Inför Steaua Bukarest - Liverpool FC

Bild till nyheten Inför Steaua Bukarest - Liverpool FC
Två stycken lag laddar inför Europa möte på torsdag där båda lagen kommer till matchen utan vinst. Hemmalaget gästades utav CFR Cluj och spelade 2-2, och Liverpool åkte på stryk av en formstarkt Tottenham på White Hart Lane. Men nu är det dags att mäta sina muskler med ett lag från ett annat land och det krävs att lägga allt som varit bakom sig. Speciellt för Steaua Bukarest som endast ligger två poäng före de båda bakomvarande lagen i gruppen.

Grupp K i Europa League leds just nu utav Liverpool FC på inspelade poäng, oslagna i Europa spel denna säsong. På åtta matcher har man vunnit 6 och spelat 2 lika. Dock har det, som det skrivs om åter och åter igen, inte varit särskilt imponerande i Premier League där inledning har varit minst sagt svajig med väldigt blandade resultat.

Steaua Bukarest ligger på en andra plats i gruppen, endast 3 poäng bakom Liverpool. Laget har än så länge på säsongen inte förlorat en hemmamatch i Europa League. Men senaste mötet slutade 4-1 till Liverpool.

Lagen har mötts tre gånger tidigare och de två första mötena var under samma säsong, 2003/04, och det var även då Europa League. Fast på den tiden hette turneringen UEFA cupen.

Möten igenom tiderna

Liverpool – Steaua Bukarest  1-0

Steaua Bukarest – Liverpool  1-1

Liverpool – Steaua Bukarest  4-1

Steaua Bukarest

Nu är det upp till bevis för Steaua Bukarest när det kommer storbesök till staden att visa ifall de verkligen är det stor spelande hemmalaget som siffrorna visar. Som jag skrev tidigare har Steaua inte förlorat en enda match på hemma plan under säsongens Europa spel. Faktum är att de har även hunnit med att spela 8 st matcher i ligan på hemmaplan och där är det endast ett lag som har lyckats att åka där ifrån med full pott.

Rumänerna är sedan tidigare vana vid Europa spel, rent historiskt sett. De har till och med gått hela vägen ett år och tog med sig hem dåvarande Champions League buckla. Det enda som talar emot laget idag är att det var år 1986 man mäktade med denna bedrift.

I nuläget ligger man på en mindre smickrande 7e plats i ligan och man ligger hela 10 poäng bakom ettan i tabellen. Säsongen är aldrig över förrän det är över men det verkar inte som att Steaua ska kunna utmana om titeln då de har ett facit på bortaplan man gärna inte skryter med.

Marius Lacatus inför matchen

Kommer senare

Steaua Bukarest sex senaste matcher

Steaua Bukarest – CFR Cluj 2-2

FCM Tg.Mures – Steaua Bukarest 0-1

Steaua Bukarest - Gaz Metan Medias 0-1

Rapid Bukarest – Steaua Bukarest 0-0

Steaua Bukarest – Utrecht 3-1

Gloria Bistrita – Steaua Bukarest 1-0

Steaua Bukarest trupp enligt Uefa.com

Målvakter

12. Ciprian Tatarusanu, 33. Cezar Lungu

Backar

3. Ifeany Emeghara, 4. Octavian Abrudan, 6. Florin Gardos, 14. Iasmin Latovlevici, 18. Novak Marinovic, 23. Geraldo, 29. Eder Bonfim, 34. Valeriu Lupu

Mittfältare

7. Janos Szekely, 8. Mihai Radut, 10. Cristian Tanase, 15. Alexandru Lazar, 16. Banel Nicolita, 20. Stanislav Angelov, 21. Ricardo Gomes, 26. Eric Bicfalvi, 32. Iulian Apostol, 35. Alin Dorinel Tosca, 91. Cosmin Matei

Anfallare

9. Pantelis Kapetanos, 17. Ionut Nastasie, 24. Romeo Surdu, 28. Bogdan Stancu

Trolig startelva enligt skribenten

Ciprian Tatarusanu

Ifeanyi Emeghara, Octavian Abrudan, Iasmin Latovlevici, Geraldo

Mihai Radut, Cristian Tanase, Stanislav Angelov, Eric Bicfalvi

Romeo Surdu, Bogdan Stancu

Spelare att hålla koll på

Cristian Tanase – En ung rumänsk mittfältare som ofta kommer in löpande rätt i boxen. Spelar på det centrala mittfältet tillsammans med den mer rutinerade Angelov. Tanase är självklart den kraft som ska stå för offensiven på mitten och det har han visat då han ligger på delad första plats i den interna skytteligan i Europa League För Steaua och har även spelat fram till ett mål.

Bogdan Stancu – Även detta är en spelare som är rumän och 23 år. Fostrad i den egna akademin och är en favorit bland lagets supportrar. Det är Stancu som är den andra spelaren som toppar den interna skytteligan på 2 mål och även han har gjort 1 assist under turneringens gång.

Liverpool

Grupp etta, oslagna, sedan förlusten mot Atletico Madrid förra året, i Europa och man vann förra mötet mot Steaua med 4-1 på Anfield. Tittar man snabbt hittar man mycket som talar för poängplock mot de rumänska kämparna. Dock så finns det lite fler faktorer som spelar in hos Liverpool.

Man har förlorat sina två största egna produkter pga av skador, och självklart refererar jag till Steven Gerrard och Jamie Carragher. De är lite vad som har kallats Liverpools blod de senaste åren. Lyckligtvis verkar Steven snart vara tillbaka, dock inte tills torsdagens drabbning. Man har heller inte haft en strålande säsong i England med blandade prestationer.

Roy Hodgson har gått ut med att ett väldigt ungt lag kommer att få chansen mot Steaua och att de då har möjligheten att visa upp sig och bevisa att de är namn för framtiden för Liverpool. Eller varför inte för nutiden? Spelare som Wilson, Shelvey, Pacheco och Kelly är personer som har nämnts och som vi kan förvänta oss ute på plan.

På den så hatade listan, skadelistan, hittar vi som sagt stora namn. Gerrad, Carragher, Agger och Spearing finns med här. Och den som ser ut att vara närmast comeback är Gerrad som förväntas att träna med laget på måndag enligt rykten.

Fernando Torres är även han en vital del för laget då anfalls sidan den senaste tiden sett lite gles ut. Och han kommer stanna kvar på de brittiska öarna under matchen i Rumänien då han vilas inför mötet i helgen mot Aston Villa.

Liverpool behöver endast ett poäng för att vara klara för avancemang vidare till slutspelet i turneringen. Frågan är då om Hodgson går för lika och säkra platsen eller om han kör fullt ut för att vinna matchen och ta med sig större förmåner när slutspelslottningen drar igång.

Roy Hodgson inför matchen

”Att vi inte kunde ta poängen vi var förtjänta av mot Tottenham har gjort att vi ligger kvar på en mittenplats i tabellen och det gör att de kommande matcherna för oss är väldigt viktiga.”

”Jag måste vara väldigt försiktig och inte riskera för många spelare som jag vill ha med på planen mot Aston Villa till helgen.”

”Torres kommer inte att åka med till Rumänien. Jag kan nog lämna 5-6 spelare som jag vill ska vara med i laget mot Aston Villa utanför laget på torsdag.”

”Det menar att på pappret så tar jag med mig ett svagare lag, men jag menar att spelare som Joe Cole, Ryan Babel, Milan Jovanovic, Danny Wilson, Christian Poulsen och Jonjo Shelvey är kapabla till att göra ett bra jobb för Liverpool Football Club.”

Liverpools trupp

Reina, Jones, Hansen, Aurelio, Cole, Jovanovic, Kyrgiakos, Babel, Lucas, Wilson, Poulsen, Shelvey, Skrtel, Pacheco, Ngog, Kelly, Eccleston, Flanagan, Robinson

Trolig startelva enligt skribenten

Reina

Kelly, Kyrgiakos, Wilson, Aurelio

Shelvey, Lucas, Poulsen, Jovanovic

Ngog, Babel

Statistik

  • Steaua har inte förlorat på 3 EL matcher, efter matchen på Anfield.
  • Liverpool är obesegrade i 9 matcher ute i Europa.
  • 6 av 7 gruppspels mål för LFC har kommit i den andra halvleken.
  • Marius Lacatus är tränare för Steaua för 3e gången
  • Inför omgången har LFC tagit flest avslut på mål i gruppen, 26 st.
  • Steaua Bukarest ligger sist då de endast har tagit 14 avslut på mål.
  • Steaua har gjort flest mål i gruppen nämligen 8 st.
  • Bukarest gör alltså mål på mer än vart annat skott i EL.
  • Skrtel gör sin 100e match i Liverpool tröjan om han får spela.

Övrigt

Matchen startar 19.00 svensk tid och den visas på TV4 Spor. För dig som inte har TV4 Sport så kan du även streama matchen då är det bara att kolla in vår streamguide på startsidan. Huvuddomare i matchen är Bulent Yildirim och han assisteras av Mustafa Emre Eyisoy och Cem Satman. Fjärdedomare heter Hakan Ozkan. Straffområdesdomarna heter Baris Simsek och Huseyin  Gözek. Hela domarteamet kommer ifrån Turkiet.

  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
Stöd våra sponsorer