Rafalution: 2004-2007

Bild till nyheten Rafalution: 2004-2007
Denna artikel kommer att behandla Benitez tre första säsonger i Liverpool som även skulle bli hans mest framgångsrika. En spansk manager hade anlänt och snart skulle LFC kallas den spanska armadan vilket stämde in till viss del under den här tiden.

2004/2005

När Benitez väl hade anlänt till Liverpool började genast förändringarna. Det var inte tal om några små förändringar utan allt skulle vändas upp och ner och han började med spelarmaterialet. Många nya spelare skulle komma att anlända och många spelare skulle få leta sig en ny klubb.

Det började inte så bra för Rafa eftersom hans första uppgift var att övertala kaptenen Steven Gerrard att inte flytta till rivalerna i Chelsea. Detta lyckades och det första tuffa momentet var slutfört med ett MVG. Däremot lyckades han inte behålla lagets andra storstjärna Michael Owen som flyttade till Real Madrid innan första säsongens ens hade hunnit börja för Benitez.

Som jag beskrev i början av artikeln började även spanjorerna att anlända. Luis Garcia och Xabi Alonso var två av dem som kom och den sistnämnde skulle komma att betyda mycket för Liverpool. Han var även ersättare för Danny Murphy och de flesta var helt mållösa i början över denna förändring. Garcia däremot var en fantastisk spelare när han hade sina stunder men utöver det hade spanjoren en otroligt låg lägsta nivå. Även spelare som Jamie Carragher som hade spelat en obetydande roll under några säsonger innan Benitez anlände lyftes fram. Han blev en väldigt viktig kugge i mittlåset tillsammans med legenden Sami Hyypiä. Rafa tog fram Carraghers fulla potential vilket inte hans företrädare Houllier hade lyckats med.

Det blev inte så lyckosamt i Premier League under Rafas första säsong där Liverpool endast lyckades plocka en femte placering. Däremot i cupspelet gick det väldigt bra. I det inhemska cupspelet kom man till final i Carling Cup och fick möta Chelsea på Millenium Stadium. Där blev det dock förlust med 3-2 efter förlängning. I Champions League gick det betydligt bättre där man vann den legendariska finalen mot Milan i Istanbul efter straffar. Benitez taktiska spel krediterades mycket efter den finalen, och med spelartruppen vi hade då var det en bragd att lyckas ta hem den turneringen. Just hans taktiska sinne var nyckelfaktorn till framgången.

 

2005/2006

Efter framgången föregående säsong fick Rafa en bra budget att förstärka laget och flera spelare hämtades in. Bland annat Peter Crouch, Mohamed Sissoko, Pepe Reina, Boudewijn Zenden och Daniel Agger. Det var ändå bara Reina och Agger som skulle bli lyckade av dessa nyförvärv. Enligt mig skulle Peter Crouch ha kunnat spela en viktig faktor men han fick väldigt ont om speltid. Även Robbie Fowler gjorde sitt återtåg till klubben denna säsong men han kom först in i januarifönstret.

Något som var väldigt anmärkningsvärt också var att Reina kom in i laget trots Jersey Dudeks heroiska insatts i Champions League-finalen föregående säsong. Reina tog genast första platsen mellan stolparna och Dudek fick ta plats på bänken. Flera hjältar från föregående säsong fick finna sig i att lämna laget. Bland annat Vladimir Smicer och Igor Biscan men det var ändå inget som ifrågasattes eftersom Benitez hade gjort en fantastisk första säsong och fansen hade fått förtroende för spanjoren. Två riktigt kassa värvningar lyckades Rafa med denna säsong när han hämtade in Josemi och Nunez men båda dessa fick lämna laget snabbt. Anledningen till de många vävningarna denna säsong var för att bredda en trupp som spanjoren tyckte var tunn.

Liverpool presterade bättre i Premier League denna säsong och slutade trea vilket gav plats till Champions League kommande säsong. Även denna säsong fick man delta i Champions League trots att man slutade femma den gångna säsongen. Detta var för att man tog hem turneringen 2004/2005 men det gick inte lika bra denna gång. Åttondelsfinal mot Benfica blev det och längre än så kom man inte. Rafa tog däremot sin andra titel på annat håll när han vann FA-Cupen i final mot West Ham, och Steven Gerrard blev stor matchhjälte. Man vann även UEFA Super Cup denna säsong där vinnarna från UEFA-cupen och Champions League möts i en match. CSKA Moskva stod för motståndet och man vann matchen med 3-1 efter förlängning.

 

2006/2007

Nu var det återigen värvningsdags för att förstärka trupperna och spelare som Dirk Kuyt, Craig Bellamy, Jermaine Pennat plockades in. Rafa hade nn bytt ut stora delar av laget och spenderat mycket pengar så denna säsong var den fansen hoppades på vad det gällde ligan. Trots segrar i Champions League och FA-Cupen började Rafa ifrågasättas på vissa håll eftersom man inte lyckades i ligan. Det är vida känt att liverpools supportrar prioriterar en ligavinst före allt annat även om man tycker cuper och sånt också är kul att vinna.

Liverpool började inte denna säsong så bra när man förlorade med 6-3 i ligacupen mot Arsenal vilket var den tyngsta förlusten för klubben sedan 1913. Det gick även ganska tungt i ligan och man lyckades ta sin första bortaseger i december först. Man slutade på en tredje plats även denna säsong på ynka 68 poäng strax före Arsenal.

I Champions League gick det däremot riktigt bra. Man tog sig till slutspel och så småningom till final där man stötte på Milan igen. Denna final förlorade Liverpool med 2-1 och bragden från 2005 lyckades inte återupprepa sig. Trots detta var fansen väldigt nöjda med att ha tagit sig till final i Champions League två säsonger av tre möjliga under Benitez. Detta var nog det som räddade honom kvar då eftersom han fortfarande inte lyckades i ligan trots många nyförvärv under de två senaste säsongerna. Det var även den här säsongen som den kända golfklubbs-incidenten mellan Bellamy och Riise hände.

Man vann även FA Community Shield mot Chelsea som besegrades med 2-1 i finalen. Riise och Crouch gjorde målen. Detta var femtonde gången Liverpool vann denna final och det är bara Manchester United som vunnit den fler gånger.

I morgon kommer de senaste tre säsongerna att redovisas.


0 kommentarer

  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
Stöd våra sponsorer