Rafalution: Uttåget

Bild till nyheten Rafalution: Uttåget
Benitez tid som manager på Anfield är till ända. Vi ska nu blicka tillbaka på vad han gjort för klubben, vad som kan ha orsakat hans avgång och hur klubben ser ut idag.

Klubben idag

Liverpool är idag en klubb där läget för många av oss är ovisst och en sommar där vi kan anta att en hel del kommer hända på många olika plan. Sedan den 16:e April i år är Martin Broughton ordförande i en klubbledning bestående utav Christian Purslow, George Gillett, Tom Hicks, Ian Ayre och Philip Nash. Martin Broughton huvudsakliga uppgift är att hantera försäljningen utav klubben som blev till salu tidigare i år. Liverpool har skulder som uppgår i hela £359m och skulderna har i takt med räntekostnaderna ökat. I April 2008 rankade affärstidningen Forbes Liverpool FC som den fjärde mest värdefulla fotbollsklubben i världen efter Manchester United, Real Madrid och Arsenal. Enligt revisorsföretaget Deloittes ranking av fotbollsklubbar baserat på deras intäkter ligger Liverpool för säsongen 2008/09 på en sjunde plats med £181m.

Ryktena av intresserade köpare florerar häftigt omkring på olika nyhetssidor. Där det ena dagen rapporteras att en Kinesisk affärsman är nära en affär, vilket följs upp med att en annan nyhetssida nästa dag rapporterar om att ett Saudiarabiskt investmentbolag är på väg att förhandla fram ett avtal. Det jag vill ha sagt är att det finns intresse att köpa klubben men att det för tillfället inte finns några riktigt starka kandidater som är närma en affär.


Säsongen 2009/10

Förväntningarna efter den fantastiska säsongen 2008/09 var skyhöga på Benitez och hans mannar. Säsongen 09/10 skulle bli den då Liverpool återtog titeln som Englands bästa klubblag och vinna Premier League, men det vet vi alla att så blev inte fallet. Den 18:e Mars 2009 skrev Benitez ett fem-års kontrakt med klubben och sa följande; "Mitt hjärta är med Liverpool, jag är så lycklig över det nya kontraktet, jag älskar klubben, fansen och staden och med en klubb med supportrar som denna skulle jag aldrig kunna tacka nej till att stanna."

Inför säsongen 2009/10 såldes nyckelspelaren Xabi Alonso till Real Madrid för £30m. Enligt Xabi Alonso var det Benitez försök att sälja honom förgående sommar som blev den avgörande orsaken till att han valde att lämna. Liverpool fick en mycket snöplig start på säsongen då man förlorade de två första matcherna. Benitez hade värvat den redan skadade spelare Alberto Aquilani från italienska Roma för att ersätta Xabi Alonso, men då denne anlände skadad till Anfield valde Benitez att matcha brasilianaren Lucas Leiva på innermittfältet, detta ifrågasattes av många. Efter att ha vunnit ett par matcher i September med många mål gjorda vände trenden för Liverpool och man förlorade fyra raka matcher mot, Fiorentina, Chelsea, Sunderland och Lyon. Man besegrade ärkerivalen Manchester United hemma på Anfield med 2-0 men sen kom poängtappen igen, förlust mot Arsenal i ligacupen och Fulham i ligan, och 1-1 matchen mot Lyon i Champions League ledde till att laget var utslaget ur cupen.

Det nämndes att laget saknade den defensivatuffhet som Benitez i vanliga fall förespråkade och att truppen inte var bred nog för att kunna handskas med skador på spelare som Fernando Torres, Steven Gerrard och Glen Johnson. Under säsongen tog Benitez ett flertal beslut som fick många att höja på ögonbrynen. Som till exempel att ersätta Yossi Benayoun med Andriy Voronin i slutet av matchen mot Lyon när det fortfarande stod 1-1, och Benitez fick utstå ytterligare kritik när han i matchen mot Birmingham bytade ut anfallsstjärnan Fernando Torres.

Men även om Benitez fick utstå mycket kritik under säsongen var hans seger över Manchester United hans 114:e, en bedrift som enbart Kenny Dalglish (180 segrar) överträffat.

Liverpool som var utslaget ur Champions League och istället testa lyckan i Europa League. I Europa League nådde man semifinal men förlorade mot Atletico Madrid på bortamål.

När Liverpool förlorade den näst sista matchen för säsongen hemma mot Chelsea stod det helt klart att laget inte skulle lyckas kvalificera sig för Champions League nästa säsong, och "big four" som de senaste fyra åren hade dominerat Premier League var brutet.


Varför fick Benitez lämna?

Att ange någon speciell orsak till hans avgång är svårt. Många menar att det var tack vare den otroligt svaga säsongen 2009/10 med förluster mot lag som Portsmouth och Wigan, utslaget ur Champions League gruppspelet och att man missade att kvalificera sig till nästa års upplaga av turneringen på grund av en svag sjunde plats i ligan.
Det har senare hävdats att det var på grund av att den redan spända relationen med de amerikanska ägarna George Gillett och Tom Hicks hade blivit ännu mer uttänjd och var därför som han fick lämna efter sex år som manager för Liverpool.

Det har även skrivits om att Benitez hade förlorat spelarna och styrelsens förtroende, men ändå har spelare som Fernando Torres, Steven Gerrard, Daniel Agger, Dirk Kuyt och Pepe Reina förnyat sina kontrakt de senaste åren, och i Augusti föra året sa Christian Puslow att Benitez var integrerad i Liverpools framtid, och när man åkte ur Champions League sa han att inte heller det påverkade Benitez plats i klubben.

Benitez har under sin tid värvat en hel hög med spelare till klubben, en del säger att han endast värvar "medelmåttiga spelare" (förutom Fernand Torres). Men ändå skickar Liverpool iväg hela 12 (13 med Milan Jovanovic om affären går igenom) till VM i Sydafrika. Reina, Carragher, Agger, Skrtel, Johnson, Babel, Gerrard, Mascherano, Rodriguez, Kuyt, Torres och Kyrgiakos. Elva spelare från Chelsea spelar VM, elva från Arsenal och åtta från Manchester United. Så vem som än tar över klubben efter Benitez har denne ett lag med landslagsspelare att arbeta med.

Som jag sa i inledningen, det kommer att bli en händelserik och spännande sommar. Inte minst att få höra spelarna kommentarer om Benitez avgång och hur deras funderingar kring framtiden ser ut.


Titlar och framgångar 2004-2010

Champions League
Vinnare 2004/05
Runner-up: 2006/07

FA-Cupen
Vinnare: 2004/05

UEFA Supercupen
Vinnare: 2005

FA Community Shield
Vinnare: 2006

Benitez individuella

Uefa Manager of the Year 2004/05

FA Premier League Manager of the Month: 5 gånger, November 2005, December 2005, Januari 2007, Oktober 2008, Mars 2009


Benitez ledarstil och fotbollstaktik


Rafael Benitez har fått ryktet om sig att vara svårt att tillfredsställa som manager, våran egen lagkapten Steven Gerrard ska vid ett tillfälle sagt att han längtade efter ett "well done" från Benitez.

Benitez föredrar att spela med en 4-2-3-1 formation som han använde sig av redan i Valencia och han har flera gånger blivit hyllad för sin taktiska kyla fram för allt i Europa sammanhang, och sin förmåga att utnyttja motståndarnas svagheter. De taktiska förändringar han gjorde i halvtid av Champions League finalen 2005 sades vara det som gav Liverpool det extra som behövdes för att vända 3-0 underläget.

Benitez har vid flera tillfällen placerat nyckelspelare på ovana positioner för att passa formationen, bland annat har han fått både Dirk Kuyt och Steven Gerrard att spela på kanten och Javier Mascherano att spela högerback.

Benitez har fått utstå mycket kritik från engelsk media för sitt användande av rotationssystem och zone-markering. Ändå lyckades han vinna både Champions League och FA cupen under sina första två år.

 

Tack och adjö Benitez

Avslutningsvis vill vi tacka Rafael Benitez för allt han har gjort för klubben och önska honom lycka till i framtiden. Vi kommer att minnas alla de 194 gånger vi har kunnat gå och lägga oss med ett leende för att Benitez har lett laget till seger, endast Bill Shankly, Bob Paisley och Tom Watson gjorde det fler gånger, och endast Kenny Dalglish och Bob Paisley hade en högre vinst%. Vi kommer att minna alla fantastiska värvningar som har höjt värdet på truppen, som ökat underhållningsnivån och lockat så många nya supportrar. Benitez är och förblir en legend!

  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
Stöd våra sponsorer