Inför: Blackburn - Liverpool

Bild till nyheten Inför: Blackburn - Liverpool
Liverpool reser till Ewood Park för att möta Blackburn Rovers i Premier Leagues 22:e omgång. Blackburn har en lång skadelista på upp till tio spelare. Kanske öppnar detta en möjlighet för Roy Hodgson och hans mannar att kunna vinna en ligamatch på bortagräs.

Efter att ''The Riversiders'' imponerande besegrat West Bromwich med 3-1 på The Hawthorns, väntade ännu en bortamatch i den senaste omgången.

Det skulle bli ett bakslag för Lancashire-klubben som mot Sunderland förlorade med tre mål mot noll. Å andra sidan förlorade Liverpool mot Wolverhampton och fick turligt men rättvist in ett sent ledningsmål mot Bolton i helgen.

Den senaste matchen mellan klubbarna på Blackburns hemmaplan spelades den 5:e december 2009 (0-0). Steven Gerrard gjorde sin 500:e match för Liverpool och kan vid spel på onsdags kvällen, lite mer än ett år efter, göra sin 550:e match i den röda tröjan.

Head to head: (endast ligaspelet)
På Ewood: Kommer senare.
Totalt: Kommer senare.

Sex senaste på Ewood Park:
13.09.2003 Blackburn – Liverpool 3 - 1
30.10.2004 Blackburn – Liverpool 2 - 2
16.04.2006 Blackburn – Liverpool 1 - 0
26.12.2006 Blackburn – Liverpool 0 - 1
03.11.2007 Blackburn – Liverpool 0 - 0
06.12.2008 Blackburn – Liverpool 3 - 1
05.12.2009 Blackburn – Liverpool 0 - 0

Blackburn
Med sina 25 poäng infinner sig Rovers på en 12:e plats. Tre placeringar efter Liverpool som dock har två matcher mindre spelade. Säsongen har varit minst sagt kontroversiell i Blackburn.

I mitten av november köpte det indiska företaget Venky London Limited klubben. Man fick betala 253 miljoner kronor för 99.9 procent av aktierna och sysslar med hönsuppfödning och läkemedel. Det har hänt mycket sedan hönsen invaderade Ewood.

Man sparkade konstigt nog till de flestas förvåning manager Sam Allardyce i mitten av förgående månad. Det ryktades om Diego Maradona, men resulterade i att Steve Kean tog överklubben som ''caretaker manager'' tills ägarna hittat en ny vid rodret. Kanske blir situationen exakt likadan i Liverpool där Hodgson får lämna till förmån för Kenny Dalglish tills vidare. Allt kan avgöras totalt i morgon.

De senaste dagarna har det ryktats om att en av 2000-talets bästa spelare på jordklotet, Ronaldinho, som sedan han lämnade Barcelona har haft svårt att nå sin riktiga formtopp, kan vara på väg till Blackburn.

Sjukstugan i Blackburn-lägret är full för tillfället. Enligt senaste rapporten från BBC kan upp till tio spelare missa matchen mot Liverpool: Paul Robinson (benskada), Jason Roberts (lår), Keith Andrews (ljumske), Vince Grella (ljumske), Phil Jones (knä) och Steven N’Zonzi (lår).

Lägg till att Brett Emerton precis som Liverpools reservmålvakt Brad Jones förbereder sig för de asiatiska mästerskapen. Nikola Kalinic är avstängd och Grant Hanley tveksam. Michel Salgado är dock tillbaka efter avstängning och Chris Samba har tränat bra i veckan – fortsatt oklart om kongolesen kan medverka.

Manager Steve Kean inför matchen: ''Jag hoppas vi kan komma igång med vårt spel på hemmaplan och ser fram emot matchen. Givetvis måste vi hålla koll på Steven Gerrard och Fernando Torres samarbete som är otroligt farligt. I övrigt är jag nöjd över att Chris Samba och Michel Salgado är tillbaka från skada respektive en matchs avstängning.''

Blackburns sex senaste matcher:
4 december 16:00, Blackburn - Wolverhampton 3-0    
12 december 14:30, Bolton - Blackburn 2-1     
18 december 16:00, Blackburn - West Ham 1-1    
26 december 16:00, Blackburn - Stoke 0-2    
28 december 16:00, West Bromwich - Blackburn 1-3    
1 januari 16:00, Sunderland - Blackburn 3-0

Blackburns trupp enligt Premier League: Bunn, Nelsen, Samba, Givet, Olsson, Salgado, Pedersen, Linganzi, EH Diouf, Dunn, Benjani, Hoilett, MB Diouf, Doran, Morris, Lowe, Potts, Fielding.

Trolig startelva enligt skribenten: Bunn, Salgado, Samba, Nelsen, Olsson, E.H Diouf, Dunn, Pedersen, Hoilett, Benjani, M.B Diouf.

Spelare som kan sätta stopp för Liverpool:
= Mame Biram Diouf, senegalesiska anfallaren med förflutet i norska Molde skrev i maj 2009 på för Manchester United. Månader efter blev han utlånad till Blackburn och har på senare tid kommit igång rejält. Hittills under pågående säsong har Diouf funnit nätmaskorna sex gånger, varav tre gånger i Premier League.

= Morten Gamst Pedersen, har sedan snart sju år spelat i Blackburn. Formen har kommit och gått, förr var han en av de bättre mittfältarna i ligan enligt undertecknad. På senare dagar har han dock gått ner sig i status. Gjorde för några omgångar sedan två mål i en och samma match mot Aston Villa. Farliga hörnor och frisparkar som kan nå Chris Sambas skalle. Farligt vapen.

= Chris Samba, stor och stark mittback. Med sina 194 centimeter och närmare 90 kilo en rejäl biff i Steve Keans mittlås. Har varit en publikfavorit sedan han i januaris transferfönster 2007 lämnade från Herta Berlin för £450,000. Ett fynd. Lagkapten. Ofta mål på fasta situationer. Som tidigare nämnt ovan ett bra vapen vid Gamst Pedersens frisparkar och hörnor.

Liverpool
Det har sedan förlustmatchen mot jumbon Wolverhampton ryktats om vem som ska ta över om Hodgson får sparken. Hoffenheims tränare Ralf Ragnick, som haft lyckade sejourer i Stuttgart, Hannover, Schalke och senast Hoffenheim som han tog upp från tredje divisionen till Bundesliga har nämnts som ersättare.

Borussia Dortmunds manager Jürgen Klopp är en annan herre som kopplats samman med jobbet i Liverpool. Klopp leder ligan med Borussia och har ett försprång på tio poäng ner till ligatvåan Mainz.

Själv ser jag gärna att man sparkar Hodgson som kaxigt gick ut och sa: ''döm mig efter tio matcher'', vi kan redan se hur det gått när han fått tio matcher extra. Konstiga uttalanden mot supportrar och efter matcher har inte gjort saken bättre.

Jag har respekt för Roy Hodgson, men redan från första början när Christian Purslow anställde Hodgson var det inte rätt man för jobbet. Spelarna ser inte motiverade ut och väntar bara på att klockan ska passera 90 plus stopptid.

I andra halvlek mot Bolton hände dock något. Fernando Torres sprang och Steven Gerrard slog sina världsklassiga passningar åt höger och vänster. Varför det inte hänt tidigare kan jag inte svara på.

Hodgson har fått sina chanser och efter en seger mot Bolton med 2-1 i matchens sista sekund ska inte allt vara glömt som hänt tidigare under säsongen, även om det verkar så på tränaren själv.

Ut med Hodgson och ta in en stab på Kenny Dalglish som huvudmanager samt Phil Thompson och Sammy Lee som assisterande. Tre herrar som vet vad den röda tröjan betyder, tre herrar som gav allt för klubben och är villiga att ge det fortfarande. Spelarna lär lyssna på trion, man har respekt för några av Liverpool Football Clubs bästa spelare genom tiderna. Speciellt för Kenny Dalglish.

Detta hade gett hela klubben en stor kick framåt. Trion hade lärt laget exakt allt om hur det ska vara att spela för Liverpool. Vad den röda tröjan betyder, vad Anfield betyder, vad hela LFC betyder.

De hade kört The Liverpool Way rakt igenom. Låt dom ha ansvaret fram tills sommaren och utvärdera om en ny manager ska anställas eller inte. Men Hodgson var aldrig, är aldrig och kommer aldrig vara rätt man för Liverpool. Tyvärr.

Raul Meireles fick lämna planen redan efter tjugo minuter mot Bolton och missar matchen mot Blackburn. Det är dock inte omöjligt att portugisen är aktuell för spel när FA Cup-matchen mellan Manchester United och Liverpool sparkas igång på söndag.

I övrigt har Jay Spearing börjat träna igen och Jamie Carragher håller på att rehabilitera sig från sin skada. Steven Gerrard och Fernando Torres kan enligt Roy vilas mot Blackburn och i andra matcher av det kommande tuffa spelschemat (kommentaren läser du nedan). Jag tror att Torres börjar på bänken och Gerrard startar centralt tillsammans med Lucas om ungefär 24 timmar.

Manager Roy Hodgson inför matchen: ''Jag hoppas att supportrarna förstår att vi kanske måste vila Gerrard och Torres. Fernando hade en allvarlig knäskada, som ser ut att vara helt läkt, men när du haft en skada som den finns det alltid en risk att det kommer tillbaka. Och Stevie kan få problem med musklerna om han spelar för många matcher på rad. Jag hoppas därför att det finns andra spelare som kan kliva fram. Till exempel duracell kaninerna; Kuyt och Lucas.''

Liverpools trupp enligt Premier League: Reina, Johnson, Skrtel, Agger, Aurelio, Gerrard, Lucas, Kuyt, Rodriguez, Torres, Ngog, Gulacsi, Hansen, Kelly, Kyrgiakos, Konchesky, Poulsen, Cole, Babel.

Trolig startelva enligt skribenten: Reina, Johnson, Agger, Skrtel, Aurelio, Kuyt, Gerrard, Lucas, Maxi, Ngog, Babel.

Vilket lag tror du att Roy Hodgson väljer att starta med? Logga in, kommentera och dela med dig av dina åsikter.


Klubbarna i tabellen
Blackburn har spelat två matcher mer än Liverpool beroende på att Pools matcher mot Fulham och Blackpool blev uppskjutna på grund av det hårda vintervädret som drog in över de brittiska öarna. På de 21 matcher Rovers lirat jämfört med Liverpools 19 lyder facitet enligt följande.

25 poäng vardera med två matcher att tillgå för Liverpool. Båda klubbarna har sju vinster och fyra oavgjorda matcher. Blackburn har dock tio förluster mot Liverpools åtta. 26 mål gjorda och 34 insläppta medan Reds gjort 23 och släppt in 24.

Ser man till den tuffare ligan har Blackburn dragit på sig 37 gula kort och två röda. Liverpool har 29 gula och två röda i bagaget inför denna drabbning.

Statistik
* Vid spel kommer Steven Gerrard göra sin 550:e match för Liverpool Football Club.
* Liverpool är på jakt efter deras sjätte PL-dubbel (seger hemma & borta) över Blackburn efter att ha vunnit med 2-1 i oktober på Anfield.
* I Premier League på Ewood har Liverpool vunnit fem, spelat sex oavgjorda och förlorat fem matcher. Jämnt.
* Liverpools största seger mot Blackburn kom i februari 1966 (4-1). För övrigt den enda gången Liverpool gjort fler än tre mål mot Rovers på bortaplan.
* Pools hittills enda förlust på 14 år kom på Boxing Day 2006 när Benni McCarthy fann nätet. Första gången på de senaste 24 ligamatcherna hemma och borta som Blackburn vunnit mot LFC.
* Liverpool har hållit nollan tre gånger i de 25 senaste besöken sedan 1946, samtliga tre har kommit i de fem senaste mötena, inkluderat förra säsongens mållösa tillställning.
* Två matcher på raken mellan Blackburn och Liverpool på Ewood har aldrig slutat 0-0.
* Senaste spelaren att göra hattrick var Billy Liddell som gjorde alla tre i 3-3 matchen, februari 1958. Ian Rush gjorde tre strutar i en ligacupmatch 1994.
* Liverpool har vunnit två av de 18 senaste bortamatcherna. Båda har kommit inom Lancashire området - mot Burnley och Bolton.
* På de 13 senaste månaderna har Liverpool bara gjort mer än ett mål i två bortamatcher inom ligaspelet.
* Bara Wolverhampton, som besegrade LFC hemma i förr förra omgången, har sämre facit på bortaplan än Liverpool.
* Steven Gerrard har gjort flest mål för Liverpool borta (2 stycken). Maxi, Fernando Torres, Martin Skrtel och Dirk Kuyt har gjort ett mål vardera.
* Fernando Torres har gjort fem mål i sina fyra matcher mot Rovers. Samtliga mål har kommit på Anfield.

Övrigt
Matchen visas direkt på Viasat Sport och Viasat Xtra 5 med avspark klockan 21.00. Morgondagens domare heter Andre Marriner som assisteras av Mike Cairns & Ron Ganfield. Glöm inte att delta i supporterklubbens resultattävling för att ha chansen att vinna en The Anfield Way. Krävs att du är medlem.

  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
Stöd våra sponsorer