Rafa försvarar sig i intervju med Balague

Bild till nyheten Rafa försvarar sig i intervju med Balague
Rafa Benitez försvarar i en intervju med Guillem Balague vad han åstadkommit som Liverpool manager och planerar för framtiden i Liverpool.

Liverpools spanske manager anlände till Anfield sommaren 2004 och lyckades redan första säsongen ta hem Champions League pokalen.

Under sin andra säsong i klubben blev det seger i Europeiska Supercupen. Det blev även seger i FA-cupen efter en minnesvärd final mot West Ham och det blev även seger i Community Shield 2006, som är klubbens senast titel.

2006/07 ledde han Liverpool till ytterligare en Champions League final, men den gången blev det förlust i Athen.

Under sin femte säsong (2008/09) var Liverpool med hela vägen och utmanade om ligatiteln och noterade 86 poäng, klubbens bästa sedan Premier League skapades. Den gångna säsongens fiasko i Premier League och Champions League har inneburit mycket kritik mot Benitez, som nu går ut och försvarar vad han åstadkommit i klubben.

"Det finns den här myten om att Liverpool inte har vunnit många pokaler, att vi har misslyckats på det området. Chelsea och Manchester United har vunnit 10 pokaler under de sex åren jag har varit i Liverpool. Arsenal, Spurs och Portsmouth en.

"Liverpool? Fyra pokaler och vi har varit i ytterligare tre finaler. Liverpool har varit konkurrenskraftigt."

Nu är Rafa redo att köra på och ta klubben så långt han kan, med den mindre budget som han har tillgänglig jämfört med de konkurrerande topplagen.

Benitez upplever att hans metoder missförstås och att hans bedrifter undervärderas under en av klubbens tuffaste perioder i modern historia.

Han gillar inte anklagelserna om att han använder sig av defensiv eller negativ taktik och pekar på att hans lag gjort i snitt 61.8 mål per säsong i ligan och 97.5 med alla tävlingar inräknade under sin tid i klubben och frågar.

"Behöver Liverpool vinna ligan, som alla kräver, varje år?"

Han tillägger att att vid två tillfällen under sina sex säsonger, så har klubben lyckats slå sitt poängrekord.

Han upplever inte att han alltid haft den kontroll han önskat i klubben och det har påverkat de värvningar han kunnat göra.

"Har managern full kontroll i England? Nej, det är beroende av en budget och på den verkställande direktör som förhandlar om spelarköpen.

"Det beror även på hur mycket pengar du har och med vilken intelligens de används på transfermarknaden.

"Kolla på lönerna bland spelare på Chelseas och Manchester Uniteds avbytarbänkar: Obi Mikel, Owen, Kalou, Berbatov och Carrick kan samtliga tjäna £4M om året!

"När Portsmouth erbjöd Peter Crouch mer pengar än vi betalade honom och lovade honom en plats i startelvan, så blev det väldigt komplicerat för oss att behålla honom. Fernando Torres ankomst innebar att han inte kunde spela lika ofta i Liverpool."

Benitez har kritiserats för dåliga spelarköp, men har inte kunnat konkurrera ekonomiskt med andra rikare storklubbar och brist på pengar har inneburit att han inte kunnat slutföra köp av ett flertal önskade spelare.

Istället för spelare som Dani Alves, Florent Malouda, Jack Rodwell och Gareth Barry, så har det ofta slutat med att alternativ längre ner på önskelistan.

Benitez tillägger: "Det finns alltid en risk när förväntningarna och kraven är så höga."

Han anser också att han gjort Liverpool till en av de mest värdefulla sportstillgångarna i världen. Klubben ska ha värderats till £80M när han kom och en försäljning av klubben ser ut att hamna runt £500M.

Truppens värde har samtidigt ökat från £100M till £300M.

"En del säger att jag har spenderat £280M. Men vi har spenderat £220M på spelare och genererat £160M genom spelarförsäljningar. Det blir £60M netto under sex år, eller £10M per år. Dra ifrån intäkterna på £120M som vi har dragit in genom framgångarna i Champions League och vi har faktiskt genererat £60M åt klubben."

Benitez tog förra sommaren över ansvaret, något som ledde till stora förändringar inom akademin där bland annat Rodolfo Borell och Kenny Dalglish kommit in. Under Benitez fem första år i klubben så fungerade inte samarbetet mellan förstalaget, reserverna och akademin och de olika lagen och tränarna hade olika syn på hur man skulle spela. Detta skämde även bort talanger från att välja Liverpool.

Det senaste året har inneburit en hel del förbättringar. Lagen spelar på samma sätt, vilket gör att spelare som tar steget från u-18 laget till reservlaget eller reservlaget till förstalaget, nu vet vad som förväntas av dem och är bekväma med spelstilen.

Benitez avslutar: "Under de senaste 13 årens spel i Premier League, så har bara fyra egna spelare kommit fram från Liverpools akademi - Warnock, Gerrard, Owen och Carragher.

"Vi har spenderat £5M på unga spelare under mina sex år - Arsenal spenderade £15M enbart på Theo Walcott och Aaron Ramsey."

Guillem Balague avslutar med att Rafa Benitez kommer att stanna i Liverpool - om han tillåts.

Benitez är redo att hantera ovissheten fram tills klubben är såld och anser att han kan ta tillbaka klubben till topp fyra och utmana om de stora titlarna.

Källa: The Mirror


7 kommentarer

  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
Stöd våra sponsorer