Så säger experten om de nya ägarna

Bild till nyheten Så säger experten om de nya ägarna
Den svenska supporterklubben har varit i kontakt med Ian Browne, skribent på MLB.com (den officiella hemsidan för Major League Baseball) och ställt ett par snabba frågor kring John W Henry, Red Sox och NESV. - De borde vara nöjda. Detta är en fantastisk ägargrupp, säger amerikanen.

Ian är själv en stor supporter till Boston Red Sox och har under flera år följt klubben på nära håll. Det råder inga tvivel om att New England Sports Ventures är väldigt intresserade att ta över ägarskapet i Englands mest framgångsrikaste fotbollsklubb genom tiderna.

Martin Broughton har uttalat sig kring saken och sägs vara rätt säker på att det kommer gå Liverpools väg och klubben äntligen får nya ägare. I morgon klockan 11.00 svensk tid kommer domen från High Court i London. Liverpool Football Club & Royal Bank of Scotland mot Tom Hicks och George Gillett - håll utkik på hemsidan för senaste nytt.

När Tom Hicks och George Gillett köpte Liverpool och blev nya ägare i februari 2007, sa de bland annat följande på presskonferensen:

  • Vi kommer ha börjat bygga en ny arena inom de närmsta 60 dagarna.
  • Vi kommer investera i nya spelare som tränaren vill ha - även om det skulle vara Snoop Dogg.
  • Vi kommer stå bakom tränaren och ge honom vad han behöver.
  • Vi kommer inte sätta några skulder på klubben som Malcolm Glazer i Manchester United.

I dag, över tre och ett halvt år senare har Liverpool skulder på över totalt fyra miljarder. Gräset i Stanley Park växer fortfarande. Tränaren har inte fått den transferbudget han önskat för spelarköp. Klubben har en ny tränare (Hicks och Gillett gick bland annat under Rafael Benitez tid som manager bakom hans rygg vid ett tillfälle för att försöka ersätta honom med Jürgen Klinsmann). Benitez lämnade i sommaren som gick.

Hicks och Gillett har själva internt bråkat under tiden på Anfield. Duon har även gång på gång producerat lögn efter lögn. Tom och George är inte välkomna inom Liverpool-kretsarna längre, och lär aldrig bli det heller. Två affärsmän som kört ner den finaste, största och mest framgångsrikaste klubben inom den engelska fotbollen.

Ian Browne är dock rätt säker på att de nya troliga ägarna från Amerika kommer göra oss nöjda. Kortfattat säger jänkaren att NESV bryr sig mycket om Red Soxs historia, lyssnar ofta på vad supportrar har att säga, vill vinna och bli framgångsrika, investerar gärna i spelare men betalar inte mer än de är värda.

När John Henry och NESV tog över Red Sox... Vad sa de på presskonferensen? Har de hållit vad de lovat? Hur lång tid tog det innan dem investerade och byggde en ny arena?

De sa att dem skulle bygga ett lag värt med supportrarnas stöd. NESV lovade att bygga ett lag som skulle kunna utmana om titlar vilket de gjorde. Henry och hans kollegor lovade även att vara dedikerade och ge någonting tillbaka till samhället. För att svara kortfattat, ägarna har gjort allt som de från första början lovade.

På en skala från ett till fem, hur bra är gruppen som ägare? Hur tror du de skulle passa in i Liverpool?
NESV har gjort ett bra jobb med Red Sox, ändrat hela kulturen i organisationen med sin entusiasm och sitt engagemang. Om de tar med sig samma typ av gå och energi till LFC, finns det ingen anledning till att Liverpool inte skulle vara framgångsrika.

Är de glada för att investera i spelare? Tror du de skulle kunna lägga ett bud på till exempel Sergio Agüero i Atlético de Madrid för 40 miljoner pund och köpa honom? Eller håller de hårt om sina pengar?

Under deras tid med Red Sox har ägargruppen gjort ett starkt finansiellt åtagande till laget. De har traditionellt näst högsta spelarlönerna varje år, tvåa bakom Yankees. Som sagt, de har bra koll på sina pengar. NESV investerar i spelare som är värda det men traditionellt kommer de inte bjuda på spelare och betala mer än de är värda.

När John W Henry och hans kollegor tog över, fanns det några skulder på klubben då? Har de några skulder just nu?

När Red Sox köptes av amerikanerna hade man en anskaffningskostnad på 700 miljoner dollar och 40 miljoner dollar som var övertagna skulder. Jag har inte kopior på deras finansiella facit, så i nuläget är jag inte säker på om baseballklubben har några skulder.

Red Sox har en fantastisk historia, bevarar NESV en fin klubb och gör sitt bästa för att de ska nå framgång, eller tänker de mer på sin egen framgång i form av pengar?
Utan tvekan bryr sig ägarna mycket kring historien i Red Sox. New England Sports Ventures har en stor blandning av historia och nutid. De har alltid gått ut med deras egna sätt att se till så spelarna känner sig bekväma, även haft möten för att fråga spelarna vad som kan göra saker bättre.

Hur pass omtyckta är ägarna bland Boston Red Soxs supportrar? Talar och lyssnar NESV ofta till vad supportrarna tycker och tänker?

Jag skulle vilja säga att NESV är en väldigt populär grupp eftersom de bryr sig om supportrarna. De hittar ofta vägar för att veta vilken typ av förbättringar supportrarna söker efter.

Kommer Liverpoolsupportrarna vara nöjda med NESV om du ser till vad de gjort i Red Sox?
LFC
De borde vara nöjda, detta är en fantastisk ägargrupp.

Berätta lite kort om vad ägarna gjort i Red Sox sedan dagen dem tog över:
När ägarna tog över före starten av säsongen 2002 hade Red Sox inte vunnit World Series sedan 1918. I dag, åtta år senare har Boston vunnit två World Series mästerskap - det första 2004 och det andra 2007. De har satt ihop en fantastisk produkt på planen och dessutom gjort en kraftfull satsning för att förbättra spelaranläggningen Fenway Park.

Tror du att NESV, precis som de gjorde med Red Sox, kan få tillbaka Liverpool till scenen där man hör hemma - bland världens bästa klubbar?
Jag är säker på att det är deras mål, och jag skulle samtidigt inte bli överraskad om de skulle bli en succé i klubben.

För dig som medlem
Vad tror du om New England Sports Ventures? Har det amerikanska konsortium det som krävs för att klubben på den röda delen av Merseyside ska ta sig tillbaka till finrummet? Logga in, kommentera och dela med dig av dina åsikter.

  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
Stöd våra sponsorer