Istanbul 2005: Hemkomsten

Bild till nyheten Istanbul 2005: Hemkomsten



Över en miljon människor samlades runt om i Liverpool den 26 maj 2005 för att fira sina hjältars hemkomst efter miraklet i Istanbul föregående dag. Bussturen runt om i Liverpool slutade sent på kvällen vid St Georges Hall, långt efter det planerade schemat.

Efter miraklet i Istanbul, planerade staden Liverpool, i samarbete med Liverpool FC och polisen med kort varsel en hemkostparad för att fira Liverpools otroliga bedrift. Flera brittiska TV-kanaler sände live från det att spelarna landade och steg av planet på John Lennon Airport på eftermiddagen, tills de passerade St Georges Hall sent på kvällen.

För de supportrar som följt laget på plats i Istanbul, var paraden för tidigt och många hann inte hann hem för att kunna fira laget i Liverpool.

Hemkostparaden var planerad att starta 18.30 vid korsningen Queens Drive och East Prescot Road för att klockan 20.30 avsluta vid St Georges Hall.

Paradrutten och det planerade schemat såg ut så här:
Paradschema

 


















· Queens Drive, vid korsningen med Jolly Miller pub (1850)

· Queens Drive korsningen med Utting Avenue (1910)

· Arkles Lane vid dess korsning med Priory Road (1920)

· Anfield Football Ground, Walton Breck Road (1935)

· Everton Valley (1950)

· Scotland Road (2000)

· Ankomst vid Lime Street via St Johns Lane, passerar St George´s Hall (2030)

20 polishästar eskorterade bussen och försäkrade att bussen långsamt rullade framåt. Alla skulle ha en chans att få se hjältarna komma förbi.

Gatorna var fyllda av Liverpoolsupportrar och paraden tog betydligt längre tid än planerat, det gick bland annat knappt att ta sig fram vid Anfield på grund av alla supportrar som samlats.

Supporterglädje ovanpå trafikljus
Vid slutstationen St Georges Hall samlades folk redan på eftermiddagen för att få plats och man tog till alla medel. Det var inte utan risk då supportrar hängde i lyktstolpar, trafikljus, utanför fönster på höghus, på tak etc.

Rapporter kom fram kvällen om att paradbussen eventuellt inte skulle kunna ta sig till St Georges Hall, det hade så smått börjat att mörkna och över 300,000 supportrar hade fullständigt invaderat området runt St Georges Hall.

Det var en förväntansfull och härlig stämning, som blandades med sång i väntan på att bussen med spelarna skulle komma.

Firande på St Georges Hall Till slut anlände så paradbussen sakta, sakta framåt mot St Georges Hall till supportrarnas vilda jubel och firande.

Firandet fortsatte runtom i Liverpool långt både bland spelarna och supportrarna långt efter bussparaden.

Den femte Europacuptiteln hade kommit hem till Liverpool. Nu för att stanna för alltid!

Här är en härlig video i två delar som visar när den öppna bussen passerar förbi St Georges Hall, omgiven av över 300,000 supportrar.

Det är bara att titta, njuta och önska att man själv hade varit där...



 

  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
Stöd våra sponsorer