Intervju: Hur pass bra är Raul Meireles?

Bild till nyheten Intervju: Hur pass bra är Raul Meireles?
27-årige portugisen Raul Meireles ritade igår på ett fyraårskontrakt för Liverpool. Meireles sa att det var en dröm att få komma till England – men hur bra är han egentligen?

Den svenska supporterklubben har intervjuat Luis Alter som följer den portugisiska ligan varje dag. Alter känner till det mesta från Portugal och har bra koll på så vare landslagsspelarna till de bästa talangerna. Längre ner i artikeln hittar du ytterligare fakta om Liverpools senaste tillskott.

Vad är Meireles för typ av spelare? Styrkor och svagheter?
- Raul är en slitvarg skulle jag vilja säga. Hans bästa styrka skulle jag vilja säga är hans inställning, att ge alltid 100 procent! Sedan så är han en skicklig passningsspelare, och även en bollvinnare på mittfältet. Svagheten han har som jag alltid retat mig på hos honom är hans fysiska kondition.

Om det är bra att han alltid ger allt han har, så är det oroande att han inte orkar mer än 70-75 minuter per match. Sedan så har han ett temperament som kan förstöra för honom men främst för laget om det går så långt att han blir utvisad.

Liverpool tappade mycket när Xabi Alonso lämnade för Real Madrid. Man lyckades inte få tillbaka det i köpet av Alberto Aquilani, men många tror nu att Raul Meireles har det som krävs. Vad säger du, skulle portugisen kunna göra det jobbet Alonso gjorde – en typ av mittfältskreatör eller mer defensiv?

- Jag har aldrig sett Raul som mittfältskreatör, mer som en nr 8 ute på plan, alltså en box to box mittfältare. Så nej jag tycker inte att han skall ses som Alonsos ersättare. Men det skall ju också noteras att detta kan ändras, i Porto hade han en mer defensiv roll, i Liverpool så kanske han får en mer offensiv roll?

Det ryktas om att Raul kostar runt £11.5, anser du att det är ett fynd? Varför?
- 13 Miljoner € som kan bli 15 Miljoner € med diverse klausuler har FC Porto meddelat den portugisiska börsen.

Jag tror Porto är rejält besvikna, en av klubbens allra viktigaste spelare reas bort, om man jämför med vad FC Porto brukar sälja för. Men FC Porto var tvungna att sälja Raul, speciellt när man i somras köpte Moutinho från Sporting, en spelare som Raul "slåss" med om en plats i landslagets startelva.

Att påstå att det är ett fynd är kanske att ta i, speciellt när man ser att mittfältare med Rauls egenskaper och kanske något mer offensiva än han har gått för en liknande pris.

Hur är han i det defensiva spelet?
- Det är en spelare som jobbar hemåt otroligt bra och är en naturlig bollvinnare. I mina ögon så är han bättre i det defensiva än i det offensiva.

Hur pass bra och viktig var han för Porto och är för tillfället i landslaget?
- Han har ju vunnit ligan fyra år i rad (av fem sista möjliga) med FC Porto, man skulle kunna säga att han med Lucho Gonzalez (nu i Marseille) var dom två viktigaste kuggarna i laget under den tiden.

I mina ögon var han som sagt en av dem allra viktigaste spelarna, en spelare som inger trygghet för sina lagkamrater, en pådrivare när det behövs. I landslaget tycker jag inte att han är lika "viktig", med det sagt så menar jag inte på något sätt att han inte är bra i landslaget, för det är han. Han var helt klart en av dem bästa portugiserna i VM sist.

Tror du han kommer anpassa sig bra till det engelska spelet? Varför?

- Jag tror att Premier League kan vara en bra liga för honom, med tanke på att han är en "hårding" och kan spela tufft så känns det som om att han i Premier League kommer till sitt rätta.

Som jag skrev lite högre upp så är min stora fråga hur en spelare som Raul, som inte klarar av 90 minuter, speciellt ofta, i den portugisiska ligan, skall klara nu Premier League tempot. Det i sig måste vara en av hans största mål att höja nu som utlandsproffs.

Berätta lite om Rauls karriär.
- Raul är en äkta Boavista produkt, lokalkonkurrenter till FC Porto. När han nådde A-lags ålder lånades han ut till en mindre klubb som heter Aves, där hann han spela 42 matcher och mäktade med ett mål. Sedan återvände han till Boavista som 21-åring, spelade 29 matcher innan FC Porto köpte honom.

I FC Porto hann han spela 137 matcher, gjorde 15 mål. Raul spelade 26 matcher i U21 landslaget, ett mål gjorde han. I A-landslaget har han spelat 38 gånger och gjort sex mål. Det viktigaste målet kom i VM Play-Off matchen borta mot Bosnien, då hans mål mer eller mindre skickade Portugal till VM.

Slutligen, något övrigt om Meireles som du vill säga till de svenska supportrarna? Har han haft några skadeproblem genom karriären? En vanlig målskytt?
- Ni har inte köpt en spelare som är känd för att hamna ofta på målprotokollet, totalt har han gjort 15 mål för FC Porto på fem säsonger. Han är inte heller skadebenägen, inga allvarliga skador som jag för tillfället kan erminnas.

Fullständigt namn: Raúl José Trindade Meireles.
Född: 17 mars 1983 i Porto.
Längt & vikt: 179 cm – 65 kg.
Tidigare klubbar: Aves, Boavista, Porto.
Landskamper: 38 för Portugal sedan 2006 (6 mål).

Meireles var utan tvekan en av Portugals bästa spelare under sommarens VM i Sydafrika. Han spelade fyra matcher vilket motsvarar 329 minuter. Han sprang totalt 41.49km och nådde en topphastighet på 25.99 km/h.

Raul startade samtliga kvalmatcher till världsmästerskapet dessutom. Som Luis tidigare nämnde krutade han in målet mot Bosnien i slutet av kvalet vilket resulterade i att portugiserna tog sig till turneringen.

Han är känd för bland annat att ha tatueringar på större delar av kroppen. Raul gjorde sin första tatuering när han var 19 år gammal och sedan dess har de bara blivit fler och fler. Liverpool mötte FC Porto i gruppspelet till Champions League i november 2007. Meireles kom in med 65 minuter spelade. Pool vann matchen med 4-1.

Mittfältaren har också mött Arsenal, Man United och Chelsea i samma turnering. Mot sist nämnda motståndet gjorde han även mål. Raul Meireles har också spelat som vänsterback i början av sin tid för Porto.

Över till meriterna för det portugisiska landslaget igen. Meireles var uttagen till EM-truppen 2008. Han kom in som avbytare i första matchen mot Turkiet och gjorde mål nummer två i slutet av den matchen. Raul var dessutom som tidigare skrivit med i truppen till VM i sommar. Han gjorde ett av målen i Portugals målkalas mot Nordkorea när de vann med 7-0.

Meriter
Portugisiska ligan: 2005–06, 2006–07, 2007–08, 2008–09.
Portugisiska cupen: 2005–06, 2008–09, 2009–10.
Portugisiska supercupen: 2006, 2009, 2010.
Landslag: UEFA European Under-16: 2000.

  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
Stöd våra sponsorer