Inför: FC Utrecht - Liverpool FC

Bild till nyheten Inför: FC Utrecht - Liverpool FC
Liverpool reser till Holland för att ta sig an FC Utrecht i den andra omgången av detta års upplaga av Europa League. Båda lagen har presterat väl under de första matcherna i den europeiska cupen och de har båda varit mer eller mindre en besvikelse i sina respektive ligor i sina hemländer.

Båda lagen går in i matchen utan förlust från den första omgången. Liverpool lyckades att slå Steua Bukarest och fick med sig tre poäng och Utrecht fick med sig en poäng från borta matchen på Italiensk mark, nämligen mot Napoli.

Liverpool kommer till Holland med ett mindre skrytsamt förflutet de senaste veckorna då man spelade lika med sunderland på hemmaplan, man åkte ur cupen mot ett div.4 lag, Northampton, och man föll på mållinjen mot Manchester United i ligan med 3-2.

Det hemmaspelande laget kan vara något nöjdare med sina senaste resultat då man lyckades slå VVV i ligan med 3-2 på hemmaplan och matchen innan dess fick man med sig ett poäng efter bortamatchen mot Napoli.

Lagen har aldrig tidigare möts i tävlings sammanhang och torsdagens match kommer ge oss det första resultat någonsin mellan de två lagen.

FC Utrecht
Det holländska laget som för tillfället ligger på en 12e plats i ligan där man har spelat sju matcher, varav 3 har varit på hemma plan och 4 har spelats på borta plan. Laget har vunnit tre matcher i ligan varav alla vinster har kommit på hemmaplan och man har förlorat alla matcher på borta plan.

Utrecht har spelat sex matcher totalt på hemma plan i alla turneringar detta år och man har vunnit samtliga matcher. Under dessa matcher har man endast släppt in 3 mål och dessa mål har endast kommit i ligan mot två olika lag. Med andra ord är det ett fruktat lag som kommer stå för motståndet på Stadion Galgenwaard under torsdags drabbning.

För att kunna ta sig gruppspelet i Europa League var man först tvungen att ta sig igenom tre stycken utslags rundor. Det första motståndet stod Tirana för och Utrecht gick lekande lätt igenom denna kvalomgång då slutsiffrorna efter båda matcherna blev 5-1, med en hemma vinst på 4-0. Den andra omgången var det Schweiziska laget Luzern och detta var inget större motstånd heller då resultat tavlan stod på 4-1 efter två matcher.

Det var inte förrän i den tredje och sista utslagningsrundan det var stort kvalificerat motstånd. Nämligen det skottska storlaget Celtic. Efter den första matchen såg det mörkt ut för holländarna då Celtic fick med sig 2-0 på hemmaplan och var snäppet vassare i hela matchen. Men som tidigare matcher på hemmaplan för Utrecht så skulle inte returmötet lagen emellan skilja sig från sina tidigare hemma matcher. Man bokstavligen körde över Celtic med fyra mål och man lyckades även nu hålla nollan, och gruppspelet var nu ett faktum för FC Utrecht.

Historiskt sett är inte FC Utrecht ett särskilt meriterat lag då man endast har vunnit Eredevise, den holländska högsta ligan en gång, och det var 1958. Dock har man vunnit den holländska cupen vid fler tillfällen. Tre gånger har man stått som slutgiltiga segrare och det var lite senare då den första gången var 1985 och de man lyckades vinna cupen två år i rad på 2000 talet, det var åren 2003 och 2004.

Manager Ton du Chatinier inför matchen:
”Liverpool är ett bättre lag än Celtic, med alla respekt. Vi har tittat på Liverpools hemma match mot Steaua Bukarest där de vann med 4-1 och vi har även tittat på matchen mot Manchester United.”

Men Ton du Chantinier tror inte att han kommer att behöva motivera spelare så mycket med tanke på deras starka hemmafacit: ”Jag behöver inte direkt visa upp bilder på Rambo. Motivationen att få möta Liverpool kommer vara tillräcklig.”

”Jag är angelägen om att veta vad mitt lag kommer att  göra men det är normalt, jag är inte rädd.”

FC Utrecht senaste 6 matcher:
FC Utrecht - VVV 3-2
Napoli - FC Utrecht 0-0
FC Groningen - FC Utrecht 1-0
FC Twente - FC Utrecht 4-0
FC Utrecht - Celtic 4-0
FC Utrecht - Willem II 3-0

FC Utrecht trupp enligt uefa.com:
Målvakter: Michael Vorm, Kalid Sinhou.
Backar: Tim Cornelisse, Mihai Nesu, Mark van der Maarel, Alje Schut, Barry Maguire, Sander Keller, Erixon Danso, Ismo Vorstermans, Jan Wuytens.
Mittfältare: Michael Silberbauer, Dries Mertens, Hana Asare, Jacob Lensky, Michael Zullo, Gianluca Nijholt, Adam Sarota.
Anfallare: Edouard Duplan, Ricky van Wolfswinkel, Tomas Oar, Frank Demouge, Jacob Mulenga.

Trolig startelva enligt skribenten: Vorm; Nesu, Wuytens, Schut, Cornelisse; Asare, Lensky, Silberbauer; Duplan, Van Wolfswinkel, Danso.

Liverpool

Ett fortsatt knackligt spel har gång på gång visats upp under säsongsinledningen, förutom i Europa matcherna där man övertygat väl och man har fått igång en spelare som varit väldigt ifrågasatt vars namn är David Ngog. Inför torsdagens drabbning så ligger Ngog ensam på första plats i Europa Leagues målliga med hela sex gjorda mål.

Senaste matchen för Liverpool var mot Sunderland hemma på Anfield. En match som inte levde upp till de förväntningar som fansen hade på matchen. Tre poäng var ett måste då Liverpool har haft en minst sagt bedrövlig start på säsongen. Men man lyckades inte hålla undan efter sitt 1-0 mål som kom tidigt i matchen och man släppte in Sunderland för mycket och man kunde endast visa upp ett oavgjort resultat efter fulltid och endast en poäng.

En stor besvikelse då många trodde att detta skulle vara den match där man vände på den negativa trenden som speglats i Premier League. Det finns många tankar kring vad det kan bero på att det gått så dåligt för LFC hittills. Det kan vara ägarfrågan, dålig inställning, ny manager, nyförvärven, förlusterna på spelar sidan, listan kan bli oändlig. Dock har Hodgson bett oss att inte döma The Reds förrän efter 10 matcher in i ligan.

Torsdagens match sägs vara en match då Kuyt, Meireles och Torres ska lyckas att få igång sitt samspel ordenligt efter en godkänd insats spelarna emellan ifrån Sunderland matchen. Detta är en trio som ännu inte har kommit igång bra denna säsong och måste nu ta vara på sin chans att bättre på sig ytterligare via spel ute i Europa.

En fråga som har varit uppe mycket bland oss fans i vårt avlånga land är vilken uppställning som är den bästa för Liverpool. Kan det vara att byta om systemet till Hodgson egna favorit 4-4-2 med Torres och Ngog bredvid varandra?

Eller är det att flytta upp Johnson på högerplatsen och in med Kelly på högerbacken som John Aldrige förslog i veckan och ha kvar ett 4-5-1 system? Det är en svår fråga att svara på men förhoppningsvis så vågar Hodgson ändra på saker och ting för att något måste ske för att det ska bli en uppåttrend för Liverpool FC.

Matchen har en stor betydelse för vår främste holländske spelare, Dirk Kuyt, då FC Utrecht är hans moderklubb där han spelade i fem år innan han bytte klubb till Feyenoord 2003.

Noterbart är att vi inte har med en enda vänsterback till matchen mot Utrecht då man har lämnat Agger kvar på Melwood tillsammans med Gerrard och de båda skadade vänsterbackarna Konchesky och Aurelio.  

Dirk Kuyt inför matchen:

”Det betyder väldigt mycket att komma tillbaka” säger Kuyt till Liverpoolfc.tv

”De är klubben som gav mig möjligheten att få spela fotboll på professionell nivå. Jag hade fem år där och jag njöt verkligen. Jag var väldigt glad för möjligheten de gav mig.”

”Jag känner inte till så många av spelarna som finns där nu. Det finns bara två eller tre stycken som spelar kvar sedan jag fanns i klubben, men jag känner till några stycken som jobbar inom klubben och det ska bli fint att komma tillbaka och få träffa dem.”

”Vi vill visa upp ett bra resultat. Om vi vinner över Utrecht i Utrecht så skulle det vara riktigt bra för då har vi redan fått ihop sex poäng och vi skulle nästan vara klara för nästa runda redan då.”

”Vi jobbar hårt varje dag med det lag vi har och vi vet att vi har kvalitén. Och det är bara en fråga om tid innan vi börjar visa upp bra resultat igen.”

”Vi vill förbättra oss så snabbt som möjligt. Förhoppningsvis kan vi börja med Utrecht matchen och fortsätta med tre poäng mot Blackpool i helgen. Då kan vi åka iväg på landslagsuppehåll med en härlig känsla.”

Liverpools trupp enligt liverpoolfc.tv:

Målvakter: Reina, Jones.
Backar: Johnson, Kelly, Kyrgiakos, Skrtel, Carragher.
Mittfältare: Shelvey, Poulsen, Lucas, Rodriguez, Spearing, Babel, Meireles, Jovanovic, Cole, Kuyt, Eccleston.
Anfallare: Ngog, Torres.

Trolig startelva enligt skribenten:
Jones; Johnson, Kyrgiakos, Carragher, Kelly; Meireles, Poulsen; Kuyt, Cole, Jovanovic; Torres.

Statistik

* Det är första gången FC Utrecht spelar mot engelskt motstånd
* Liverpool har mött Holländskt motstånd 12 gånger. W: 8, L:3, F:1
* Senast Liverpool förlorade mot Holländskt motstånd var 1996 mot Ajax i dåvarande CL.
* FC Utrecht har vunnit sina fyra senaste hemma matcher i Europa League, och i tre av dessa matcher har man hållit nollan.
* Det senaste laget av icke holländskt ursprung som har vunnit borta mot FC Utrecht var FK Austria Wein år 2004.
* Liverpool spelar sin 300e match i UEFA tävlingar mot FC Utrecht, där både Champions League och Europa League räknas.
* Vinner Liverpool matchen blir det deras 170 vinst inom UEFA tävlingar.

Övrigt
Matchen startar kl 19.00 och den visas på Canal+ Fotboll. För dig som inte har Canal+ Fotboll så kan du även streama matchen då är det bara att kolla in vår streamguide på startsidan.

  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
Stöd våra sponsorer