Man U-LFC: Införrapport

Bild till nyheten Man U-LFC: Införrapport
Liverpool reser cirka sex mil till Manchester för att möta ligatrean Man United på Old Trafford. De båda klubbarna tappade poäng i förra omgången av Premier League och står nu inför en viktig drabbning - matchen kan vara avgörande för både Man U och Liverpool.

En förlust för Liverpool medan till exempel Chelsea skulle slå Blackpool, som från början var utskrattade, har börjat imponerande, men inte har en chans mot London-klubben, innebär att det är tio poängs skillnad mellan Chelsea och LFC. Matchen är minst lika viktig för Man U, en av kandidaterna till att kamma hem årets ligatitel - som vid förlust riskerar att ha ett gap på sju poäng ifrån ligaledarna.

De två största, bästa och mest framgångsrika klubbarna någonsin inom engelsk fotboll gör upp imorgon. Matchen är värre än ett Merseyside derby med tanke på hur stor högriskmatch det är. Förra säsongen blev ett flertal Liverpoolsupportrar avstängda från samtliga arenor i England efter att ha gett sig på en United anhängare och slått han blodig.

I en intervju med en LFC-legend som ni får se imorgon, beskriver han matchen som kanske den värsta i världen sett till hatet. Möjligen kan en match i Sydamerika ligga närma till, men Liverpool och Manchester United är i en kategori för sig. Läs mer om rivaliteten mellan lagen HÄR.

Senaste mötet mellan lagen i Manchester slutade med en 2-1 seger för United. Liverpool tog ledningen genom ett nickmål av Fernando Torres redan efter fem minuter. I den elfte minuten tilldelas hemmalaget en straff som Wayne Rooney tog hand om.

Pepe Reina gick åt rätt håll och räddade, men Rooney kunde lägga in kvitteringsmålet på returen. Ji-Sung Park gjorde 2-1 med 30 minuter kvar vilket matchen även slutade. Notera att bara en av de 20 senaste matcherna mellan lagen har slutat oavgjort.



Head to head (endast ligan):
På Old Trafford: United 37 vinster, 25 oavgjorda, Liverpool 15 vinster.
Totalt: United 59 vinster, 43 oavgjorda, Liverpool 52 vinster.

Matcher spelade totalt genom historien = 179
Vinster = 60
Oavgjorda = 50
Förluster = 69
Mål gjorda = 230
Mål insläppta = 247

Sex senaste i Premier League på Old Trafford:

21.03.2010 Manchester United 2-1 Liverpool
14.03.2009 Manchester United 1-4 Liverpool
23.03.2008 Manchester United 3-0 Liverpool
22.10.2006 Manchester United 2-0 Liverpool
22.01.2006 Manchester United 1-0 Liverpool
20.09.2004 Manchester United 2-1 Liverpool

Man UManchester United
United är alltid United, sett till de senaste resultaten ser det kanske inte så lovande ut, fast vi ska ha i åtanke att Man U nästan alltid börjar varje säsong dåligt, man börjar trögt, för att sedan vara ett av ligans bästa lag i större delar av resten.

Kanske är det så även i år, eller har de inte en chans på Chelsea, frågorna är många. Men United lär vara där i toppen, med ligaguld eller ej vet jag inte, men när ligan är avgjord i maj, är man minst på en tredjeplats.

Poängtapp mot Fulham på Craven Cottage i omgång nummer 2 av 4 hittills, United får in 2-1 efter självmål av Brede Hangeland i slutet av matchen, man missar strax därefter dessutom en straff. Nani sumpar.

Inte långt därifrån går Fulham upp och gör kvitteringen, Hangeland som gjorde 2-1 i fel bur, satte också 2-2. Surt för United. Fotboll svänger snabbt vilket de även visade i förra omgången. Everton gästades av United på Goodison Park.

Steve Pienaar gav Toffees ledningen en bit innan halvlek nummer 1 var avslutad, men med 65 minuter spelade hade Manchester vänt på steken. Mål från Darren Fletcher, Nemanja Vidic & Dimitar Berbatov, 3-1. Domare Martin Atkinson la till sin extra tid med 90 minuter spelade, och där sker det oväntade.

United-supportrarna hånar Everton som går upp och gör ett reduceringsmål av som så nästan alltid, Tim Cahill. 3-2, men United lär ju vinna... trodde vi. 92 minuter spelade, spanjoren Mikael Arteta krutar in kvitteringsmålet och hela Goodison reser sig med en ljudnivå som sträckte sig över hela Lancashire.

Berömda "Fergie time" (döpt efter att United alltid får mycket tid i tillägg på grund av tjat på domarna från Ferguson) straffade istället United. 6 poäng blev 2 på totalt runt cirka 10 minuter mot både Fulham och Everton, så brukar inte United se ut.

Liverpool gästar Manchester, höggriskmatch, betyder så extremt mycket, spelar ingen roll om United tappat poäng tidigare, man kommer ge oss en svår och jobbig match. Positivt för Sir Alex och hans mannar skulle jag vilja säga är att man spelar hemma mot Liverpool.

Vi får inte glömma att United gjorde sin första match i Champions League i veckan som pågår mot skotska Glasgow Rangers. The Battle of Britain. Ferguson är nog lite nervös inför matchen mot oss imorgon, för han valde att vila hela tio spelare i denna match: Edwin Van der Sar började på bänken. Veteranerna Gary Neville och Paul Scholes var inte med.

Dimitar Berbatov, Patrice Evra & Nemanja Vidic vilades också. John O’Shea ryktas kan komma till spel mot Liverpool, hur mycket sanning det ligger i det är oklart, men irländaren började på bänken.

Michael Owen började även han på bänken, vilket han gjort större delar av säsongen som gick och som pågår. Men jag blir inte förvånad om Ferguson startar med Owen mot Liverpool, jag tror inte att han startar, men blir inte heller förvånad. Det skulle givetvis reta upp oss enormt, och hur skulle han reagera om han hamnade i målprotokollet?

Antonio Valencia fick lämna planen mot Rangers efter en otäck skada i en närkamp med Kirk Broadfoot. Valencia bröt både skenbenet och vadbenet, och är defenitivt borta mot LFC. Ferguson sade att han inte räknade med Antonio allt för mycket denna säsong. En första rehabiliteringsperiod på fem till sex månader är steg nummer ett för yttern att ta sig tillbaka till den gröna mattan igen.

Michael Carrick är ute med en akillesskada, Owen Hargreaves missar. Anderson har kommit tillbaka efter skada och satt på bänken i CL-matchen mot Glasgow.

Anderson kan möjligen ta en plats på bänken men förväntas inte starta. Nemanja Vidic har förövrigt tagit över lagkaptensbindeln från Gary Neville i veckan. Vidic gör debut som kapten för United mot LFC. Vid spel kommer Rio Ferdinand göra sin första start i Premier League denna säsong.

Silly Season (vilken klubb spelaren hämtades från):
Chris Smalling – Fulham – £10M: Den 20-årige försvararen spås om en lysande framtid. Smalling kom fram redan 2008 i Fulham under Roy Hodgsons tid, under sina två år från debuten tills i sommar hann Chris göra 13 matcher för "Cottagers".

I sommar skrev han på för Manchester United, priset kan diskuteras, men han sägs vara en man för framtiden som dessutom är från England (därav priset). Smalling gjorde sin officiella debut för United mot West Ham i den senaste hemmamatchen. CS spelade även i veckans gruppspelsmatch i Champions League mot Glasgow Rangers och gjorde det bra.

Bebe – Vitoria Guimaraes – £7.4M: En spelare som många höjer ögonbrynen över. Anfallaren skrev i sommar på för portugiserna Guimaraes, men efter ett tips från den före detta portugisiska förbundskaptenen, till likaså före detta assisterande i Man U, Carlos Queiroz, la Red Devils ett bud på anfallaren och fick det accepterat.

Bebe, som mer eller mindre är uppväxt på gatan efter svåra omständigheter, gjorde inte ens en match för Vitoria under sin första och enda månad i klubben. Bebe har ännu inte visat sig i Man U och är enligt många ett nyförvärv att skratta åt, frågan är om de har rätt?

Javier "Chicharito" Hernandez – Chivas de Guadalajara – £6M: Enligt undertecknad det mest spännande och kanske bästa köp United gjorde under sommarens transferfönster. Chicharito, som vid en översättning blir den lilla ärtan, är en målskytt och snabb spelare som kan göra det oväntade. Javier satte ett av målen när Mexico vann med 2-0 över Frankrike i sommarens VM.

Enligt en undersökning av FIFA var Hernandez dessutom den snabbaste spelaren i turneringen, mexikanaren nådde en hastighet på 32,15 km/h. 22-åringen hämtades från Guadalajara i Mexico, från 2006 och framåt gjorde han 26 mål på 64 matcher och har redan på 18 landskamper hittat nätet tio gånger.

Marnick Vermijl – Standard Liege – Okänt: Troligen inte långt ifrån Bebe när det gäller att ha koll på honom. Vermilj blev precis som Milan Jovanovic klar för en ny klubb redan under den gånga säsongen.

I mars rapporterade Sky Sports och andra sidor att den 18-årige belgiska försvararen ritat på ett treårskontrakt för Fergies lag. Både Sir Alex och Ole Gunnar Solskjaer sägs ha varit ruskigt imponerade över Marnick. Enligt hans pappa ska duon ha sagt att Vermilj var den bästa vänster- eller högerback de sett på flera år.

UT: Ben Foster (Birmingham City - £6M), Craig Cathcart (Blackpool - £500,000), Zoran Tosic (CSKA Moscow - Okänt), David Gray (Preston North End - Gratis), Rodrigo Possebon (Santos - Okänt), Tom Heaton (Cardiff City - Gratis), Ron-Robert Zieler (Hannover - Gratis), Tom Cleverley (Wigan Athletic - Lån), Mame Biram Diouf (Blackburn Rovers - Lån), Daniel Drinkwater (Cardiff City - Lån), Matthew James (Preston North End - Lån), Danny Wellbeck (Sunderland - Lån, James Chester (Carlisle United - Lån - 6 månader), Josh King (Preston North End - Lån - 6 månader), Cameron Stewart (Yeovil Town - Lån - 6 månader), Febian Brandy (Slut på kontrakt), Sam Hewson (Slut på kontrakt), Scott Moffatt (Slut på kontrakt).

Manager Sir Alex Ferguson inför matchen: "Det är inget tvivel om att detta är matchen med stora bokstäver. Det förändrar sig aldrig. Formen mellan lagen går upp och ner, men vi vann det förra mötet mot dem, så förhoppningsvis vill det hjälpa oss att vinna ligan nu. Jag har känt Roy Hodgson länge, jag träffade honom för första gången 1987. Han är väldigt erfaren och har lärt sig mycket under sina resor bland annat i Italien, Schweiz & Finland. Vad han gjorde med Fulham den förra säsongen var otroligt."

Man Uniteds sex senaste matcher:
8 augusti, 16:00 Man United - Chelsea 3-1 (Community Shield)
16 augusti, 21:00 Man United - Newcastle 3-0 (Premier League)
22 augusti, 16:00 Fulham - Man United 2-2 (Premier League)
28 augusti, 18:30 Man United - West Ham 3-0 (Premier League)
11 september, 13:45 Everton - Man United 3-3 (Premier League)
14 september, 20:45 Man United - Glasgow Rangers 0-0 (Champions League)

Man Uniteds trupp enligt PremierLeague.com: Edwin Van der Sar, Tomasz Kuszczak, John OShea, Rafael da Silva, Gary Neville, Wes Brown, Rio Ferdinand, Nemanja Vidic, Johnny Evans, Chris Smalling, Patrice Evra, Fabio da Silva, Ji-Sung Park, Danny Gibson, Paul Scholes, Anderson, Darren Fletcher, Ryan Giggs, Luis Nani, Wayne Rooney, Michael Owen, Dimitar Berbatov, Javier Hernandez, Federico Macheda.

Trolig startelva enligt skribenten: Edwin Van der Saar, Gary Neville, Rio Ferdinand, Nemanja Vidic, Patrice Evra, Luis Nani, Paul Scholes, Darren Fletcher, Ryan Giggs, Wayne Rooney, Dimitar Berbatov.

* Kan även hända att Ferguson väljer Ji-Sung Park före Ryan Giggs eller Luis Nani. Park är ofta bra i stormatcherna.

Spelare som kan sätta stopp för Liverpool:
= Wayne Rooney, har under de senaste veckorna blivit utskrattad av engelsk press. Rooney sägs ha haft en relation med två prostituerade kvinnor trots att hans fru Coleen är gravid. Ferguson valde att inte spela med "Roo" mot sin tidigare klubb Everton i förra omgången, mycket sägs bero på hans temperament mot en laddad Everton-publik.

Rooney hade en si sådär match i veckan mot Glasgow, men frågan är ändå inte om vi ska ha ett extra öga på scousern. Allt går emot honom, då finns det väl inte ett bättre tillfälle än att totalt krossa Liverpool? Den som lever får se.

= Paul Scholes, den tuffe lille rödhåriga engelska mittfältaren har börjat den nya säsongen utmärkt. Scholes har verkligen briljerat på Uniteds mittfält och blev dessutom framröstad som augusti månads bästa lirare i ligan.

Paul är precis som vår LFC-legend vi intervjuat (kommer imorgon) sa en viktig spelare att få stopp på hos motståndarna. Scholes har rutin och vet precis vad han ska göra för att vinna över oss. Vi måste få stopp på honom.

= Dimitar Berbatov, många skrattar kanske åt mitt val, men jag tror ni kan komma till att ha fel. Bulgaren öste in mål i Bayer Leverkusen, skrev sedan på för Tottenham där han lirade innan det var dags för United. Berba gjorde även mål efter mål på White Hart Lane, men har haft det lite svårare i Fergusons lag.

Kanske är tid det enda Dimitar behöver? Jag skulle tro det. Berbatov har börjat den nya säsongen bra med en del mål, och Sir Alex sa i veckan att han lär starta söndagens match. Tre mål i Premier League denna säsong för exempel. Berbatov gjorde sin debut mot Liverpool i september 2008.

LFCLiverpool
Under vissa stunder har det faktiskt, tråkigt nog, sett ut som den förra säsongen då vi spelade bedrövligt under flera matcher.

Det började så bra när vi totalt slaktade Arsenal i andra halvlek med tio man på Anfield i ligapremiären. Arsenal kvitterade i slutminuterna.

Hodgson och co. reste till City of Manchester Stadium och lärde sig en läxa när man åkte dit med tre mål mot noll. Förr förra omgången får vi tacka Torres för. Spanjoren gjorde matchens enda mål mot WBA. En enkel sammanfattning av Liverpools säsong i PL hittills.

Kvar har vi förra omgångens tuffa bortamatch mot Sebastian Larssons Birmingham, som börjat överraskande. Liverpool fick "bara" oavgjort (0-0) och gjorde inte sin bästa insats.

Desto bättre har det gått i Europa League. Gruppspelets första match mot rumänska Steaua Bukarest stod för nästa motstånd på spelschemat i torsdags. Ett Liverpool med en touch av reserver, fullständigt körde över Steaua med 4-1, men konstigt nog var att man under större delar av matchen var totalt värdelösa.

David NGog har faktiskt imponerat på undertecknad hittills under 2010/11. Det märks, precis som ett antal spelare har uttalat sig om, att fransmannen jobbat väldigt hårt under sommaren. NGog har på fem matcher i Europa League gjort sex mål. Dessutom ett ligamål mot Arsenal. Känns som en ny NGog denna säsong. Han har fortfarande mycket att lära, men utvecklas i rätt spår.

Måste säga att det var kul att se Joe Cole måla mot Bukarest. Röda kortet & straffmissen sänkte Coles början av karriären på Merseyside väldigt mycket, men efter mål i både Carraghers testimonial och i Europa League nyligen, bäddar det gott.

Vi ska notera att det inte är världens bästa motstånd vi spelat mot, upp till bevis mot Man U. Lucas gjorde ett fint mål mot Steaua också, trodde nästan Gerrard hade hoppat in med en Lucas nummer 21-tröja när han dundrade in 3-1.

Joe Cole är tillbaka efter avstängning och förväntas starta. Dirk Kuyt är borta i 3-4 veckor till, medan Fabio Aurelio fortsatt dras med sin hälskada.

Manager Roy Hodgson inför matchen: "Jag ser fram emot detta. Det är en stor match och ett tufft möte. Många människor har under åren blivit glada när vi gjort bra ifrån oss mot Man U - låt oss hoppas det inte kommer att bli annorlunda denna gången. Jag vet hur mycket detta betyder för supportrarna, matchen kan jämföras med Juventus-Inter, intresset är enormt, inte bara i städerna, utan över hela landet. Rivaliteten är stor, en match det talas mycket om runt i världen eftersom klubbarna är så pass stora utanför England."

Liverpools trupp enligt PremierLeague.com: Pepe Reina, Glen Johnson, Jamie Carragher, Martin Skrtel, Daniel Agger, Paul Konchesky, Lucas Leiva, Christian Poulsen, Joe Cole, Maxi Rodriguez, Steven Gerrard, Milan Jovanovic, Fernadno Torres, Brad Jones, Raul Meireles, Dani Pacheco, Ryan Babel, David NGog, Sotirios Kyrgiakos.

Trolig startelva enligt skribenten: Pepe Reina, Glen Johnson, Jamie Carragher, Daniel Agger, Paul Konchesky, Lucas Leiva, Raul Meireles, Joe Cole, Steven Gerrard, Milan Jovanovic, Fernando Torres.

Vilket lag tror du att Roy Hodgson väljer att starta med? Logga in, kommentera och dela med dig av dina åsikter.

Kommentarerna
"Det spelar ingen roll hur det gått för lagen tidigare, det är trots allt ändå säsongens största match. Det är alltid den matchen som du ser fram emot att få spela. Atmosfären kommer att vara magnifik och alla spelare kommer att vara taggade till tusen." - Ryan Giggs.

"När jag är ute och rastar min hund så kommer det alltid fram fans som vill önska lycka till. Särskilt inför stormatcher som mot Manchester United. Man förstår vad dessa matcher betyder för dem eftersom vi har varit arga rivaler i många år. Att slå Man U betyder allt." - Fernando Torres.

Statistik
* Ryan Giggs gör vid spel sin 39:e (!) match mot Liverpool. En enorm siffra för walesaren.
* Domaren har under de sju senaste matcherna delat ut sex röda kort.
* Liverpool har bara vunnit en av sina 11 senaste ligamatcher på bortaplan. Åtta mål gjorda på 14 matcher, fyra av dem kom mot Burnley.
* Roy Hodgson har bara förlorat en av sina nio senaste matcher som Liverpool-tränare. Man City (3-0).
* Man United har gjort tio mål på sina tre senaste hemmamatcher.
* Nemanja Vidic har blivit utvisad tre gånger mot Pool i PL – flest gånger för en spelare mot ett lag.
* Sir Alex Ferguson kommer göra sin 49:e ligamatch mot Liverpool sedan han tog över som tränare för United i november 1986. Han har vunnit 21, spelat oavgjort i 11 och förlorat 16 av matcherna.
* United har bara förlorat en av de 13 senaste på OT. Det var när Chelsea kom på besök och Joe Cole gjorde ett av målen i 2-1 vinsten för London-klubben.
* Peter Beardsley för Liverpool i september 1990 och Stan Pearson för United i september 1946 var de två senaste spelarna för respektive lag att göra ett hat-trick i en match mellan klubbarna.
* Senaste LFC-spelare att göra hat-trick på Old Trafford var Fred Howe i november 1936.
* Michael Owen, som imorgon sitter på bänken för Man U, var senaste spelare för Pool att göra två mål mot United i en ligamatch.
* Liverpools största vinst var inte 4-1 segern 2009, vi får gå tillbaka ända till november 1936 då Red Devils fick se sig krossade med 5-2.
* LFC har bara gjort ett mål på bortaplan i första halvlek 2010. Fernando Torres var senaste målskytt mot United, på OT i mars.

Övrigt
Matchen sparkas igång klockan 14:30 och visas LIVE på Viasat Fotboll. Studiosnacket startar redan en halvtimme tidigare. Morgondagens domare är Howard Webb, som bara dömt en match sedan VM-finalen mellan Holland och Spanien. Webb dömde ligapremiären mellan Tottenham och West Bromwich, då delade han ut tre gula kort.

Webb dömde även förra säsongens möte mellan Liverpool och Man United som slutade med en 2-1 seger för motståndarna. HW assisteras av Darren Cann & Mike Mullarkey medan Mark Clattenburg är fjärdedomare.

Glöm inte som medlem att delta i vår resultattävling och ha chansen att vinna en Welcome Joe t-shirt. Klicka HÄR för att lämna ditt resultat (måste vara inloggad). LFC-tipset i samarbete med Betsafe lämnar du HÄR.

I nästa artikel av vår Big Match Build Up finner du en intervju med en LFC-legend, han har inför matchen svarat på frågor om startelvan, resultat, rivaliteten mellan lagen, egna anekdoter och mycket mer. Håll utkik på startsidan.

  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
Stöd våra sponsorer