1976: Liverpool - Trabzonspor

Bild till nyheten 1976: Liverpool - Trabzonspor
Liverpool och turkiska Trabzonspor gör imorgon upp i play-off till Europa League, men man har även tidigare mött varandra och den svenska supporterklubben ger dig här en extra koll på det förra och enda mötet.

"Trabzonspor 1976 var den värsta europeiska resan. Planen hade stenar överallt. Hotellet var hemskt, vi vaknade klockan fem på morgonen av ljudet från en bondgård, maten var fruktansvärd och vi förlorade med 1-0." – Ray Clemence.

Den 20:e oktober 1976 på Hüseyin Avni Aker Stadium. Liverpool skulle möta Trabzonspor i den tredje rundan av Europacupen för första gången i historien. Trabzon var vid detta tillfälle helt okända och på grund av politiska skäl valde Liverpool att inte låta några supportrar åka till Turkiet.

Trabzonspor var kända att ha en typ av politiskt motiverad publik och det skulle visa sig bli tufft test för Reds. Efter en hyfsat jämn match vann turkarna trots allt med 1-0 efter mål av Ali Kamel i den 65:e minuten på en feldömd straff.

Publiken stöttade laget till seger och med en ojämn plan och en boll som levde sitt egna liv blev det svårt för Liverpool. Bollen blev för övrigt en het diskussion efter matchen då det kom fram att den inte var godkänd av UEFAs regelverk. Folk som var med under matchen har senare sagt att den såg ut som ett ägg från en anka.

Hotellet som Liverpool bodde på kritiserades också hårt. Bob Paisley sa att det var som ett ungkarlshotell, det blev aldrig tyst. Matchen sändes inte LIVE på TV, men Radio City hade skickat över några journalister som talade om via telefon vad som hände i matchen.



Phil Neal var inte med på grund av en skada. Notera att Neal efter denna match spelade 417 matcher i sträck. Ian Callaghan satte ett nytt rekord denna kväll då han gjorde sin 79:e match ute i Europa.

Trabzonspor hade bara existerat i 10 år sedan man grundades vid denna tid, de släppte inte in många mål på bortaplan vilket satte dem i förarsättet till returen på Anfield, men det gick inte som planerat för turkarna. Liverpool visade hur pass bra de egentligen var på Merseyside. Efter 19 minuter hade Pool en ledning med 3-0 då Steve Heighway, David Johnson och Kevin Keegan målat.

Stora delar av huvudläktaren innehöll hundratals Trabzonspor supportrar. Deras högljudda stämning hjälpe Liverpool folkmassan till ett crescendo av ljud.

Liverpool supportrarna var väldigt besvikna över att man hade låtit så många turkar få komma till Anfield, medan inte en enda engelsk supporter fick se sitt lag på bortaplan. Andra halvlek var mer avslagen än den första då Trabzon-spelarnas förhoppningar mer eller mindre försvunnit ur kroppen.

Liverpool gick vidare med 3-1 och vann även Europacupen för första gången samma säsong efter 3-1 i finalen mot Borussia Mönchengladbach. Det var även på detta äventyr som den berömda flaggan: JOEY ATE THE FROGS LEGS - MADE THE SWISS ROLL - NOW HE´S MUNCHIN´ GLADBACHS skapades.

Fakta hämtat hos LFCHistory.net.



  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
Stöd våra sponsorer