Inför: 1.FC Kaisersalutern - Liverpool

Bild till nyheten Inför: 1.FC Kaisersalutern - Liverpool


Liverpool spelar sin andra match för säsongen imorgon när de reser till Tyskland och Fritz-Walter-Stadion för att möta Kaiserslautern. Båda lagen spelade oavgjort i sin förra match (0-0). Ett ungt Liverpool kryssade mot Grasshoper och detsamma gjorde även Kaiserslautern mot franska FC Metz.


Förra gången de båda lagen möttes var i juli 2006. Då slutade matchen 3-2 till Kaiserslautern och Liverpools mål gjordes av Craig Bellamy samt Luis Garcia. Värt att notera från den matchen är att Pepe Reina kom in som utespelare i andra halvleken och hade även ett skott som gick precis ovanför motståndarmålet.

Roy Hodgson var väldigt nöjd efter matchen mot Grasshopper i onsdags. Han var väldigt glad över att Liverpool med en så pass ung trupp lyckats få oavgjort mot den schweiziska klubben som redan både börjat sin säsong och kunde använda sina samtliga spelare.

Kaiserslautern
Vilka är Kaiserslautern? En klubb som grundades den 2:e juni 1900. Die roten Teufel kallas även den tyska klubben för, om man översätter det blir smeknamnet ’’de röda djävlarna’’. Laget gick förra säsongen upp till Bundesliga. Kaiserslauterns arena heter Fritz-Walter-Stadion och har en kapacitet för 48 500 personer.

Arenan är döpt efter den före detta stor spelaren Fritz Walter, som enligt många är en av de största som spelat för 1.FCK. Die roten Teufel har vunnit den tyska ligan fyra gånger, senast 1998. Tyska cupen två gånger, senast 1996. Samt även den tyska ligacupen och supercupen 1993 respektive 1991.

Kaiserslautern var som störst under 1950-talet då klubben vann den tyska ligan två gånger och var även i två mästerskapsfinaler. Klubben hade även fullt med representanter i Västtysklands startelva 1954 när landet blev världsmästare.

Hela fem spelare kom från laget: Fritz Walter, Werner Kohlmeyer, Ottmar Walter, Horst Eckel och Werner Liebrich. Fem spelare i en startelva för landslaget är ett rekord för en tysk klubb. 1974 tangerade dock Bayern München rekordet.

Under både 1960 och 70-talet var Kaiserslautern ett bra lag, men man var aldrig riktigt nära att vinna ligan. Den 20:e oktober 1973 är ett datum som FCK supportrarna aldrig lär glömma. Laget mötte Bayern München och låg under med 4-1 efter 56 minuter. Kaiserslautern stog sedan för en fantastisk vändning och när domaren blåste i pipan hade klubben vunnit med 7-4.

I början av 80-talet blev laget bättre och var mer inblandade i kampen om det tyska guldet. 17 mars 1982 mötte man Real Madrid som hade vunnit den första matchen med 3-1. Kaiserslautern vann med 5-0 men åkte dock ut i semifinalen mot IFK Göteborg.

Allt tar tid, så låter en berömd mening som oftast stämmer. Det tog tid för tyskarna att ta sig tillbaka på scenen som en av Tysklands bästa klubbar. Under 1990-talet blev man för första gången sedan 1953 ligamästare, man vann även DFB-pokal.

1996 drabbades klubben för första gången av en nedflyttning. Det blev en stor sensation när laget tog sig upp säsongen efter för att sedan vinna Bundesliga 1998. Otto Rehhagel var tränare för tyskarna vid den tiden, de fick även spela i Champions League för första gången. Rehhagel som även låg bakom Greklands EM-guld 2004.

Kaiserslautern har precis som Liverpool den senaste tiden haft stora ekonomiska problem. Dock lyckades klubben ta sig upp till Bundesliga den förra säsongen.

Kaiserslauterns sex senaste matcher:
Rot-Weiß Oberhausen - 1. FC Kaiserslautern 2 - 1 (0 - 1)
1. FC Kaiserslautern - FC Union Berlin 1 - 1 (0 - 0)
Arminia Bielefeld - 1. FC Kaiserslautern 1 - 2 (1 - 0)
1. FC Kaiserslautern - Hansa Rostock 0 - 1 (0 - 1)
TuS Koblenz - 1. FC Kaiserslautern 2 - 2 (2 - 1)
1. FC Kaiserslautern - FC Augsburg 1 - 1 (0 - 0)

Kaiserslauterns trupp: Tobias Sippel, Jan Šimůnek, Leon Jessen, Bastian Schulz, Martin Amedick, Mathias Abel, Oliver Kirch, Christian Tiffert, Srđan Lakić, Chadli Amri, Iliyan Mitsanski, Manuel Hornig, Jan Morávek, Alexander Bugera, Danny Fuchs, Jiří Bílek, Rodnei, Pierre de Wit, Ivo Iličević, Florian Dick, Stiven Rivić, Marco Knaller, Marcel Correia, Kevin Trapp, Adam Nemec, Erwin Hoffer, Alan Stulin.

Trolig startelva enligt skribenten: Sippel, Dick, Rodnei, Amedick, Bugera, Schulz, Moravek, Kirch, Rivic, Hoffer, Micanski.

Spelare genom historien som du kanske känner till: Fritz Walter
, en stor ikon i 1. FCK som blev 82 år gammal. Fritz gick bort för åtta år sedan. Walter var lagkapten för det västtyska landslaget när de vann VM 1954, Fritz blev efter finalen en stor ikon över nationen. Efter kriget blev han ännu större och viktigare för både Västtyskland och Kaiserslautern. Tyskarnas nuvarande arena är döpt efter Walter. Han vann den tyska ligan två gånger och tog sig tillsammans med sitt land ett VM guld. 61 matcher, 33 mål för Kaiserslautern.

Miroslav Klose, en spelare vi flesta känner till, började sin karriär i den tyska klubben. Klose spelade för Kaiserslautern 1999 till 2004, för att sedan gå till Werder Bremen. Kaiserslautern var tvungen att sälja Klose 2004 på grund av ekonomiska svårigheter. Sammanlagt har Klose gjort fjorton mål i VM-slutspel, vilket ger honom en delad andra plats på listan över de spelare som gjort flest mål i VM genom historien.

Ronnie Hellström, 61 år gammal idag. Ronnie var under 70-talet en en av de bästa målvakterna i världen, VM 1974 var en av höjdpunkterna i karriären då Sverige kom på en femteplats. 1974 blev Hellström proffs i Kaiserslautern, där han spelade i 10 år och gjorde 266 matcher. Ronnie är en av de bästa målvakterna som spelat i klubben. Idag tillhör han en av de spelarna som var den bästa Sverige hade på 70-talet.

Hans-Peter Briegel, mittfältare som blev en av de mer kända profilerna från Västtysklands landslag under 80-talet. Bland annat ett EM-guld blev det för Briegel, han var också en viktig spelare som låg bakom sitt landslags framgång när det gick till två VM-finaler, 1982 och 1986. Spelade för Kaiserslautern i nio år, 240 matcher och 47 mål blev hans facit i klubben.

Fler spelare: Michael Ballack, Halil Altintop, Tim Wiese, Mark Schwarzer, Roland Sandberg.

Liverpool
Det har hänt en hel del saker i klubben hittills denna vecka. Joe Cole och Danny Wilson har skrivit på för klubben. Steven Gerrard har gått ut och sagt att han stannar i klubben. Vuvuzelan har förbjudits på Anfield. Roy Hodgson har sagt att spelare som Philipp Degen och Albert Riera kan leta efter nya klubbar. Det har bara varit positiva nyheter för oss supportrar denna vecka, och det känns inte som det tar slut.

Albert Riera var den enda spelaren som inte fick speltid i den förra matchen. Riera har varit i Grekland idag och lär troligen skriva på för Olympiakos imorgon. Emiliano Insua har inte ens på bänken men ska ha tränat med Liverpool de senaste dagarna. En övergång till Fiorentina väntas bli av inom en snar framtid.

Över till match och träningslägerskollen. Det var en nöjd Roy Hodgson som träffade journalisterna efter matchen mot Grasshopper. Liverpools nya tränare sa bland annat:

"Vi måste hålla ögonen öppna och iaktta varje ung spelare som skulle kunna vara en framtida världsstjärna. Pojkarna var mycket bra. Detta är en grupp med pojkar där många av dem aldrig spelat i a-laget eller ens varit med i a-lagstruppen. Spelare som Tom Ince, Jack Robinson och Victor Palsson är väldigt unga."

"Så... att möta ett lag som Grasshopper, som är i toppen av den schweiziska ligan och kunde använda alla sina bästa spelare, samt att få 0-0 är en otrolig prestation med tanke på att några av spelarna inte sparkat en boll utanför akademin tidigare."

Om man ska välja ut några spelare som stack ut mer en övriga mot Grasshopper så var det enligt undertecknad David Amoo, Daniel Ayala och Jay Spearing. Det är möjligt att vi kan få se både Sotirios Kyrgiakos och Milan Jovanovic i spel imorgon. Joe Cole finns även i Schweiz och kan vara aktuell för ett inhopp.

Liverpools trupp för lägret i Schweiz: Diego Cavalieri, Alberto Aquilani, Albert Riera, Lucas Leiva, Emiliano Insua, David Ngog, Jay Spearing, Philipp Degen, Stephen Darby, Martin Kelly, Peter Gulacsi, Steven Irwin, Nathan Eccleston, Daniel Ayala, Martin Hansen, David Amoo, Lauri Dalla Valle, Thomas Ince, Jonjo Shelvey, Victor Palsson, Sotirios Kyrgiakos, Milan Jovanovic, Jack Robinson.

Trolig startelva enligt skribenten: Cavalieri, Degen, Kyrgiakos, Ayala, Kelly, Spearing, Lucas, Shelvey, Eccleston, Amoo, Dalla Valle.

Bänken: Gulacsi, Irwin, Palsson, Robinson, Aquilani, Ince, N’Gog, Jovanovic.

Vilket lag tror du att Roy Hodgson väljer att starta med? Logga in, kommentera och dela med dig av dina åsikter.


Övrigt
Matchen börjar klockan 16:15 och spelas Fritz-Walter-Stadion. Arenan byggdes 1920 men renoverades 2002 inför VM i Tyskland 2006 där bland annat gruppspelsmatchen mellan Italien och Australien spelades. Arenan har plats för 48 500 åskådare. 

LFC TV sänder matchen LIVE, dock måste du ha e-Season Ticket för att kunna följa den. Läs mer om streams i vår streamingguide på startsidan. Bet365 visar även matchen, där behöver du endast vara medlem på hemsidan för att se matchen.

Reinas målchans i den senaste matchen mellan lagen (3-2 till Kaiser):

  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
Stöd våra sponsorer