Inför Liverpool FC - Napoli

Bild till nyheten Inför Liverpool FC - Napoli
Det var endast 13 dagar sedan det förra mötet mellan lagen ägde rum och nu är det dags igen då gruppmatcherna har vänt och lagen skall påbörja sina returmatcher i den fjärde omgången av Europa League upplagan detta år.

Båda lagen kommer till matchen med vars en 1-0 vinst i bagaget. Liverpool spelade som bekant mot Bolton i söndags och lyckades med nöd och näppe få med sig 3 poäng efter ett sent mål utav Maxi Rodriguez. Även Napoli spelade i söndags där man mötte Brescia på bortaplan och där var det Lavezzi som fixade fullpott för de blåa italienarna.

Förra matchen lagen emellan slutade 0-0 där Liverpool ställde ut ett, mer eller mindre, reservlags betonat lag på planen. Spelare som Jonjo Shelvey och Jay Spearing fick chansen från start. Liverpool visade då upp ett fint försvar där släppte till väldigt få chanser och under ett fåtal gånger kunde man visa upp en fin offensiv som ofta gick via Shelvey och Jovanovic som hittade många öppnande passningar.

Tidigare möten lagen emellan har inte varit särskilt många då förra mötet var det första tävlingsmatch i lagens historia.

Liverpool

Efter en katastrofal inledning i Premier League har Liverpool nu verkat få siffrorna med sig på sin sida. Efter två raka vinster mot Blackburn, 2-1, respektive Bolton, 0-1, så verkar har man nu börjat bygga upp något som laget varit utan de senaste veckorna, nämligen självförtroende.

Trots att man presterat ganska väl ute i Europa där man leder sin grupp och där man faktiskt är obesegrade. Tre matcher har spelats och två av dem har slutat lika och en med vinst. Förra matchen mot Napoli visade ”de röda” upp en stor kämparinsats och en vilja att faktiskt ta sig tillbaka ur denna helvetes håla som vi funnit oss i alldeles för länge.

Torsdagens match kan föra Liverpool otroligt nära att kunna kvalificera sig till slutspelet redan i nästa match. Ifall man tar tre poäng drar man ifrån ordenligt i gruppen och det räcker med endast ett poäng till i de två återstående matcherna för att vara säker på ett avancemang till den första utslagningsrundan i Europa League.

Med tanke på att de nya ägarna nu börjar komma in i sin nya position börjar självklart även rykten att florera rikligt kring Liverpool Football Club. Och de rykten som det tisslas och tasslas mest om är självklart den fråga som varit den mest aktuell i Liverpool de senaste åren, att förstärka truppen. De nya ägarna har gjort klart att man inte kommer att genomföra några värvningar som endast blir till kostnad för klubben, till exempel att värva in äldre spelare som erbjuds flera års kontrakt. Man vill satsa på bra scoutning och köpa yngre spelare som har framtiden framför sig och som även kan prestera nu. Så som Arsenal och United har gjort de senaste åren.

Några av namnen som förknippas med Liverpool är Afellay, Toivonen, N’Zogbia, Cassano, Defour m.fl. Men Hodgson har gjort klart att prio nr.1 är självklart en ny anfallare som ska ha kapaciteten att backa upp Torres.

Skadorna som spökar hos Liverpool är Cole som skadade låret i matchen mot Bolton. Agger står kvar på skadelistan tillsammans med Kuyt men som närmar sig en comeback med stora kliv. Johnson kan möjligtvis vara tillbaka efter skada men väntas nog få vänta tills på söndag mot Chelsea för sin comeback.

Roy Hodgson inför matchen

Förra matchen mot Napoli fick många av lagets storstjärnor vila men inför returmötet på Anfield har Hodgson tänkt sig en annan taktik.

”Vi kommer inte att vila så många. Det är en hemma match och när det gäller de Europeiska matcherna är det resandet som är det jobbigaste.”

”Man är borta i tre dagar och man är väldigt orolig för hur spelar skall reagera, inte bara för matchens skull utan även för resandets skull.”

”När man spelar på hemma plan är det en mindre problem men självklart måste man ändå titta på hur många minuter vissa spelare spelat och försöka hitta en balans där.”

”Självklart är det de internationella matcher på gång också där vissa spelar kommer att få vila någon vecka och andra inte – så även det är något vi måste ta med i planeringen.”

”Vi kommer att ställa upp med ett starkt lag på torsdag.”

Liverpools fullständiga trupp enligt uefa.com

Målvakter – Pepe Reina, Brad Jones, Peter Gulacsi, Martin Hansen

Backar – Glen Johnson, Jamie Carragher, Martin Kelly, Paul Konchesky, Daniel Agger, Martin Skrtel, Sotirios Kyrgiakos, Fabio Aurelio, Danny Wilson, Stephen Darby,

Mittfältare – Steven Gerrard, Raul Meireles, Lucas Leiva, Jonjo Shelvey, Milan Jovanovic, Joe Cole, Dirk Kuyt, Christian Poulsen, Jay Spearing, Daniel Pacheco, Maxi Rodriguez, Nathan Eccleston

Anfallare – Fernando Torres, David Ngog, David Amoo, Ryan Babel,

Trolig startelva enligt skribenten

Reina; Konchesky, Carragher, Skrtel, Kelly; Lucas, Spearing; Maxi, Shelvey, Jovanovic; Ngog

Vilket lag tror du att Hodgson kommer att ställa ut på planen? Logga in och skriv din åsikt.

Napoli

Efter tre spelade omgångar i grupp K i Europa League så ligger Napoli tvåa på, samma poäng som Utrecht, 3 poäng. Trots att Napoli har en vass offensiv på pappret så har man inte riktigt lyckats att få visa upp det med något större register då man har spelat alla sina tidigare match lika och man har endast gjort 3 mål, och släppt in lika många.

Vid en vinst mot Liverpool så går Napoli om Liverpool och tar över rodret i gruppen som gruppetta. Man hamnar då på 6 poäng, 1 poäng framför Liverpool. Men om man förlorar matchen på Anfield så finns det en chans att laget faller ner på en 3de plats istället. Och kanske till och med hela tre poäng bakom tvåan.

Napoli är Italiens näst bästa lag på borta plan. Efter fem spelade matcher så har man åkt tillbaka till Neapel med 3 vinster och 2 oavgjorda, man är alltså obesegrad i Serie A. Och faktum är att den sviten håller i sig ute på kontinenten också. Man kommer alltså till Anfield i vetskapen om att man inte har förlorat en enda borta match under hela säsongen.

Walter Mazzarri inför matchen:

"Att få spela mot Liverpool är en stor sak. Vi har spelat den första matchen och nu ska vi spela på Anfield. En arena full av historia och det är en med en stor stolthet vi kommer att få spela här."

"Vi vet om att det kommer att bli svårt men en match bestämms även av de små sakerna som händer på planen."

"Vi måste vara extremt fokuserade, koncentrera oss på vårt spel och försöka hålla koll på de stora spelarna vi kommer att möta imorgon."

Napolis sex senaste matcher:

Brescia – Napoli 0-1

Napoli – Milan 1-2

Napoli – Liverpool 0-0

Catania – Napoli 1-1

Napoli – Roma 2-0

St. Bukarest – Napoli 3-3

Napolis trupp enligt UEFA.com


Målvakter
- Gennaro Lezzo, Morgan De Sanctis, Matteo Gianello.

Backar - Gianluca Grava, Luigi Vitale, Andrea Dossena, Christian Maggio, Fabiano Santacroce, Hugo Campagnaro, Juan Camilo Zúñiga, Emilson Cribari, Paolo Cannavaro, Raffaele Maiello.

Mittfältare - Michele Pazienza, Salvatore Aronica, Marek Hamšík, Hassan Yebda, Walter Gargano, José Ernesto Sosa, Manuele Blasi.


Anfallare - Edinson Cavani, Nicolao Dumitru, Ezequiel Lavezzi, Cristiano Lucarelli.

Senaste startelvan i Europa League

De Sanctis, Santacroce , Cribari, Grava, Maggio, Gargano, Yebda, Vitale, Zuniga, Sosa, Cavani.

Spelare att se upp med 

Ezequiel Lavezzi – Den argentinske anfallare som det ryktades om i somras skulle vara aktuell för en övergång till Liverpool. Han är ett konstant hot när han har boll kring straffområdet. Inte bara hans fantastiska målsinne är ett hot utan även hans förmåga att ställa sina lagkamrater fria. 

Edison Cavani – Napolis långe anfallare som är ett ständigt hot i luften och suger åt sig bollar som en svamp suger åt sig vatten i en hink. 1 mål har han hittills noterats för i Europa League denna säsong. 

Marek Hamsik – Slovakiens 23 åriga kapten som ledde laget under sommarens VM i Sydafrika. En spelfördelare som mer än gärna spelar bollen uppåt i planen och gärna avlossar sin bössa mot motståndarens målvakt. Har dock inte en enda assist i Europa League detta året men han har träffat rätt en gång och delar Napolis skytteliga ledning med Cavani och Luigi Vitale.

Statistik

  • Sen början på förra säsongen så har Hodgson endast förlorat 4 av hans senaste 26 Europa League matcher, och vunnit 16.
  • Liverpool har haft Italienskt motstånd på Anfield vid 8 tillfällen. Vunnit 5 och förlorat 3.
  • Om Carragher får spelar så blir det hans 199e cup match för Liverpool.
  • Sju av 16 mål som Liverpool gjort på Anfield denna säsongen har varit i denna turneringen.
  • Kyrgiakos har gjort mål i Liverpools två senaste hemma matcher. Mot Blackpool och Blackburn.
  • Sedan man förlorade mot Fiorentina i Champions League förra säsongen så har man vunnit resten av sina 7 hemma matcher i Europa.

 Övrigt

Matchen startar kl 21.00 och den visas på TV4 Sport. För dig som inte har TV4 Sport så kan du även streama matchen då är det bara att kolla in vår streamguide på startsidan. Domare i matchen är Fredy Fautrel från Frankrike.


10 kommentarer

  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
Stöd våra sponsorer