Inför: Trabzonspor - Liverpool

Bild till nyheten Inför: Trabzonspor - Liverpool
Liverpool har idag rest till Turkiet för att imorgon spela returmatchen av play-off till Europa League mot Trabzonspor. Steven Gerrard och Fernando Torres är bara några av spelarna som stannar hemma - detta blir svårt.

"Trabzonspor 1976 var den värsta europeiska resan. Planen hade stenar överallt. Hotellet var hemskt, vi vaknade klockan fem på morgonen av ljudet från en bondgård, maten var fruktansvärd och vi förlorade med 1-0." – Ray Clemence efter matchen som slutade med förlust (1-0).

Ett taggat Trabzon ska försöka vända ett 1-0 underläge mot ett mindre taggat Liverpool sett till förra omgångens resultat i respektive ligor. Turkarna vann mot ett av landets bästa lag, Fenerbahce med 3-2, medan Liverpool som bekant blev totalt överkörda fram och tillbaka mot Man City.

Hüseyin Avni Aker Stadion kokar, turkarna ger allt och har knappt någon röst kvar. Liverpool är utan Gerrard & Torres. Ett tidigt ledningsmål för Trabzonspor. Ett scenario som inte är på något sett konstigt, mer eller mindre mer möjligt.

Liverpool och "Büyük Haya" har tidigare mött varandra. I Europacupens tredje runda 1976. LFC förlorade borta med 1-0, men vann på Anfield med 3-0. Klicka här för att läsa allt om den matchen.

Liverpool
Totalt överkörda mot Man City. Sent kvitteringsmål för Arsenal i ligapremiären. Det kunde börjat bättre för Liverpool. Men på något sett känns det som att inledningen är typisk för hur det ser ut i klubben för tillfället. I medgång och motgång säger man, vilket gäller för oss supportrar. At the end of a storm, there’s a golden sky.

Men nu ska vi inte sörja allt för mycket. Vi ska ha i tanke att vi redan har mött enligt experternas tips för kommande säsongen, två av topp fyra lagen. En vinst mot West Bromwich på Anfield och Birmingham på St. Andrews och vi är tillbaka igen. Först ut är dock returmötet av Europa League mot Trabzonspor - en mardröm.

Fernando Torres, Steven Gerrard, Daniel Agger och Maxi Rodriguez missar morgondagens fajt mot turkiska Trabzonspor. Lägg till Javier Mascherano, som troligtvis ändå inte velat spela. Detta blir riktigt svårt, kanske till och med krävs det ett mirakel för att vi ska ta oss vidare med denna trupp.

Utan Gerrard och Torres är vi svaga. Det känner alla till. Och mot ett Trabzonspor som vann över Fenerbahce i veckan, kammade hem Supercupen med 3-0 över gånga säsongens ligavinnare Bursaspor för några veckor sedan skulle vi behövt duon till denna match.

Hodgson om skadeproblemen:
"Stevie har fått känning i ryggen, något som han har haft av och till under en lång period. Samma sak med Daniel Agger. Han lirade mot City, trots att läkaren gav oss ett annat råd. Han ville spela själv, men kände sig dålig direkt efteråt. Maxi är sjuk med magont och är helt oaktuell. När det gäller Torres så har vi tagit det här beslutet för att vi inte vill riskera honom i tre raka matcher så här tidigt på säsongen."

Liverpools trupp: Reina, Gulacsi, Hansen, Johnson, Kelly, Skrtel, Carragher, Kyrgiakos, Aurelio, Cole, Spearing, Poulsen, Lucas, Pacheco, Shelvey, Babel, Kuyt, Ngog, Eccleston.

Trolig startelva enligt skribenten: Reina, Johnson, Carragher, Skrtel, Aurelio, Kuyt, Lucas, Cole, Poulsen, Babel, N’Gog.

Jag tror att Hodgson väljer att ställa upp med följande lag i en 4-5-1 formation. Kuyt och Babel på varsin kant, Cole centralt med Lucas och Poulsen bredvid sig. David N’Gog har visat fin form i målskyttet under de senaste Europa League-matcherna och startar ensam på topp.

Jag tror även att Roy siktar på väldigt defensivt spel, där snabba kontringar i Babel, Cole och N’Gog kan vara nyckeln till eventuellt mål. Eccleston och Pacheco kan vara aktuella för inhopp med sina kvicka fötter mot ett trött turkiskt försvar.

Vilket lag tror du att Roy Hodgson väljer att starta med? Logga in, kommentera och dela med dig av dina åsikter.

Trabzonspor
För lite mer än en vecka sedan vann Trabzonspor den turkiska supercupen efter vinst mot den förra säsongens ligavinnare Bursapor med 3-0. I måndagens ligamatch mot Fenerbahce vann man som med 3-2. Trabzon hade en ledning med 2-0 redan drygt 20 minuter in i matchen, när domaren blåste av för pausvilan skrevs resultatet till 3-2 - vilket matchen även slutade.

Trabzon kunde ha utökat ledningen till 4-2 på straff i den 70:e minuten, men argentinaren Gustavo Colman missade. Detta är bara några av resultaten som gör en rädd inför returen på ett kokande stadion i Turkiet imorgon.

Vilka är Trabzonspor? Fakta, detaljer & historik:
Trabzonspor A.Ş är en klubb som spelar i den turkiska högsta ligan. Klubben kommer från Trabzon och grundades den 2:e augusti 1967.

Klubbens arena heter Hüseyin Avni Aker och har en kapacitet för 19,649 åskådare. Den förra säsongen kom Trabzon på en femteplats i Süper Lig.

"Büyük Haya" (som klubben kallas för) är en av de mest framgångsrika turkiska klubbarna genom tiderna.

Man har vunnit den turkiska ligan sex gånger (flest för en klubb utanför Istanbul), turkiska cupen åtta gånger. Totalt har turkarna vunnit 17 troféer: Süper Lig (6), Türkiye Kupası (3), Süper Kupa (Supercupen) (7) och Başbakanlık Kupası (5).

Det dröjde ett tag inom den turkiska fotbollen innan Trabzonspor grundades, 43 år sedan, alltså 1967.

Ahmet Suat Özyazici är en tränare som fick hög status i klubben när han tog över 1973. Özyazici började träna laget precis efter dem tagit sig upp ett steg i divisionerna, till 2.Lig. Under hans första säsong ledde han Trabzon till 1.Lig (nuvarande Süper Lig).

Klubben hamnade på en nionde plats under den första säsongen i högsta divisionen. Säsongen därpå visade sig dock bli betydligt mer framgångsrik. Özyazici och TZR vann ligan för första gången, och blev den första klubben utanför Istanbul att ta hem titeln.

Trabzonspor började dominera under Özyazici. Man vann dubbeln 1976-77 (ligan och cupen), efter en andra plats i ligan och en cuptrofé 1977-78 blev Ahmet ersatt av Özkan Sümer som tränare.

Sümer lyckades med att vinna ligan och Türkiye Kupasi, men ersattes säsongen efter av Özyazici igen. Tränarduon fortsatte att byta jobb fram och tillbaka, vilket gav reslutat för klubben som vann fler titlar.

Trabzon tog totalt hem sjutton troféer under Özyazici och Sümers framgångsrika period. Sex Süper Lig titlar (Özyazici - 4, Sümer - 2), tre Türkiye Kupasi (Özyazici - 3, Sümer - 0), sex Süper Kupa (Özyazici - 4, Sümer - 2, och två Başbakanlık Kupası (Özyazıcı - 2, Sümer - 0).

Över till lite historik mellan engelsmännen och turkarna. Trabzonspor vann första matchen i kvalet till Europacupen 1976-77 mot Liverpool med 1-0, men i returen förlorade de med 3-0.

Stevie Heighway, David Johnson och Kevin Keegan hade gett Pool en ledning med tre mål mot noll redan efter drygt 20 minuter spelade. Det var den enda gången klubbarna tidigare mött varandra, nu är det dags igen.

Man kan inte sluta tala om den framgångsrika tränaren, Ahmet Suat Özyazici. Turken kom tillbaka till klubben under tidigt 80- och sent 90-tal ett flertal gånger. Han lyckades dock inte göra en repris på det han tidigare åstadkommit med.

Sedan 1984 har klubben inte vunnit ligan, men de har kammat hem Türkiye Kupasi fem gånger.

Nuvarande tränaren Şenol Güneş har varit den mest framgångsrika sedan Özyazici då han vunnit Türkiye Kupasi tre gånger, detsamma för Süper Kupa och två Başbakanlık Kupası.

Truppen består till mesta dels av turkiska spelare, men även en kroat, colombian, brasilianare, guinean och en polack.

Titlar
Süper Lig (6 gånger): 1975-76, 1976-77, 1978-79, 1979-80, 1980-81 och 1983-84.
Türkiye Kupasi (8 gånger): 1977, 1978, 1984, 1992, 1995, 2003, 2005 och 2010.
Süper Kupa (7 gånger): 1976, 1977, 1978, 1979, 1980, 1983, 1995 och 2010.
Başbakanlık Kupası (5 gånger): 1976, 1978, 1985, 1994 och 1996.

Trabzonspors fem senaste matcher:
Augusti 23 – LIGAN: Trabzonspor 3-2 Fenerbahce
Augusti 19 – EUROPA LEAGUE: Liverpool 1-0 Trabzonspor
Augusti 15 – LIGAN: Ankaragücü 0-2 Trabzonspor
Augusti 7 –   SUPERCUPEN: Bursaspor 0-3 Trabzonspor
Juli 28 –       TRÄNINGSMATCH: Trabzonspor 1-0 Fortuna Sittard
Maj 16 –       LIGAN: Fenerbahce 1-1 Trabzonspor

Trabzonspors trupp: Hrvoje Čale, Arkadiusz Głowacki, Engin Baytar, Ceyhan Gülselam, Murat Tosun, Selçuk İnan, Teófilo Gutiérrez, Umut Bulut, Barış Memiş, Egemen Korkmaz, Burak Yilmaz, Tayfun Cora, Gustavo Colman, Barış Ataş, Mustafa Yumlu, Remzi Giray Kaçar, Alanzinho, Sezer Badur, Tolga Zengin, Serkan Balcı, Drago Gabrić, Onur Recep Kıvrak, Jajá, Ibrahim Yattara (kapten), Ferhat Öztorun, Bora Sevim.

Trolig startelva enligt skribenten:
O. Kivrak E. Korkmaz, A. Glowacki H. Cale S. Balci, B. Yilmaz, S. Inan Alanzinho, G. Colman, C. Gulselam, T. Gutiérrez.

Spelare som lirat i klubben:
Şenol Güneş, 58-åringen som tidigare tränat det turkiska landslaget. Güneş, tog brons med Turkiet under fotbolls-VM 2002 i Japan/Korea. Şenol spelade för Trabzonspor i 12 år, 453 matcher deltog han i och beskrivs som en ikon i Trabzon. Vinnare av ligan 6 gånger, Turkiska Cupen 3 gånger, Super Cupen 6 gånger och Chancellor Cup 3 gånger. Güneş är tillbaka i Trabzon och är nuvarande tränare.

Shota Arveladze, är en före detta georgisk målspruta som bland annat spelat för Glasgow Rangers, AZ Alkmaar och Levante. Shota är Georgiens bästa målskytt genom tiderna med sina 246 mål på 410 ligamatcher för hans klubbar samt 26 mål på 61 landskamper.

Mellan 1995 och 1997 spelade Arveladze för Trabzonspor och gjorde 46 mål på 78 matcher. För tillfället tränar georgiern det turkiska högsta divisions laget Kayserispor.

Vår svensk Fredrik Risp spelade för Trabzonspor mellan 2007-2008, han lämnade sedan för Ankaraspor BB.

Spelare som kan sätta stopp för Liverpool:

Onur Kivrak - Rapporter säger att om det inte varit för den turkiska landslagsmålvakten Volkan Demiral hade Kivrak gått rakt in och vaktat stolparna. Onur var kanske en om inte den bästa spelaren för Trabzonspor på Anfield. Kivrak räddade Joe Coles straff, gjorde en suverän räddning på Jovanovics skott från vänsterkanten bland annat. Han höll verkligen nere siffrorna, vilket ger laget en lysande möjlighet i Turkiet.

Ibrahim Yattara - född i Guinea och nyligen 30 år gammal. Yattara spelar sedan 2003 för turkarna och är dessutom lagkapten. Yattara är känd som en av de mest högst rankade yttermittfältarna i Turkiet. Han beskrivs som ett anfallsvapen då 70 procent av Trabzonspors mål går genom honom. Spaniens före detta landslagstränare Luis Aragones har sagt att Ibrahim har en spelstil lik Ronaldinho. 193 matcher, 34 mål. Trabzonspors svar på Gerrard (även om det bara finns en Stevie G).

Teófilo Gutiérrez - en målskytt av rang. Gjorde samtliga tre mål mot Bursaspor i Supercup finalen för några veckor sedan. Teófilo är en av de som ska göra målen framåt. Colombianen var inte allt för farlig på Anfield, men på hemmaplan med publiken i ryggen kan det bli andra bullar.

Gustavo Colman - 25-årige argentinaren missade straff för laget mot Fenerbahce i måndags. Man lyckades dock vinna med 3-2 och Colman är fortsatt trots allt en av Süper Ligs bästa spelare.

Övrigt
Matchen börjar klockan 19.30 och spelas på Hüseyin Avni Aker Stadion i Trabzon. Ivan Bebek från Kroatien dömer morgondagens match. LiverpoolFC.nu återkomma med fler streams till matchen strax före avspark.

Klicka här för att se matchen. Du kommer kunna klicka på rubriken ett par minuter innan start. Du behöver bara bli medlem här. Matchen visas gratis.

Tidigare matcher spelade i Turkiet:
Liverpool har fina minnen när man hör namnet Turkiet, speciellt Istanbul där man vann Champions League i slutet av maj 2005 mot Milan efter straffar.

Senast man mötte ett turkiskt lag var säsongen 2007-08, då i CL. Liverpool var illa ute tills de sista matcherna efter att bland annat förlorat mot Besiktas borta med 2-1, på Anfield käkade man upp turkarna som det vore en kebab och vann med 8-0.

2006 mötte Liverpool ett annat turkiskt lag, Galatasaray, i gruppspelet till Champions League. På Merseyside vann vi med 3-2, efter bland annat en fantastisk cykelspark från Peter Crouch. På Atatürk Stadion blev det förlust med 3-2. Robbie Fowler gjorde två mål.

Mardröm eller avancemang till gruppspelet?

  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
Stöd våra sponsorer