Carra: Klivet upp till världsback 2004-2005

Bild till nyheten Carra: Klivet upp till världsback 2004-2005
Carragher temat fortsätter idag med att berätta om Carras fortsatta karriär från säsongen 2004/2005 där han innan hade haft massor av olika positioner. Nu skulle en spanjor från Valencia ta tag i Jamie Carraghers karriär med att flytta in honom som ordinarie mittback. Och det skulle inte bli vilken mittback som helst, utan en som supportrarna skulle ta till sig än närmare hjärtat.

2004 kom så spanjoren Rafael Benitez anlände. Benitez slog ett slag i två saker, göra sig av med den nu skadedrabbade Henchoz och sätta in Carragher i mitten. Carra var och har aldrig varit känd för sin snabbhet, utan snarare för sina ledaregenskaper och killen från Bootle skulle nu under Rafa ha en egen och viktig roll i laget, där han skulle få dirigera försvaret från den centrala delen och där hans svaga punkter inte lyste fram på samma sätt.

Den andra punkten Benitez slog igenom var att ha en fast backlinje utan rotation, förutom när skador förekom. Carragher spelade samtliga matcher i Premier League denna säsong bredvid Hyypiä, dessa tillsammans med Finnan och Riise skulle utgöra en mycket stabil backlinje.

Framför allt var det här säsongen Jamie Carragher skulle slå igenom på allvar, då hans, ledaregenskaper, karaktär och hjärta för klubben skulle få ut sin rätt. Med förtroendet som vice-kapten och en fast roll i startelvan så växte Jamie med ansvaret och hans huvudmatch i karriären skulle bli den 25 maj 2005. Trots stora misstag i första halvlek mot Milan så skulle resten av matchen känneteckna det vi alla älskar honom för.

Hans ’never say die’ attityd då han trots kramper flera gånger i förlängningen vägrar att bli utbytt och fortsätter slänga sig och blockera skott och tackla – framför allt var han den som var först framme vid Dudek för att fira efter att polacken räddat den avgörande straffen! Han blev även framröstad som Player of the year i Liverpool av fansen den säsongen. Det blev också totalt 56 framträdanden varav 38 var i ligan för vice-kaptenen denna ärofyllda säsong.

Säsongen 2005/2006 höjde han sig ytterligare vad det gäller framträdanden. Han gjorde 57 stycken totalt varav 36 var i ligan. Han gjorde även ett mål i Europa-spelet vilket var första målet i klubben sedan säsongen 98/99 så detta var en ovanlig säsong i det hänseendet. I slutet av denna säsong skulle Carra komma att ta en titel till.

Man var i FA-cup final mot West Ham och allt började som en mardröm för nummer 23. Han gjorde ett självmål i den 21 minuten. Trots detta slutade matchen 3-3 och Liverpool vann den på straffar så det blev ytterligare en medalj för Carra att ställa i prisskåpet.

Säsongen efter, dvs 2006/2007 gjorde Carra mål i ligan på och detta var Carras fjärde mål under sin karriär i Liverpool. Carra slog ytterligare ett klubbrekord. I den andra semifinalen i Champions League mot Chelsea gjorde han sin 90:e match för klubben i Europa vilket är mest av alla spelare någonsin i Liverpool.

Denna säsong gjorde han dock bara 51 framträdanden och 35 av dem var i ligan. Han röstades även fram som Player of the year av fansen för andra gången.

På sommaren valde Carra även att pensionera sig från landslaget trots förbundskaptenen Steve McClarens försök att övertala honom att fortsätta. Han var missnöjd med positionerna han fick spela i landslaget och tänkte ägna all sin tid åt Liverpool i stället.

Säsongen 2007/2008 nådde Carra sin match nummer 500 i den röda tröjan och placerade sig på nionde plats strax bakom Alan Hansen i totala framträdanden i Liverpool. I februari denna säsong inträffade en incident utanför planen också.

Carra arresterades den 28 februari och anklagades för misshandel utanför en skola nära sitt hem i Crosby. Hur det egentligen var med detta kom aldrig fram eftersom Liverpool lade locket på. 55 framträdanden blev det denna säsong varav 35 i ligan.

I början på säsongen 2008/2009 släppte Carra sin självbiografi och detta skulle bli en spännande säsong för klubben. Man var med och slogs om ligatiteln ända till slutet av säsongen men förlorade den med några få poäng till Manchester United. Carra deltog i alla matcher i ligan denna säsong och det blev totalt 54 framträdanden. Han gjorde även ett mål i ligan vilket var det senaste målet Carra gjorde för klubben också.

2009/2010 som var den senaste säsongen startade Carra väldigt trögt och många ifrågasatte om han verkligen skulle vara kvar i startelvan. Den 25 oktober 2009 gjorde han en jättematch mot Manchester United och tystade sina kritiker. Han visade att än var inte gubben slut och att han har mycket kvar att ge.

Carra tog även ett rött kort mot Fulham den 31 oktober vilket var det första röda kortet för honom på mer än sju år. Den 19 december gjorde Carra match nummer 600 för klubben. Det blev totalt 53 framträdanden varv 37 i ligan.

Det var även denna säsong han gjorde comeback i landslaget lagom till VM i Sydafrika. Fabio Capello behövde inte övertala honom speciellt mycket och den största anledningen var att England hade så många skador i backlinjen. I slutet av turneringen pensionerade han sig igen och sade att nu ska han bara satsa på Liverpool i framtiden.

Carra har just inlett säsongen 2010/2011 och deltagit i sex matcher hittills denna säsong. Senare idag fortsätter vi Carra temat med hyllningarna från andra storheter till honom.

Skriven av: Alexander Dohlmar och Daniel Wiklund

  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
Stöd våra sponsorer