Quantcast

Nästa match (Ligacupen)

Preston klubbmärke Preston (B)

onsdag 27 okt 20:45

Bill Shankly

BILL SHANKLY

2/9-1913 – 29/9-1981

Manager: 1959-74

Antal matcher: 783

Titlar: League Championship 1963/64, 1965/66, 1972/73; Second Division 1961/62; FA Cup 1965, 1974; UEFA Cup 1973; Manager of the Year 1973

Det är en svindlande tanke, att en man från så enkla och ödmjuka förhållanden kunde bli en fotbollspersonlighet till den grad att han skulle ha inverkan på miljoner av andra människor.

En sådan gåva i fel händer kan leda till katastrofala följder och under hans århundrade hade vi ändå fått uppleva flera sådana tillfällen. Vi får vara tacksamma att Bill Shankly varken valde en politisk bana eller var ondsint som t ex Hitler eller Stalin.

Han föddes i en familj med tio personer i en mindre gruvstad vid namn Glenbuck i grevskapet Ayrshire. Uppväxtförhållandena var hårda och Shankly halkade snart in på den politiska banan som språkrör för gräsrötterna. Keir Hardie som senare var en av Labourpartiets grundare, plockades även han från samma gruvstad som Shankly. Utan att tappa intresset för humanitära frågor valde dock Bill Shankly att överge politiken för att helt och fullt satsa på en karriär inom fotbollen.

När han kom till klubben 1959 var det en klubb i svag kris, vi höll till i dåvarande division 2, arenan var sliten, träningsfaciliteterna riktigt bedrövliga och en organisation runt fotbollen som var på tok för klen.

Men med herrarna Paisley, Fagan och Bennett till hjälp hade klubben nu en utomordentlig ryggrad och skutan började svänga runt. Det legendariska ”Boot Room” föddes, träningsplatserna fick en ordentlig ansiktslyftning, klubben återtog titeln som stadens bästa lag men framförallt så var vi tillbaka i högsta serien där vi hörde hemma.

Hade som aktiv tröjnummer 4 i Preston, där han vann FA-cupen 1933.

7 landskamper för Skottland

Klubbadresser som spelare: Preston North End, Carlisle United
Övriga klubbar som manager: Carlisle United, Grimsby Town, Workington, Huddersfield Town