Man U-LFC: Positionskollen

Bild till nyheten Man U-LFC: Positionskollen
En resa till Manchester står på schemat och motståndet kallar sig ”The Red Devils”. Men deras riktiga lagnamn är Manchester United. Ett lag som de senaste åren har lyckats gå ifatt Liverpool med antalet vinster av den engelska ligan. Nu är det dags för drabbning ännu en gång och vi börjar med att jämföra lagens lagdelar i det vi kallar för positionskollen.

DEFENSIVEN

Uniteds förstemålvakt höjer onekligen snittåldern i laget avsevärt då Edwin Van Der Sar är hela 39 år gammal. Men åldern till trots är den holländske målvakten fortfarande en spelare av hög klass och är ett givet förstaval mellan Manchesters stolpar. Det som talar mest för Van Der Sar är hans stora rutin och oerhörda lugn som han inbringar i laget. Efter att ha spelat i Fulham som första val och en övergång till United 2005 så har holländaren blivit en av de stora favoriterna hos Uniteds fans.

För Liverpools del är det inte ett snack om saken vem som är klubbens främste målvakt, nämligen den 188 cm långa och 92 kg tunga spanska fantomen, Pepe Reina. Efter sin fenomenala match mot Birmingham förra helgen så rankas Reina som en av världens bästa målvakter av de flesta i Premier League och även en del röster ifrån övriga Europa. Ett fantastiskt spel längst linjen och sina ofattbara reflexer gör att det lite sämre spelet i luften lätt glöms bort. Förra säsongen blev Reina utsedd till Liverpools bäste spelare av fansen här på liverpoolfc.nu då han var en av få som presterade på topp nästan hela förra säsongen och han ger alltid Liverpool en stor säkerhet bakom sina backar.

De engelska lagen är väl kända ute i Europa för sitt hårda defensiva spel och den största anledningen till det är de kraftfulla backlinjerna som majoritet av Englands lag använder sig av. Lagen som kommer göra upp om tre poäng i söndagens match på Old Trafford är de lag som har haft de bästa försvarslinjerna i England igenom tiderna. De två ord som definierar de båda lagens backlinjer är disciplin och beslutsamhet.

Spelaren som verkligen ger dessa två ord ett ansikte är Jamie Carragher. En egen produkt som tar fotbollen på större allvar än döden och han visar det i varje match ända sedan han drog på sig den röda tröjan för första gången. Han blir mer och mer utmanad av de andra mittbackarna som Hodgson förfogar över där min närmste tanke går till Agger och Skrtel. Detta är tre backar som alla ofta presterar på topp och ger mittfältet en stor trygghet bakom sig. Dock är Liverpools svaghet i försvaret sin ytterbackar. Både Johnson och Konchesky är två offensiva backar där det defensiva spelat är de bådas svaghet.

En större bred och en mer ihop spelad backlinje står United för. Ända sedan 2006 har United mer eller mindre spelat med samma startspelare på backsidan med spelare som Ferdinand, Vidic, Evra och Wes Brown. Stora backar både som mittbackar och ytterbackar gör att försvaret är en av de störta skrämsel faktorerna United har. Men storleken är inte bara för syns skull utan den används även väl för att både stänga av vinklar och trycka bort motståndaren från det egna straffområdet.

Med tanke på den jämna statusen på backlinjerna, där visserligen United har en liten marginals fördel, så kommer kampen om defensiven inte avgöras här utan det görs till största delen på målvaktssidan där Liverpool har ett större övertag och poängen går till Liverpool.

1 – 0 Liverpool

MITTFÄLTET

Tittar man på båda lagens startuppställningar i sina tidigare matcher så kommer Liverpool ha ett numerärt överläge på mittfältet då man spelar med fem mittfältare och United har en mer klassisk uppställning med fyra spelare.  Liverpool spelar med en mer uppdelad uppställning på mittfältet då man brukar använda sig av två stycken defensiva spelare som ska koncentrerar sig mer på att vinna boll och bryta ner spelet. Sedan använder man sig av tre stycken mer offensivt lagda spelare där de båda kantlöparna ska mota mycket inlägg och ta löpningar snett inåt plan och där den centrala spelaren, som oftast spelas av Gerrard, ligger tätt bakom anfallaren och ska ge mer understöd och vara länken mellan mittfält och anfallare.

United spelar med en mer rak mittfältslinje med två kantlöpare och två centrala spelfördelare, där tanken är att de båda kantlöparna ska jobba lika hårt defensivt som offensivt. Den största saknaden för United på sin kantlöpare är dock bredden. De enda renodlade kantlöpare som finns i laget är Valencia, Nani och Obertan. Och den första nämnde av de tre kommer inte medverkar i söndagens match då han olycklig bröt benet i Manchesters Champions League match i veckan. Valencia är deras bäste yttermittfältare och tanken var när man värvade honom förra säsongen att han skulle försöka fylla igen hålet efter Ronaldo. Han har gjort det mycket bra, dock så producerar han inte lika mycket mål som portugisen, men han gör väsentligt mer assister. En stor saknad av denna spelaren kommer vi se på söndag.

Liverpool får tillbaka Joe Cole, som förmodligen kommer gå rakt in i startelvan, efter sin avstängning som han fick under sin premiär match mot Arsenal och det kommer ge Liverpool ett rejält lyft. Man har fått in en ny spelare i Meireles som spelar ett spel med harmoni och total bollkontroll och som presterar bäst i sin box-to-box roll och som kan ge Gerrard ett rejält understöd.

Med tanke på Uniteds avsaknad av sin bäste yttermittfältare och att Liverpool fått in två stycken nya namn starka namn på mittfältet så faller Manchester laget precis på mållinjen även i denna fight. Trots sin otroligt starka centrala mittfält så faller man bort pga av sina kanspelare.

2 – 0 Liverpool

ANFALLET

Två av världens bästa forwards kommer att finnas på plan i matchen då jag självklart refererar till Wayne Rooney och Fernando Torres. Båda två är starka som oxar och har otroligt bra balans och bägge är välkända för sina fantastiska målsinnen.  Förra säsongen skrapade Rooney ihop 26 mål på 32 matcher vilket gjorde att han var med och fightades om att vinna målligan i Premier League, men där han föll snöpligt i sista omgången då Drogba slog till med en hej dundrandes mål kalas den sista matchen och Wayne fick nöjda sig med en andra plats.

Torres var förra säsongen väldigt skadebenägen vilket gjorde att han endast kunna delta i 22 av Liverpools matcher. Men trots sin skadefrånvaro lyckades han göra hela 18 mål på dessa matcher. Någon chans på att vinna målligan var det inget tal om men att vara en av de spelare som hade bäst målsnitt per match, där låg han bland de abslout bästa.

Denna säsong har däremot inte varit en höjdare för någon av de båda världsstjärnorna. I uppehållet mellan de två säsongerna i England så utspelades det ett VM slutspel nere i Sydafrika där de båda spelarna länder fanns med och slogs om bucklan. Båda spelarna fick förtroendet i deras respektive landslag men båda två gjorde ett mer eller mindre misslyckat VM. Dock gick Torres där ifrån med VM bucklan i handen. Även starten på denna säsong har inte börjat som de hade hoppats på och kanske är detta matchen att ändra på den negativa trenden för någon av spelarna. Eller kanske till och med båda.

Bakom Torres har Liverpool inte särskilt mycket att välja bland. Den enda renodlade anfallare som finns som Torres backup är David Ngog, den 21 åriga fransmannen som har startat säsongen på ett sätt som har förbluffat oss alla med många mål och många fina prestationer. Dock är Ngog fortfarande lite för ung och för oerfaren för att kunna vara första valet som backup på anfallsplatsen i ett lag som skall vara ett av världens bästa.

Däremot har United lite fler alternativ att välja mellan, både unga som äldre. Med tanke på att Manchester oftast spelar med två anfallare i startelvan så har är Berbatov det mest naturliga valet brevid engelsmännens främste anfallare. Även ifall man måste göra ett byta eller någon av spelarna är skadade så finns det bra med backup bakom dessa två spelare. Vill man har erfarenhet så sätter man in Owen. Vill man har lite mer nytt blod på plan och lite mer spring i benen så finns både ”Den lille ärtan” Javier Hernandez och den italienske Federico Macheda.

Med tanke på den större bredden och mixen mellan både erfarenhet och framtidslöfte så är det United som tar sin första poäng i den ärorika positionskollan.

2 – 1 Liverpool

KANTSPELET

Som jag skrev tidigare så har United sin största stjärna på kanterna, Antonio Valencia, skadad. Men detta stoppar inte United ifrån att kunna visa upp flera fina namn ute på kanterna. Dock är det inte bara mittfältare som detta handlar om utan det är även de framflygande ytterbackarna som skall betygsättas och här har United flera namn att kunna visa upp. Men de är inte ensamma om kunna ge kantkampen en match då Liverpool har många bra yttermittfältare och många alternativ på fler platser.

Ytterbackarna i Manchester laget är av yppersta världsklass. Det är framförallt de startande ytterbackarna som ger laget ett lyft och de heter Wes Brown och Patrice Evra. Den sistnämnde av dessa spelare är även kapten i det franska landslaget, som visserligen floppade stort under sommarens VM slutspel. Starka ytterbackar är något United vill få fram och det är precis vad de lyckats få med dessa spelare, men Wes Brown har visserligen drabbats mycket av skador de senaste åren.

Bakom dessa finns de två brasilianska tvillingarna som endast är 20 år gamla men som verkligen visar stort hjärta på plan och har gjort flera bra framträdande. Högerbacken av de båda bröderna, Rafael, är den av dem som gjort både flest och bäst framträdande på plan. Alla dessa fyra spelare underlättar väldigt för spelarna framför i det offensiva spelet. 

Liverpool har väldigt många namn man kan använda ute på sina kanter då det finns på backsidan Konchesky, Aurelio (skadad), Johnson, Kelly och Agger. Sedan på mittfältet hittar man spelare som Maxi, Kuyt (skadad), Babel, Jovanovic. Detta är spelare som alla kan tänkas spela i en startelva för LFC på söndag, förutom de spelare som är skadade. Det finns ännu fler alternativ som man kan spela med på kanterna så som Gerrard och Cole. Dock känns det som att det finns många namn att tillgå men att inte riktigt alla håller den klass ett topp lag i Premier League måste hålla.

Men laget som tar poäng i denna sekvens av positionskollen är Liverpool, då deras mångfald på spelare på kanterna gör att det finns många olika stilar att tillgå och med tanke på att Valencia är skadad inför söndags match så tappar United alldeles för mycket på sitt eget kantspel.

3 – 1 Liverpool

FASTA SITUATIONER

En match kan ändras på 2 sekunder från en total dominans från det ena laget till ett komplett övertag för det andra. Och en av de vanligaste faktorerna till en sådan här förändring är just fasta situationer. Det kan vara allt ifrån en frispark, en straff, en hörna eller kanske till och med ett inkast. Det kan generare i mer kraft för ett av lagen eller till och med ett mål.

Dessa situationer är något som Liverpool haft problem med på senare tid, både offensivt sätt och defensivt. Faktum är att majoriteten av de insläppta målen som kom förra säsongen var just på fasta situationer. Spelarna kom fel i positionerna, tappade markeringar och det ledde oftast till mål i fel kasse för vår del. Torres är en av de få spelare som ofta får pannan rätt på bollen och bollen på mål. Men det finns en till som i offensivt syfte gör det mesta rätt i luftrummet efter en fast situation, och honom kommer vi nog få se på bänken på söndag, nämligen Kyrgiakos. Han är en spelare som ofta kommer in först i närkamperna och är sten hård i luften.

När det kommer till frisparkar och hörnar är det allt som oftast vår kapten som står för tillsagen. Gerrard har en fantastisk högerfot som ofta träffar rätt och ofta hittar vägar förbi sina motståndare. Tyvärr finns det inte någon bra vänsterfot som är en given andra frisparksläggare. Men den som är närmast bakom Gerrard som frisparksläggare är Daniel Agger. Detta är en spelare som går mer på kraft en placering, och det med rätta, då han skjuter som en häst sparkar. Dock är träffsäkerheten ungefär 50/50 chans på att bollen ens träffar mål.

Manchester United är också ett lag som hade problem med att försvara sig mot fasta situationer förra säsongen men som med tiden fick mer ordning på markeringarna och lyckades täppa igen mera mot slutet på säsongen. I de offensiva situationerna är United sylvassa då de har spelare som är väldigt säkra på huvudet nämligen Vidic och Ferdinand. Och sedan Ronaldo gick till Real, som var ”The red devils” förste frisparksskytt, så har Nani tagit över den rollen och gjort det bra. Även Rooney ställer sig bakom bollen vid vissa tillfällen och även han har en bra träff på bollen.

Så för oss Liverpool fans så får vi hoppas att hörnor och frisparkar är situationer vi kommer se väldigt lite av på egen planhalva på söndag då United är det starkare laget i detta avseende.

3 – 2 Liverpool

SLUTGILTIGA SEGRARE:

Liverpool  3 - 2

Positionskollen har nu nått sitt slut och när vi kollar över siffrorna ser vi att Liverpool är det lag som går ut som segrare ur denna kamp. Men som alla vet så är fotboll en sport som är helt omöjlig att veta på förhand hur en match ska sluta, men förhoppningsvis så får vi se vårt lag som segrare efter kampen på Old Traffords gröna fält.

Big Match Build Up inför Man United - Liverpool hos den svenska supporterklubben fortsätter senare i dag med Matchen i Matchen av Daniel Wiklund. Införrapport kommer strax därefter.

  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
Stöd våra sponsorer