Inför: Liverpool FC – Steaua Bukarest FC

Bild till nyheten Inför: Liverpool FC – Steaua Bukarest FC
Gruppspelet till Europa League står äntligen vid portarna till Anfield och väntar på att få sparkas igång ännu ett år. Liverpool, som så ofta på senare år presterat väl ute i Europa, stoppades i semifinalen i fjol i samma turnering. Dock satsas det på en större framgång detta år i turneringen och det första hindret på vägen dit är det rumänska laget, Steaua Bukarest FC.

Liverpool kommer till matchen med ett kryss i sin senaste match, men som lika gärna skulle kunnat sluta med förlust ifall man inte hade haft ”fantomen” Pepe Reina i målet. En match som inte heller gav särskilt mycket till underhållningsvärde för oss supportrar under den röda fanan.

Även motståndarlaget stod i sin förra match för en insats som inte var till deras egna favör då de gick poänglösa ur kampen med en uddamåls förlust, vilket gör att båda lagen är revansch sugna för att kunna gå till sängs på torsdags kvällen med en vinst i bagaget.
Lagen har mötts två gånger tidigare och båda mötena var under samma säsong, 2003/04, och det var även då Euro League. Fast på den tiden hette turneringen UEFA cupen.

Möten igenom tiderna:
Liverpool – Steaua Bukarest 1-0
Steaua Bukarest – Liverpool 1-1

Liverpool
Ligainledningen har inte varit vad vi alla hade hoppats på då man efter fyra matcher endast har lyckats skrapa ihop en vinst, och den kom mot West Brom i den tredje matchen på hemmaplan. Två matcher har slutat lika och en har slutat med förlust.

Men något som kännetecknat Liverpool de senaste åren är bra resultat och placeringar i Europa spel trots något sämre prestationer i ligan. Laget lyckades allt som oftast att samla styrkorna till Champions League matcherna, med en viss reservation för fjolårets prestation, och tagit sig långt in i turneringens slutskede.

Spel i Europa League är inget som Liverpool är särskilt vana vid, bortsett från förra året. Men en som verkligen vet hur det går till i Europas andrarankade turnering är Roy Hodgson då han förra året tog Fulham till en av finalplatserna. Så samspelet mellan ett CL erfaret lag och en EL erfaren manager kommer nu få mötas med sina kunskaper.

Snacket denna vecka har mest handlat om Pepe Reinas fantastiska insats mot Birmingham där flera spelare, från båda lagen, har kommenterat Reina till att vara en av världens bästa spelare, om inte DEN bästa som Cameron Jerome från Birmingham sa efter matchen.
Det spås att Hodgson nog kommer vila två av våra spanska spelare i den första gruppspelsmatchen, nämligen Torres och Reina.

Den förstnämnda kommer förmodligen vila så han är på topp mot Manchester United till helgen och även så att Hodgson får se mer av Ngog eller Babel, eller båda, på anfallet. Reina väntas få sitta på grund av att Jones skall få göra sin debut och öka sin matchform.
Vad vi förmodligen kan vänta oss i startelvan är vår nye portugis, Raul Meireles, som gjorde en piggt och fullt godkänt inhopp i helgens kryssmatch mot Birmingham.

På skadelistan hittar vi Dirk Kuyt som väntas vara borta runt en månad efter att ha skadat axeln på en träning med det holländska landslaget och även Fabio Aurelio är borta men väntas vara tillbaka redan den 2 oktober.

Roy Hodgson inför matchen: “Det är upp till mig att välja ett lag som i första hand ska vinna matchen och även kunna ge vissa av spelarna lite vila till Manchester United matchen på söndag en väl behövd vila.”

”Jag kommer att använda matcherna i Europa League och Carling Cup för att kunna få en bättre insikt på vilka spelare som kan spela i laget och vilken vår bästa elva verkligen är.”

”Alla i landet förstår att lagen som spelar antalet matcher som vi gör måste ändra i truppen för att alla spelare måste orka spela. Men vad jag verkligen inte förstår är att varje gång man ändrar i laget och man inte vinner matcher så blir valet av spelare kritiserat efteråt.”

Liverpools trupp enligt uefa.com:
Målvakter - Brad Jones, Pepe Reina, Martin Hansen, Peter Gulacsi.
Försvarare - Glen Johnson, Paul Konchesky, Daniel Agger, Fábio Aurélio, Sotirios Kyrgiakos, Danny Wilson, Jamie Carragher, Stephen Darby, Martin Kelly, Steven Irwin, Martin Skrtel, Daniel Ayala, Jack Robinson.
Mittfältare - Raúl Meireles, Steven Gerrard, Joe Cole, Daniel Pacheco, Maxi Rodriguez, Lucas, Jay Spearing, Christian Poulsen, Jonjo Shelvey, Tom Ince, David Amoo.
Forwards - Fernando Torres, Milan Jovanovic, Dirk Kuyt, Ryan Babel, David N’Gog, Nathan Eccleston.

Trolig startelva enligt skribenten:
Brad Jones
Martin Kelly, Sotirios Kyrgiakos, Jamie Carragher, Paul Konchesky
Lucas, Raul Meireles
Maxi, Joe Cole, Ryan Babel
David Ngog

Steaua Bukarest FC
Det rumänska laget som det gångna året endast mäktade med en fjärde plats i den inhemska ligan är, trots sin ligaplacering, vana vinnare och vana vid framgång. Den största eran i klubbens historia kom i slutet av 1980-talet då man stod som slutgiltiga segrare av Europacupen för mästarlag (Champions League) år 1986 och man vann även Europeiska supercupen året efter. Faktum är att Steaua Bukarest lyckades att ta sig till final i Europacupen för mästarlag 1989, men förlorade dock matchen och fick nya sig med en andra plats.

Klubben gick under åren 1986 till 1989 obesegrade i hela 119 matcher i den rumänska högsta divisionen.  Dock har klubbens dominans inte speglat av sig lika hårt på 2000 talet då man endast vunnit tre titlar i alla turneringar, då alla pokaler spelades in i den inhemska ligan.

Med en medelålder på 24 år och med majoriteten rumänska spelare är Steaua Bukarest ett väldigt oerfaret lag ute i Europa, både på klubblagsnivå samt internationell nivå. Antingen är detta lagets akilleshäl eller kan det, rent utav, vara lagets största vapen då motståndare har svårt att veta var de har Bukarest och även att de unga spelarna är helt orädda.

I kvalet till gruppspelet så var det Grasshopper-Club från Schweiz som Bukarest var tvungna att vinna över. Matcherna mellan de båda lagen var jämna och båda mötena slutade med vinst för det hemma spelande laget med 1-0 på resultat tavlan. Den andra matchen som spelades på ”neutral mark”, nämligen i Schweiz, gick till straffar och det var där som Steaua Bukarest drog det längsta strået och kvalificerade sig för gruppspel.

Ilie Dumitrescu inför matchen: ”Det är en väldigt tuff grupp, det måste medges. Men vem skulle inte vilja spela på Anfield? Detta är vår största utmaning.”

Steaua Bukarest FC 5 senaste matcher:

Unirea Urziceni – Steaua Bukarest 1 – 0
Steaua Bukarest - FC Timisoara 1 – 1
Grasshoppers – Steaua Bukarest 1 – 0
FC Vaslui – Steaua Bukarest 0 – 3
Steaua Bukarest – Grasshoppers 1 – 0
Steaua Bukarest - Victoria Branesti 2 - 1

Steaua Bukarest FC trupp enligt uefa.com:
Målvakter - Ciprian Tătăruşanu, Cezar Lungu.
Försvarare - Ifeanyi Emeghara, Octavian Abrudan, Florin Gardoş, Iasmin Latovlevici, Novak Martinovic, Geraldo, Éder Bonfim, Valeriu Lupu
Mittfältare - János Székely, Mihai Răduț, Cristian Tănase, Alexandru Lazăr, Bănel Nicoliţă, Stanislav Angelov, Ricardo Gomes, Eric Bicfalvi, Iulian Apostol, Alin Dorinel Tosca, Cosmin Matei.
Forwards - Pantelis Kapetanos, Ionuț Năstăsie, Romeo Surdu, Bogdan Stancu.

Trolig startelva enligt skribenten:
Ciprian Tătăruşanu
Ifeanyi Emeghara, Octavian Abrudan, Iasmin Latovlevici, Geraldo
Mihai Răduț, Cristian Tănase, Stanislav Angelov, Eric Bicfalvi
Romeo Surdu, Bogdan Stancu

Spelare att hålla koll på:
Bogdan Stancu – En anfallare som kommer från Steauas egna akademi och är idag 23 år gammal. Det var även han som gjorde Bukarest enda mål i kvalomgången mot Grasshoppers, under ordinarie speltid. Debuterade i Rumänska landslaget 2007 då han var endast 20 år gammal.

Stanislav Angelov – 32 åringen som ska sätta sin prägel på spelet med sin ålder och erfarenhet i mittfältskampen. Spelar i det Bulgariska landslaget och har gjort det de senaste fyra åren och han gjorde faktiskt sin debut mot just Rumänien. En hårt arbetande mittfältare som ska försöka förstöra Liverpools spel.

Statistik
* Liverpool har möt rumänsk motstånd i 11 matcher och de har slutat enligt följande V:8, L:2, F:1. (Hemma: V:3, L:1, F:0)
* Steaua har mött engelskt motstånd i 12 matcher och de har slutat enligt följande V:4, L:3, F:5. (Borta: V:0, L:2, F:4)
* Liverpool har vunnit sina fem senaste Europa matcher, den senaste förlusten var mot Atletico Madrid i semifinalerna förra säsongen.
* Liverpool har vunnit sina sex senaste Europa matcher på Anfield, den senaste förlusten var mot Fiorentina förra säsongen under gruppspelet i Champions League.
* Liverpool har inte förlorat på de senaste 10 matcherna i Europacupen eller UEFA Europa League på Anfield då den senaste förlusten var mot Celtic 2003 efter siffrorna 0-2.
* Steaua Bukarest är utan vinst de senaste fyra matcher på bortaplan i Europaspel de deras senaste vinst var mot Saint Patricks Athletic FC med 2-1 förra säsongens kval.

Övrigt
Matchen startar 21.05 svensk tid och den visas på TV4 Sport där sändningen startar redan 21.00. Domare är César Muñiz Fernández från Spanien. För dig som inte har TV4 Sport så kan du även streama matchen, för mer information, kolla in vår streamingguide på startsidan.

  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
Stöd våra sponsorer