Spelarna bakom Rafas avgång?

Bild till nyheten Spelarna bakom Rafas avgång?
Det har varit tydligt den sista halvan av säsongen att spelarna inte dragit jämt med Rafael Benitez.

Om det fanns något tillfälle där man såg att det var dags för Benitez att lämna Liverpool, då var det i matchen mot Birmingham i April.


I den matchen var Liverpool tvunget att vinna för att ha en chans att nå fjärdeplatsen och Champions League. Med en halvtimme kvar av matchen byter Benitez ut sin stjärnanfallare Fernando Torres mot David N´Gog.


Förvirringen i Torres ansikte när han blev utbytt kunde endast matchas av lagkapten Steven Gerrards chock av att få se sin radarpartner lämna planen.


Det var ett ögonblick fångat av TV kamerorna och det var början på slutet för Rafael Benitez. För under de sekunder när Torres lämnade planen blev det smärtsamt tydligt att han hade förlorat sina seniorspelare.


Snacket går idag om att manager Benitez ämbetsperiod kommer ta slut, på grund av den klyfta mellan honom och styrelsen, speciellt mellan honom och de Amerikanska ägarna Tom Hicks och George Gillett.

Men det är längre ner i leden i klubben som man måste kolla för att se anledningen till Benitez avsked. När det verkligen gällde, kunde några av världens största stjärnor inte lita på sin coach och beslutat att de inte längre kan spela för honom.Liverpool stod inför en knepig situation.


Behålla managern som lett dem till två Champions League finaler och riskera att tre eller fyra världsklass spelare försvinner.


Eller göra ett drag för att tillföra det desperat behövande spelet dess stabilitet, och tillåta spelare som Steven Gerrard, Jamie Carragher, Javier Mascherano och Fernando Torres att gå in i VM med vetskap om att de positiva förändringar som de krävt att börjat ta fart.


I slutändan fanns det egentligen bara ett alternativ.


Idén att sälja Torres och Gerrard och ge Benitez £80m eller mer var ohållbart när man kollar på hans katastrofer på marknaden de senaste åren.


Hans senaste tre £20m värvningar, Robbie Keane, Alberto Aquilani och Glen Johnson, var inte på några sätt framgångsrika. Kanske inga dåliga värvningar men det är Benitez sätt att ta hand om och matcha dem som leder till att alla tre varit katastrofala värvningar.


Benitez har aldrig varit en manager som haft lätta relationer till sina spelare, och hans stil är helt enkelt inte lämpad för att fostra lojalitet, förtroende eller långt liv i truppen.


Guillem Balague, the Mirrors spanska korrespondent som känner Benitez väl skrev för några månader sedan, även han som står Benitez närma, att managerns stil är att konstant sälja spelare vidare.


"Många beskyller Benitez personlighet för lagets missade framgångar, och jag har alltid fått intrycket av att hans metoder för att nå framgång kräver att man roterar mycket med nytt blod i truppen, och ersätter nyckelspelare med nya som känner sig ivriga att prestera för honom". Skrev Balague i the Mirror.


Det är en klipsk observation. Benitez kyliga ledarstil har fått mycket kritik, och hans agerande gällande de populära Xabi Alonso och Sami Hyypiä var inga undantag.

Många spelare anser att Alonso var tvingad att lämna klubben på grund av händelserna förgående sommar när Benitez öppet gick ut och ville ersätta mittfältaren med Gareth Barry. Där var även många som ville se att Sami fick förnyat förtroende istället för att tillåtas att lämna klubben.


Denna säsong har han varit i yrväder med många spelare, bland annat med Ryan Babel, Albert Riera och Yossi Benayoun, men även med Gerrard, Torres och Mascherano. Atmosfären i truppen har varit allt annat än lätt de senaste månaderna.


Där har även varit massiv kritik mot managerns tydliga natur att vilja spela en oatraktiv fotboll. Liverpool gjorde endast 19 borta mål denna säsong i Premier League - fyra av dem mot Burnley - och man vann endast fem matcher på bortaplan.


Det var väldigt negativt för Torres, som drömde om support från kanterna och en target anfallare för att lätta trycket på sig själv. Inget av detta hände och det innebar fortsatt hårt tryck på Torres.


Där har varit högt tryck på styrelsen, med många av stjärnorna som gjort klart att de inte kan se sin framtid i klubben med Benitez vid rodret.


Totalt under sina sex år i klubben har Benitez värvat nästan 100 spelare, inkluderat några ungdomsspelare som han värvat för stora pengar genom åren.


Nu hoppas Liverpool på en tid av stabilitet när de letar efter nya ägare som kan ge dem pengarna för att bygga en ny stadium som är nyckeln till klubben framtid.


Med Gerrard och Torres fortfarande i laget kommer detta att bli avsevärt lätta.

Källa: Daily Mirror

  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
Stöd våra sponsorer