Inför: Liverpool - Blackpool

Bild till nyheten Inför: Liverpool - Blackpool
Blackpool reser lite mer än en timme med buss mot Liverpool för att göra upp i Premier Leagues sjunde ligaomgång för denna säsong. Det är ett riktigt bottenmöte, något jag för första gången också får skriva om Liverpool. Blackpool ligger på sextonde plats med en poäng mer än Pool.

Ian Holloways gäng blev en stor snackis redan i den första omgången av årets Premier League. Blackpool lyckades vinna borta mot Wigan med hela 4-0, och man har sedan dess även lyckats med att vinna borta mot Newcastle och ta poäng mot Fulham. När toppfyra kommit på besök har det dock sett tyngre ut.

Blackpool fick se sig besegrade av Arsenal med 6-0 och mot Chelsea med fyra mål mot noll, visst ska även ett Liverpool, som trots allt är i kris, vinna över nykomlingen. Lagen har inte mött varandra på 39 år och sett till de senaste mötena har Blackpool övertaget med tre vinster och två kryss på Anfield.

Senast lagen mötte varandra var den första september 1971. Bill Shankly var fortfarande tränare vid denna tidpunkt och matchen slutade oavgjort. Mickey Burns och Fred Pickering gjorde mål för gästerna, medan Steve Heighway och självmål från John Carven skrevs som målskyttar för Reds.

Head to head (endast ligan):
På Anfield: Liverpool 10 vinster, 5 oavgjorda, Blackpool 5 vinster.
Totalt: Liverpool 18 vinster, 9 oavgjorda, Blackpool 13 vinster.

Matcher spelade totalt genom historien = 43
Vinster = 19
Oavgjorda = 9
Förluster = 15
Mål gjorda = 74
Mål insläppta = 68

Sex senaste i ligan på Anfield:
18.08.1962 1-2, Liverpool - Blackpool
31.08.1963 1-2, Liverpool - Blackpool
05.09.1964 2-2, Liverpool - Blackpool
19.02.1966 4-1, Liverpool - Blackpool
13.05.1967 1-3, Liverpool - Blackpool
09.01.1971 2-2, Liverpool - Blackpool

Liverpool
LFCDen negativa trenden för Liverpool vill inte sluta. Man gör sin sämsta start i Premier League någonsin, och den sämsta på elitnivå sedan 1953/54. Man åker ur från Carling Cup mot League 2-klubben Northampton och skulder som växer för varje dag. Liverpool är i kris, det finns ingen som kan neka till det.

De två kommande veckorna kan bli avgörande för hur Liverpools framtid ser ut. En vinst mot Blackpool är ett måste, annars skulle jag vara beredd på att säga som så att vi inte lär spela ute i Europa nästa säsong. Deadline den 15 oktober. Om 13 dagar, ska Tom Hicks och George Gillett senast ha betalat tillbaka sina lån till Royal Bank of Scotland. Gör man inte det, försvinner amerikanerna som ägare för Liverpool och RBS tar över tills vidare.

Kanske är det bara jag, men på något sett, som är svårt att beskriva, ser jag inte fram emot matcherna längre. Jag älskar klubben som förr, men sett till förra säsongen, och början av denna, samt alla problem utanför planen, vill man bara gräva ner sig. Känner inte suget att det är match i morgon. Jag stödjer klubben i motgång och medgång, men vi måste börja om helt.

Vi behöver nya ägare, nya spelare, ny arena. Liverpool måste börja om på ny kula för att kunna bli det där bästa laget i världen vi alla drömmer om, som vi varit en gång i tiden. Vi behöver stenrika ägare som vet vad fotbollen betyder för oss supportrar (inte det lättaste att hitta). Och stenrika, tyvärr har fotbollen utvecklats så mycket det senaste 20 åren. Ska du vara bäst nu, måste du ha massor utav pengar.

Det går inte att köpa 36 spelare för £1.5M som Shankly gjorde. I dag kanske en 18-årig försvarare från Crystal Palace med lysande framtid kostar dubbelt så mycket än det priset. Vi behöver bättre spelare, två i samma klass som Gerrard & Torres, samt en bredare trupp. Ny arena är ett annat måste, fortfarande har jag inte sett en endaste spade ute vid Stanley Park som George Gillett lovade i februari 2007.

Se bara på Man United. De har också stora ekonomiska problem, de har i stort sett, plus minus noll, lika många supportar som oss runt om i världen, men de har en arena som tar in 30 000 fler åskådare också. Därav syns inte de ekonomiska problemen lika mycket för exempel.

Övrigt relaterat till ägarfrågan som hänt denna vecka är om RBS tar över, riskerar Liverpool inte att drabbas med nio minuspoäng. Ett flertal kända profiler inom filmbranschen håller på att spela in en film kring ägarna, som förväntas släppas inom två veckor.

Ryktena, (hur sanna de är vet jag inte), om att Torres och Gerrard ska ha bråkat den senaste tiden gör inget positivt. Torres ska vara missnöjd över situationen klubben befinner sig i, och allt han ska ha blivit lovad av ledningen men inte fått.

Gerrard menar enligt ryktena på att Torres får förstå att klubben går genom en svår och mörk period. Återigen, om det är sant eller ej, vet jag inte. Folk säger att man kan se det på Gerrard och Torres glädje vid målen, som verkar ha försvunnit denna säsong. Internbråk inom laget är det sista vi behöver nu.  

Sett till matchen mot Utrecht, som för övrigt var en av de tråkigaste matcherna på länge, borde Hodgson förstå att man inte kan spela Lucas och Poulsen tillsammans. Inget illa mot individerna, men de kan inte spela tillsammans.

Förstår inte heller vad Agger gjort som är sämre än vad Skrtel gör på planen. Får hoppas det stämmer kring att Agger inte känner sig helt redo, annars köper jag inte riktigt det. Skulle även vilja kritisera Hodgson för sina byten. Varför sparar man två byten borta mot Utrecht? Om man har tre stycken ser jag inte i varför man ska spara två av dem.

Vem vet, om han slängt in två spelare till, kanske vi vunnit matchen och då hade avancemang vidare från gruppspelet sett ännu närmare ut. Hodgson är för övrigt bra, han behöver tid och jag står bakom honom. Sakerna ovan är dock endast de jag inte skriver under på att jag gillar.

Känns som att vi börjat varje match denna säsong i stort sett, riktigt bra, gjort ett mål, sedan har vi släppt in och tappat varje match. Blackpool ska vi slå, annars är det under all kritik, enligt experterna laget som kommer trilla ner först av alla. Blackpool ligger i skrivande stund dessutom för Pool i ligan.

Sedan tidigare är Fabio Aurelio skadad och Daniel Agger som ryktas dras med en skada. Det kan hända att Hodgson plockar in unge Jack Robinson, men enligt truppen från Premier League, är varken Robinson, Agger eller Aurelio med.

Allt tyder då på att Kelly startar som vänsterback, engelsmannen har dock haft problem med en skada sedan matchen mot Utrecht, men enligt Liverpool Echo är han fit for fight. Glöm inte att Paul Konchesky också är borta på grund av skadeproblem.

Kan det bli så att Jamie Carragher går ut på vänsterbacksplatsen, som han spelade på för några år sedan, och att Sotirios Kyrgiakos bildar mittlås med Martin Skrtel om Kelly inte kan spela?

Manager Roy Hodgson inför matchen (angående skadeproblemen i backlinjen): "Martin Kelly har tråkigt nog fått ett problem med sitt knä så vi kan eventuellt få använda oss av en annan vänsterback. Jag vet inte hur illa det är ännu, vi får vänta och se."

Liverpools uppställning i förra matchen: (O 2-2 - Sunderland, h): Reina, Johnson, Carragher, Skrtel, Konchesky (Agger 28), Poulsen (Ngog 61), Gerrard, Kuyt, Meireles, Cole, Torres.
Ej använda avbytare: Jones, Jovanovic, Kyrgiakos, Maxi, Lucas.

Liverpools trupp enligt PremierLeague.com: Reina, Johnson, Carragher, Skrtel, Kelly, Meireles, Gerrard, Poulsen, Cole, Kuyt, Torres, Jones, Kyrgiakos, Babel, Pacheco, Ngog, Lucas, Rodriguez, Jovanovic.

Trolig startelva enligt skribenten: Reina, Johnson, Carragher, Skrtel, Kelly, Meireles, Poulsen, Cole, Gerrard, Kuyt, Torres.

Vilket lag tror du att Roy Hodgson väljer att starta med? Logga in, kommentera och dela med dig av dina åsikter.

Blackpool

BFCNykomligen, som på de sex första omgångarna ligger på en sextonde plats (en poäng före LFC), har vunnit två matcher, spelat en oavgjort och förlorat tre. BFC har en målskillnad på 9-14. Det är klubbens första säsong i Premier League någonsin, och även om experterna tror att klubben får nöja sig med spel i de lägre divisionerna efter denna säsong, är jag inte så säker på det.

Man har tagit poäng på lag som Newcastle och Fulham, och var väldigt nära under helgen som gick hemma mot Blackburn. Det är mot följande lag som de ska ta poäng på om de ska stanna, fortsätter man göra det, blir det ännu en säsong i högsta divisionen.  

Adam gjorde självmål i den förra matchen mot Blackburn på hemmaplan efter 20 minuter. Men jublet på Bloomfield steg i den 85:e minuten då Matt Philips klev fram och kvitterade. Philips gjorde sin debut i denna match. Publiken trodde att man fick med sig en poäng från "derbyt", men veteranen Emerton gjorde 2-1 för Rovers i den 93:e minuten och Ian Holloway fick se sig besegrad.

Blackpool chockade många av oss när de vann borta mot Newcastle för några veckor sedan. Lagkaptenen Charlie Adam gjorde 1-0 på straff i den 45:e minuten, DJ Campbell, en annan spelare vi varnar för inför matchen, satte spiken i kistan när han gjorde 2-0 i slutminuterna.

Notera att den före detta Hammarby-målvakten, ghananen Richard Kingston är en av målvakterna i Blackpools trupp. Kingston har dock hård konkurrans från de andra målvakterna.

Alex Baptiste är skadad och missar matchen. Det är även Louis Almond, Billy Clarke & Paul Rachubka. Malaury Martin osäker för spel.

Kort fakta om Blackpool

The Seasiders är en väldigt gammal klubb, som grundades den 26:e juli 1887. Man spelar till vardags sina hemmamatcher på Bloomfield Road, som har en kapacitet för 16,220 åskådare. En av läktarna på arenan hette tidigare The Kop. Arenan öppnades 1899 och sedan två år därefter tills i dag, har Blackpool spelat sina hemmamatcher på Bloomfield.

Den förra säsongen slutade man på en sjätteplats i The Championship, men efter blod, svett och tårar, samt ett jobbigt kval, tog man sig upp till engelsk fotbolls finrum. Ian Holloway tog över klubben i maj 2009, och ett år senare stod han med sin klubb i Premier League.

Historier som denna gör att man älskar fotboll ännu mer. Blackpool, som egentligen kanske inte ska vara i Premier League, lyckades trots allt. Allt går inom fotbollen. Man blev den 44:e klubben att spela i PL sedan det startades.

Blackpool blev det första laget att gå igenom alla fyra divisioner och gå upp via Play-Off. Bästa placeringen i högsta divisionen kom 1955-56 då man blev tvåa efter att Man U kammat hem ligatiteln.

Jimmy Armfield var en av de bästa spelarna som hittills någonsin dragit på sig tröjan i orange. Armfield spelade för Blackpool i 17 år och gjorde 569 matcher. Högerbacken röstades fram av supportrarna som 1960-talets bästa spelare.

Finaste titeln, sett till dagens fotboll, är FA Cupen som man vann 1953. Blackpool har haft en väldigt intressant historia, som du kan läsa mer om HÄR.

Silly Season (vilken klubb spelaren hämtades från) Topp 3 nyförvärv:
DJ Campbell - Leicester City - £1.5M, 28-årige Dudley Junior Campbell har spelat i ett flertal klubbar under sin karriär. Han kom fram i Aston Villas ungdomsakademi men fick inget proffskontrakt i klubben. Anfallaren skrev då på för amatörlaget Chesham United. Året därpå skrev centertanken på för division fem-klubben Stevenage Borough.

Det gick inte som väntat och Campbell var sedan runt i ett flertal olika amatörklubbar, samt i Brentford och i Birmingham innan han skrev på för Leicester. DJ spelade i Leicester fram tills 2009 då han blev utlånad till Blackpool, en utlåning i Derby under förra säsongen fram tills i vår då han blev utlånad till morgondagens motståndare igen. Övergången blev permanent i sommar.

Campbell var en av nycklarna till att klubben gick upp till Premier League och har på 15 matcher hittat nätet åtta gånger.

Marlon Harewood - Aston Villa - Gratis, Kanske det mest intressanta nyförvärv som Blackpool gjorde i sommar om man ser till vad strikern kan göra med bollen och att han kom gratis.

Harewood var under fyra år ofta en målskytt för West Ham, (2003-2007). Harewood var med i FA Cup-finalen 2006 mot Liverpool och gjorde även samma säsong 14 ligamål. Under transferfönstret 2007 skrev han på för Aston Villa som han lämnade i sommar för Blackpool. Harewood var även under tiden på Villa Park utlånad till Wolverhampton och Newcastle. I ligapremiären mot Wigan gjorde Marlon två av de fyra målen.

Craig Cathcart - Manchester United - £500,000, Nordirländaren representerade Man U från 2006 tills i sommar utan att ha gjort en enda match för a-laget. Han satt dock på bänken i 7-1 segern över Roma i Champions League 2007, och i FA Cup-semifinalen mot Watford ett par dagar senare. Med jobbiga skadeproblem slog Cathcart aldrig igenom i Man U, något som man nu på Bloomfield hoppas på.

Övriga nyförvärv:

Chris Basham - Bolton Wanderers - £500,000 kan stiga till £1M
Matt Phillips - Wycombe Wanderers - £325,000 kan stiga till £650,000
Elliot Grandin - CSKA Sofia - Okänt
Ludovic Sylvestre - Mlada Boleslav - Okänt
Luke Varney - Derby County - Lån
Dekel Keinan - Maccabi Haifa - Gratis
Malaury Martin - Monaco - Gratis

UT: Al Bangura (Mersin Idmanyurdu - Gratis), Hameur Bouazza (Arles-Avignon - Gratis), Ben Burgess (Notts County - Gratis), Daniel Nardiello (Exeter City - Gratis), Joe Martin (Slut på kontrakt), Danny Mitchley (Slut på kontrakt), Stephen McPhee (Lagt skorna på hyllan).

Manager Ian Holloway inför matchen: "Liverpool är normalt sett en toppklubb så någon form av poäng eller liknande på Anfield kommer bli ett helvete att få tag i, men jag vill komma ut därifrån med att ha spelat bra. Jag kom ut från Stamford Bridge (förlust med 4-0) väldigt besviken eftersom jag trodde mitt lag var bättre än så. Arsenal utklassade också oss och nu är det en annan storklubbs tur att kunna göra så vi ser dumma ut. Så, allt jag vill är att lämna Anfield med ett leende på läpparna. Att jag kan vara stolt över vad vi gjort de senaste åren."

Blackpools sex senaste matcher:

21 augusti 16:00, Barclays Premier League - Arsenal 6-0 Blackpool    
24 augusti 20:45, Carling Cup - Milton Keynes Dons 4-3 Blackpool (Efter förlän.)
28 augusti 16:00, Barclays Premier League - Blackpool 2-2 Fulham
11 september 16:00, Barclays Premier League - Newcastle 0-2 Blackpool
19 september 17:00, Barclays Premier League - Chelsea 4-0 Blackpool
25 september 16:00, Barclays Premier League - Blackpool 1-2 Blackburn

Blackpools uppställning i förra matchen: (F 1-2 - Blackburn, h): Gilks, Eardley (Phillips 84), Evatt, Cathcart, Crainey, Vaughan, Adam, Taylor-Fletcher, Harewood (Grandin 66), Campbell, Ormerod (Varney 65).
Ej använda avbytare: Kingson, Southern, Sylvestre, Keinan.

Blackpools trupp enligt PremierLeague.com:
Gilks, Kingston, Keinan, Eardley, Taylor-Fletcher, Crainey, Evatt, Adam, Vaughan, Varney, Ormerod, Campbell, Grandin, Harewood, Southern, Carney, Cathcart, Basham, Euell, Sylvestre, Demontagnac, Phillips, Edwards.

Trolig startelva enligt skribenten: Gilks, Eardley, Evatt, Cathcart, Crainey, Vaughan, Adam, Taylor-Fletcher, Campbell, Harewood, Ormerod.

Spelare som kan sätta stopp för Liverpool:
= Marlon Harewood, anfallaren gjorde närmare 50 mål under sina tre år i West Ham och har sedan dess haft svårt att få in baljorna i nät. I ligapremiären gjorde han två mål mot Wigan, kanske behöver han tid för att komma igång med målskyttet igen? Håll ögonen på honom, Carragher och co.

= Charlie Adam, har hittills hunnit göra två mål, varav ett i ligan, dessutom två assists. Fantastiskt passningsspel, stod för 19 ligamål för Blackpool den gånga säsongen. Har en fin fot och är livsfarlig på frisparkar, han gjorde bland annat ett av målen mot Cardiff i Play-Off till PL i maj. Kan hitta fina luckor fram till Harewood eller Campbell. Lagkapten.

= DJ Campbell, åtta mål på 15 matcher för Blackpool sedan i våras. Tre mål mot Nottingham i Play-Off. Kan göra oväntade saker och sa i en intervju inför matchen att han var hungrig för att göra fler mål. Mål mot Newcastle för några veckor sedan. Kommer det fler i morgon?

Kommentarerna
Christian Poulsen: "Varje lag är starkt och bra organiserade. Men Blackpool-matchen är otroligt viktig för oss och det skulle vara perfekt med tre poäng inför det två veckor långa landslagsuppehållet. Men det finns inga enkla matcher i Premier League."

Matt Gilks: "Vi kommer att vara på dem redan från första början och försöka få dem ur vägen. Förhoppningsvis kan vi gå till Liverpool i en god anda av form, jag vet att vi förlorade förra helgen men vi spelade trots allt väldigt bra. Jag tror att om vi får något på Anfield, kommer det vara ett bra resultat. De är en av de bästa klubbarna i ligan så en vinst eller ett kryss är bra."

Statistik

* Det har aldrig slutat oavgjort utan mål gjorda mellan klubbarna på Anfield. Liverpool har gjort mål i alla utom en av de 20 senaste matcherna på hemmaplan. LFC - BFC
* Om Liverpool gör tre mål i morgon, har man totalt inom ligaspelet, gjort 50 mål mot Blackpool.
* Som ni kunde se på statistiken tidigare, har Liverpool bara vunnit en av de sex senaste mot Blackpool på Anfield. 4-1 i februari 1966. Man har dock vunnit fem och spelat oavgjort i en under de fem senaste på Bloomfield Road.
* Liverpools största vinst på Anfield mot morgondagens motståndare kom under den första matchen på Anfield mot Blackpool i mars 1905. Pool vann med 5-0.

* Steven Gerrard har gjort tre mål på de två senaste matcherna. Det har bara hänt vid ett tillfälle tidigare under hans karriär. Säsongen 2007-2008 gjorde han mål i fyra raka matcher.
* Fernando Torres har inte gjort mål på sju ligamatcher. Kommer det denna helg?
* Reds har 18 matcher av de senaste 21 utan insläppta mål mot nykomlingar i PL.
* Fyra av Liverpools sex ligamål denna säsong har kommit mellan den 64:e och 70:e minuten. Man har bara lyckats hitta nätet en gång i den första halvleken.

* Fyra spelare för Liverpool har gjort hat-trick mot Seasiders. Jack Parkinson (1905), Gordon Hodgson (1931 och 1933) på Anfield medan Jimmy Smith gjorde tre på borta gräs 1930. Ingen spelare för gästerna har gjort tre baljor på LFC.
* Blackpool har gjort sex mål på bortaplan denna säsong, bara Chelsea (9) och Man U (7), före denna helg har gjort fler. Fyra av de sex målen har kommit i första halvlek. Man har dock släppt in 10 på bortplan, vilket är flest i hela ligan.
* Blackpools största vinst mot Liverpool på Anfield kom i maj 1967, 3-1.

Övrigt
Matchen sparkas igång klockan 16:00 och visas LIVE på Viasat Sport. För dig som inte har Viasat, kan se matchen via olika streams. Läs mer om det i vår streamingguide på startsidan. Morgondagens domare heter Mike Jones. John Flynn & Patrick Keane är linjemän medan Phil Dowd är fjärdedomare.  

Glöm inte som medlem att delta i vår resultattävling och ha chansen att vinna en Dalglish no.7 Shirt. Klicka HÄR för att lämna ditt resultat (måste vara inloggad). LFC-tipset i samarbete med Betsafe lämnar du HÄR.

Skribenten tippar: LFC - Blackpool 2-1; Cole, Kuyt, Harewood.

  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
Stöd våra sponsorer