Röda siffror för Liverpool

Bild till nyheten Röda siffror för Liverpool
Liverpool FC visade röda siffror för 2008/09, samtidigt som räntekostnaderna steg till hela £40.1M. Rick Parry fick runt £4M i ersättning.

Siffrorna över Liverpools ekonomi det gångna året har nu släpps och det är en oroväckande läsning.

Klubbens räntekostnader steg från £36.5 till £40.1M, samtidigt som det kostade runt £4M att lösa ut tidigare VD:n Rick Parry från sitt uppdrag. Utöver detta tillkom kostnader för stora omorganisationer bland tränare och ledare för reserverna och akademin.

Parry´s ersättning ska vara en av de högsta någonsin och är betydligt högre än de £1.2M Brian Barwick fick när han lämnade FA 2008 eller Keith Edelmans £1.5M när han lämnade Arsenal samma år.

Rick Parry kom från Premier League och blev VD för Liverpool i juli 1998. I februari 2009 avslöjade han att han skulle sluta i klubben efter problem i förhållandet till både Rafa Benitez och Tom Hicks.

Liverpool (Kop Holdings) gjorde en förlust på £54.9M i finansåret fram till 31 juli 2009. En ökning med £14M från 2008.

Klubbens omsättning ökade under de 12 månaderna med mer än £20M till totalt £184.8M, mycket på grund av ökade TV-intäkter.

Den operativa vinsten (inkluderar inte spelarförsäljning, skatter och ränta) ökade med 10 procent till £27.4M.

Klubbens kommersiella och administrativa team ökade med nästan 50 procent och innehåller 275 fulltidsanställda.

De kommersiella intäkerna, som inkluderar varuförsäljning och sponsorer, ökade med £13.5M till totalt £67.7M. Ian Ayre, klubbens finansiella direktör, står bakom en intänkterna från utlandet ökat tredubbelt.

Kop Holdings (Hicks och Gilletts bolag) hade den 31 juli 2009 skulder på £472.5M till Royal Bank of Scotland (RBS) och Wachovia.

Liverpools nye ordförande Martin Broughton har tvingats till samtal med Premier League för att försäkra att klubben kommer att kunna fullfölja sina matcher för nästa säsong.

Broughton gick igenom klubbens siffror med representanter för ligan innan de lämnades in för granskning för att försäkra sig om att klubben skulle få en UEFA licens för 2010/11. Hans insats fick stöd av RBS, som gick in med en icke-bindande försäkring om pengar till ligan. Licensen har nu godkänts.

Liverpool FC blöder ordentligt ekonomiskt och nu gäller det för Martin Broughton att hitta en lämplig köpare de närmaste månaderna.

Källor: Liverpool Echo och The Times

  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
Stöd våra sponsorer