande säsongerna på otroligt länge har det varit för Liverpool Football Club. Nya ägare har kommit in i klubben, man har sparkat två managers på ungefär ett halvår, och man har presterat som en mittenlag under hela säsongen. En minst sagt turbulent säsong har det varit.

Men mitt i all misär så har det nu börjat bryta upp lite ljusglimtar som förhoppningsvis kan ta klubben tillbaka till lite mer värdiga fält. Nya ägare har som sagt kommit in som än så länge lyssnar mycket på fansen till klubben och som ger sken av att en storsastning är att vänta både i truppen och i arena frågan.

Men den största ljusglimten av allt är att äntligen har fansen fått sin önskan igenom: ”The return of the King”. Kenny Dalglish är tillbaka som manager, möjligen bara för tillfället. En ikon inom Liverpoolkretsar och många av spelarna har växt upp med Dalglish som idol och förebild, vilket gör att respekten har han med sig sedan tidigare. Förhoppningsvis kan han föra samman laget igen så man börja kämpa för varandra och att resultaten går Liverpools väg igen.

Det finns en sak som är mer säker än någon annan till att säsongen har varit så bedrövlig är kvalitén på spelarmaterial. Man har helt enkelt för tunn trupp och för få världsklassspelare, så självklart är Liverpool en av de största ryktes karuseller denna säsongen. De namn som är hetast på ryktesmarknaden för Liverpools del är Ricky van Wolfsvinkel från Utrecht, Luis Suarez från Ajax, Negredo från Sevilla, Lukaku från Anderlecht och Coentrao från Benfica.

De spelare som missar matchen mot Blackpool är fortfarande Carragher som dras med sin långtidsskada. Glen Johnsons fru har fortfarande inte lyckats med att föda deras barn vilket gör att Johnson förmodligen stannar hemma. Både Konchesky och Cole är osäkra till matchen och de kommer att bli undersökta innan färden upp längst kusten till Blackpool för att se ifall de kan medverka i matchen.

Kenny Dalglish inför matchen efter frågor från journalist

J: Vad är ditt första intryck av den trupp du har idag?

KD: Vad jag kan se så är spelarna 100% fast beslutna av vad de vill göra, att ta sig framåt och uppåt. Tror du att spelarna verkligen tycker om att förlora? Jag såg inte det på dem i söndags och det var en bra start för mig.

J: När du pratar om att skapa en relation med spelarna, det kan väl inte vara så svårt i och med att du är förknippad med Liverpool Football Club?

KD: Det är en sak att visa personer vad du har vunnit, det är en annan sak att få respekt från dem för saker du försöker göra och det är det jag måste uppnå. Det enda sättet att få respekt från spelarna är att arbeta med dem, få dem på din sida och få upp självförtroendet, få med sig några vinster och ta det där ifrån.

Liverpools trupp enligt premierleague.com

Reina, Kelly, Agger, Skrtel, Aurelio, Lucas, Meireles, Kuyt, Maxi, Torres, Babel, Gulacsi, Kyrgiakos, Poulsen, Shelvey, Ngog, Jovanovic, Johnson, Cole, Konchesky

Trolig startelva enligt skribenten

Reina; Kelly, Agger, Skrtel, Aurelio; Kuyt, Meireles, Lucas, Maxi; Torres, Ngog

Vilket lag tror du Dalglish ställer upp med? Logga in och kommentera.

Statistik

  • Blackpool är obesegrade mot LFC de senaste 4 matcherna, 2 vinster och 2 oavgjort
  • LFC är obesegrade på Bloomfield road de senaste 6 matcherna, varav 5 vinster
  • DJ Campbell gjorde Blackpools alla 4 mål i december.
  • Blackpool är obesegrade denna säsong om de har gjort det första målet.
  • LFC har förlorat 3 av sin 4 senaste PL matcher
  • LFC har förlorat 7 av sina 10 borta matcher denna säsong.
  • Detta är KD´s första PL match sedan 12 år, 4 månader och 22 dagar sedan.

Övrigt

Matchen startar kl 21.00 på onsdagen, 12 januari, och visas på Viasat Fotboll, Viasat Sport HD och PL HD. För dig som inte har Viasat så kan man streama matchen på olika streams. Läs streamingguiden för mer info. Huvuddomare i matchen är M. Oliver och han assisteras av M. McDonough och D.Richardson. Fjärde domare är O. Langford.

  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
Stöd våra sponsorer