Rafalution: 2007-2010

Bild till nyheten Rafalution: 2007-2010
Nu fortsätter denna artikel som avhandlar Benitez säsonger han gjorde i Liverpool. Första tre säsongerna kom upp under gårdagen och i denna artikel kommer vi att kolla på hans tre sista år i Liverpool.

2007/2008

Inför denna säsong storstädades det ordentligt i laget och flera nya spelare kom in. De spelare som försvann var bland annat Robbie Fowler, Luis Garcia, Jersey Dudek, Djibril Cisse och Craig Bellamy. Den sistnämnde kom inte riktigt överens med Riise efter bråket dem hade föregående säsong. Några av spelarna som försvann höll helt enkelt inte måttet eller så fick dem ont om speltid i Liverpool.

De amerikanska ägarna Hicks och Gillett gav Rafa medel för att förstärka och bredda laget. Liverpool slog nytt transfer-rekord i klubbens historia genom att köpa Fernando Torres från Atletico Madrid. Även spelare som Ryan Babel, Yossi Benayoun, Lucas Leiva och Andriy Voronin togs in i laget. Rafa förstärkte även akademin med att hämta in unga spelare som Dani Pacheco och Kristian Nemeth exempelvis.

Man gjorde en riktigt bra start i ligan och toppade tabellen efter några omgångar för första gången sedan Benitez hade anlänt. I Champions League gick det dock mindre bra och när halva denna säsong var avverkad så uppstod en massa turbulens inom klubben. Jurgen Klinsmann hade blivit erbjuden att ta över som manager i Liverpool och ägarna hade gått bakom ryggen på Benitez. Det började figurera rykten om att Rafa var på väg till Real Madrid men det blev aldrig av och exakt hur saken låg till får vi nog aldrig veta. Klinsmann kom aldrig av ena eller andra anledningen, utan han gick till Bayern Munchen i stället och Rafa fick fortsätta med sitt jobb i Liverpool.

Denna säsong tog man ett steg tillbaka vad det gäller ligaplaceringar och slutade på en fjärde plats. Trots detta fick Reina sin tredje Golde Glove på tre säsonger. Det är en utmärkelse som den målvakt som har mest hållna nollor får. Det blev inga titlar alls denna säsong efter att man åkt ut mot lågdivisions-laget Barnsley i FA-Cupen och fallit mot Chelsea i semifinalen i Champions League. Det var denna säsong som Rafa tappade sin högra hand Paco Ayestaran efter att de två inte kom överens och Sammy Lee gjorde sitt återtåg.

 

2008/2009

Sommaren 2008 var en turbulent sommar hos Liverpool FC. Benitez jagade Gareth Barry och ville byta ut Alonso på mittfältet mot engelsmannen men dessa planer gick i sank. Liverpools styrelse gav sitt stöd till den tänkta affären men fansen gillade det inte och inte Alonso heller som där tappade sitt förtroende för Benitez.

Spelare som däremot anlände som förstärkningar var Andrea Dossena, Albert Riera och Robbie Keane. Den sistnämnde skulle dock bara göra en halv säsong på Anfield eftersom han inte passade in i Rafas spelsystem. Keane hade nog kunnat vara bra för Liverpool om spanjoren hade kunnat tänka sig att ändra sitt spelsystem och köra med två anfallare tyckte många av fansen. Han gjorde ändå sju mål för klubben trots avsaknad av speltid vilket inte är dåligt egentligen.

Man startade ligan väldigt bra och låg i topp av den efter halva säsongen. Under våren kom dock en svacka och drömmarna om en ligatitel krossades brutalt och man slutade tvåa strax efter de största rivalerna Manchester United. I champions League kom man till kvartsfinal efter att ha slagit ut Real Madrid med hela 5-0 över två matcher. Det var Chelsea igen som satte stopp för Liverpools chanser att ta hem CL denna gång också. I det inhemska cupspelet gick det inte heller vidare bra så det blev ytterligare en titellös säsong. Det mest minnesvärda från denna säsong var när man krossade Manchester United med hela 1-4 på Old Trafford. Rafa slog både Shanklys rekord i antal matcher ute i Europa och Paisleys rekord på antal vinster i europaspelet den här säsongen.

Det var även denna säsong det skar sig med Rick Parry och det var efter Barry och Keane historian som de inte kom överens riktigt. Det ska även tilläggas att Parry hade motarbetat Benitez tidigare också vad det gällde transfers av vissa spelare Rafa ville ha till laget. I slutet av denna säsong avgick Parry vilket blev väldigt kostsamt för klubben. Benitez förlängde även sitt kontrakt denna säsong vilket avslutade spekulationerna som fanns om att han skulle avgå.

 

2009/2010

Detta blev Rafas sista säsong i Liverpool och det gjordes även en del värvningar inför denna säsong. De som blev mest uppmärksammade var en skadad Alberto Aquilani som köptes in och englands landslagsback Glen Johnson. Även greken Sotiris Kyrgiakos hämtades in eftersom det fanns många skador i backlinjen i början av säsongen. Rafa slog även nytt rekord vad det gällde att få in pengar på en försäljning när Xabi Alonso såldes till Real Madrid för cirka 30 miljoner pund.

Man startade säsongen förfärligt dåligt och började med två förluster på de första tre matcherna och avsaknaden av Alonso var enorm. Redan här började Benitez ifrågasättas av fansen när han sålde deras playmaker och ersatte med en långtidsskadad italienare. Dessutom fick en av de yngre mycket speltid, ja det är Lucas Leiva vi pratar om och han passade inte riktigt in att fylla tomrummet efter Alonso. Leiva är en spelare som liknar Mascherano i sin spelstil och det funkade inte med två sådana speltyper samtidigt på planen.

Andra saker som inte heller var bra denna säsong var att Steven Gerrard började tappa förtroendet för Benitez och gjorde en av sina sämsta säsonger på länge. Fernando Torres låg som vanligt på sjukstugan halva säsongen och ingen riktigt bra backup för honom köptes in heller. Många saker började sakta men säkert bli alldeles för uppenbara och det ansågs av många att det bara var en tidsfråga innan Rafa skulle få sparken.

I Champions League åkte man ut redan i gruppspelet där Lyon och Fiorentina gick vidare till slutspel. I Europa League som man hamnade i sen gick det till semifinalen där man föll mot Atletico Madrid. I ligan blev det en av de sämsta placeringarna i mannaminne och man slutade på sjunde plats. Även i de inhemska cuperna gjorde man tidiga uttåg och de ekonomiska problemen som funnits i klubben under en tid blev nu helt kända.

Tidigare i veckan lämnade Benitez posten som manager hos Liverpool och det pratas om olika summor mellan 3-6 miljoner pund som det kostade klubben att köpa loss Rafa från sitt kontrakt. Vad som händer nu framöver lär vi få se helt enkelt.


1 kommentarer

  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
Stöd våra sponsorer