Inför: Manchester United - Liverpool FC

Bild till nyheten Inför: Manchester United - Liverpool FC
I morgon är det dags för ny match igen och matcherna duggar otroligt tätt denna tid på året. Visserligen är det inte vilken match som helst i morgon utan det är dags att möta ärkerivalen Manchester United på Old Trafford i FA-Cupens tredje runda.

Det har varit få ljuspunkter denna säsong i Liverpools läger, både för fansen och för laget. Den enda gången jag personligen har varit riktigt glad var nog när vi slog Chelsea i ligan vilket kom oväntat med tanke på hur upp och ner allting har varit. I övrigt har det mest varit dystra miner för även om vi har vunnit en del matcher har det inte varit med övertygelse direkt.

I onsdags mot Blackburn trodde nog de flesta att droppen som fick den redan överfulla bägaren att rinna över kom. Media, supportrar och övriga fotbollsvärlden verkade överens om att Hodgson skulle få sparken. Tre dagar senare, närmare bestämt idag kom beskedet fansen har väntat på, Hodgson får gå och in kliver en av lagets största ikoner genom tiderna, Kenny Dalglish.

I morgon är det som sagt var ny match igen och Dalglish får tuffast tänkbara start på sin andra sejour som tränare i Liverpool. Manchester United på Old Trafford är inte det lättaste och med kort varsel före matchen få ta över ett lag i spillror, är inte lätt. Det kan och andra sidan bli en bra start i första matchen också och något för skotten att bygga vidare på.

Sex senaste matcherna på Old Trafford

2006-01-22 Manchester United - Liverpool 1-0

2006-10-22 Manchester United – Liverpool 2-0

2008-03-23 Manchester United – Liverpool 3-0

2009-03-14 Manchester United – Liverpool 1-4

2010-03-21 Manchester United – Liverpool 2-1

2010-09-19 Manchester United – Liverpool 3-2

Senaste matchen vi spelade på OT var i början av denna säsong och förlusten där slutade med 3-2 till Manchester United. Det var våran älskade lagkapten som gjorde båda våra mål i den matchen bör tilläggas. Senaste gången vi mötte United i FA-Cupen på Old Trafford var i januari 1999 och då slutade matchen också med förlust, 2-1 till United och Michael Owen gjorde vårat mål.

Vi har bara mött Manchester United en gång i just FA-Cupen sedan dess och det var i februari 2006 och den matchen spelades på Anfield. Vi vann den med 1-0 och Peter Crouch avgjorde den till våran favör. Totalt sett har dessa båda lagen mött varandra femton gånger i FA-Cupen och statistiken är mindre rolig. Liverpool har tre vunna, fyra oavgjorda och åtta förluster mot Manchester United i denna turnering.

 

Manchester United

Manchester United har gått väldigt bra denna säsong och leder för tillfället ligan. Man leder den två poäng före Manchester City trots att City har två matcher mer spelade. Man har fyra poäng ner till Arsenal och ändå har londonlaget en match mer spelad så United verkar ha säkrat förstaplatsen för ett tag framöver. Även i Champions League har laget gått bra och man är nu framme i slutspel där.

I ligan har man vunnit de senaste två matcherna och faktum är att man inte har en enda förlust denna säsong så här långt. Det är med andra ord ett Manchester United med väldigt gott självförtroende som kommer att ställas på planen i morgon.

Wayne Rooney har varit ett frågetecken större delen av denna säsong och inte presterat som han brukar göra även om det såg ganska bra ut i matchen mot W.B.A förra helgen då han gjorde ett spelmål för första gången sedan förra säsongen i ligan. I Rooneys frånvaro har och andra sidan Dimitar Berbatov klivit fram och gjort 14 mål i ligan i stället. En annan spelare som har tagit klivet upp bland de stora i United denna säsong är Luis Nani som har spelat fram till elva ligamål och även gjort sex stycken mål själv också.

Skadeläget: Enligt Sir Alex har man fyra osäkra kort inför morgondagens möte. Det är Wayne Rooney, Rio Ferdinand, Paul Scholes och målvakten Van der Sar men enligt skotten kan två av dem vara fit for fight vad det lider mot matchstart. Deras reservmålvakt Kuszczak har vaktat kassen de två senaste matcherna men nu har även dansken Lindegaard anslutit och är registrerad och klar, så målvakter verkar man ha överflöd på trots försäljningen av Ben Foster. De enda fyra vi helt kan räkna bort i morgondagens match är Antonio Valencia, John O'Shea, Owen Hargreaves och även Park Ji-Sung som befinner sig på asiatiska mästerskapet.

Manchester Uniteds trupp: Kommer senare

Tänkbar startelva enligt skribenten: Kuszczak, Rafael, Vidic, Ferdinand, Evra, Fletcher, Anderson, Giggs, Nani, Berbatov, Hernandez

Spelare som kan sätta stopp för Liverpool

Egentligen skulle man i princip kunna räkna upp varenda spelare i denna del av rapporten men om vi fokuserar på de som är största hoten nu.

= Luis Nani, portugisisk kantspelare som länge fått stå i skuggan av Ronaldo har nu blommat ut till fullo. Han ligger bakom väldigt mycket i Uniteds anfallsspel och kommer ibland efter kanten och slår perfekta inlägg och ibland skär han inåt i planen. Han är otroligt kvick och har en väldigt bra teknik och man vet aldrig om han ska passa eller avsluta långt ut. Han skjuter med båda fötterna och har ett väldigt vasst skott.

= Dimiter Berbatov som man köpte för dyra pengar från Tottenham kan man också säga har blommat ut till fullo. Tidigare fungerade han mer som en spelmotor och var den man sökte i anfallsspelet och han förmedlade bollarna vidare på ett smart sätt. Nu i avsaknad av Rooney har bulgaren klivit fram och varit Manchester Uniteds bästa målskytt denna säsong.

= Javier Hernandez som går under smeknamnet ”Chickarito” kom till United inför denna säsong från den mexikanska klubben Guadalajara för sju miljoner pund. Han har bra teknik och fin finess i sitt anfallsspel och har gjort sex mål på fjorton matcher för Manchester United. Han spelar även för landslaget i Mexico där han har gjort elva mål på tjugo matcher trots sin ålder på 22 år. En vass målskytt för en små pengar har man hittat och Liverpool måste verkligen hålla koll på honom.

Nu vet vi inte exakt vilket lag Sir Alex väljer att starta i morgon och vi vet heller inte om Rooney är med på planen eller ej. Är han det ska han naturligtvis stå med här på spelare som kan sätta stopp för Liverpool i morgon och han behöver väl egentligen ingen närmare presentation över vad han kan och är bra på.

 

Liverpool

Liverpool har en katastrofal svacka just nu och med tanke på att vi är det fjärde bästa klubblaget räknat till antal VM-spelare så måste ju saken bero på andra faktorer som jag inte går in på här och nu. På de fem senaste matcherna i alla turneringar man är med i, har man endast en seger och en oavgjord, resten är förlustmatcher. Sist man överhuvud taget ens fick ett oavgjort resultat i spelet på bortaplan var 10 november mot Wigan. Nu ska man möta Englands för tillfället bästa lag borta vilket inte bådar speciellt gott.

Det finns en del ljuspunkter trots mörkret som ligger omkring laget inför denna match. Nu tänker jag närmast på försvaret och det är att både Agger och Aurelio vilade i onsdags vilket kan ge lön i morgon. Även Steven Gerrard som brukar gilla att göra mål på Manchester United börjar visa lite form efter sin skada. Han gjorde målet mot Blackburn och fixade även en straff som han visserligen brände men det finns tendenser som är synliga hos lagkaptenen.

Trots att man tycker att Torres ligger i dvala så är han poängstarkast i laget vad det gäller spelet i ligan. Han har gjort sex mål och har även fem framspelningar så än hur man vänder och vrider på saker och ting så uträttar han ändå någonting, även om han är en skugga av sitt forna jag. Målstarkast i Liverpool är David Ngog men då ska man tänka på att flera av målen kom i matcher mot klent motstånd i kvalet till Europa League.

Nu har Kenny Dalglish klivit in och håller taktpinnen vilket säkerligen kommer att tillföra en hel del. Skillnaden nu är att Liverpool har en ledare på bänken som vet hur man vinner matcher eftersom han har stor erfarenhet av det både som spelare och tränare. Detta kan ge en rejäl boost för spelarna som inte har presterat som vi är vana att se dem göra. Den stora frågan är egentligen vilket lag och vilket spelsystem Dalglish kommer att välja i morgon?

Skadeläget: Meireles är tillbaka från en mindre skada han ådrog sig mot Bolton förra helgen och ska tydligen vara redo för match i morgon. Jay Spearing tränar med laget men lär ändå inte vara aktuell i morgon så den enda skadan vi har är på Jamie Carragher.

Liverpools trupp: Kommer senare

Tänkbar startelva enligt skribenten: Reina, Johnson, Skrtel, Agger, Aurelio, Lucas, Meireles, Gerrard, Kuyt, Rodriguez, Torres

Vilket lag tror du Dalglish ställer på planen i morgon? Logga in och kommentera och delge din åsikt.

 

Tre nycklar enligt skribenten för att vinna i morgon.

= Glöm 4-4-2 för ett tag eftersom vi inte har två bra anfallare i dagsläget. Gå tillbaka till det gamla och satsa på 4-2-3-1 i stället. Vinn 50-50 bollarna på mitt mittfältet med tre centrala mittfältare. Då slipper vi se Meireles missbrukas på högerkanten och vi kan ha Lucas långt bak i banan som bara fokuserar på det defensiva vilket lär behövas i morgon.

= Håll koll på Uniteds kanter, speciellt deras högra kant där Rafael och Nani är fyllda med snabbhet och finess. Har vi tre centrala mittfältare måste de söka sig mot kanterna och då är det bara för Johnson och Aurelio att hålla tungan rätt i munnen och vara med ordentligt.

= En glad Torres som inte hänger med huvudet utan ligger och hugger som en kobra och är snabb som en älg i linje med Ferdinand och Vidic. Kanske kan vår målkung få en flashback av detta och helt plötsligt komma ihåg hur han har kört över de båda mittbackarna vid ett par tillfällen tidigare säsonger. Då är saken biff om detta inträffar!

Statistik

*Manchester United har vunnit FA-Cupen 11 gånger genom åren

*Liverpool har vunnit FA-Cupen 7 gånger genom åren

*Senast Manchester United vann turneringen var 2004 och då slog man Millwall i finalen

*Senast Liverpool vann turneringen var 2006 och då slog man West Ham på straffar

*Detta blir match nummer 401 för Liverpool i FA-Cupen

Övrigt

Matchen visas direkt på Viasat Fotboll och Viasat Sport HD klockan 14:30 söndag 9 januari. Domare i matchen är Howard Webb och han assisteras av Peter Kirkup och Andy Garratt. Fjärdedomaren i matchen är Andre Marrinner. Skulle matchen sluta oavgjort så spelas den om på Anfield onsdag 19 januari klockan 21:00.

  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
Stöd våra sponsorer